• Etusivu
  • Osakas

TaloyhtiöTreffit: As Oy Annankatu 1, Turku

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.08.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiön yleiskuvaus ja alustus:

As Oy Annankatu 1 Turku on 35 asunnon yhtiö. Rakennukset ovat valmistuneet 1908 ja 1913. Kodikas pihamiljöö sijaitsee vain 2 km:n päässä kauppatorilta. Asunnot lämpiävät sähköpattereilla ja kakluuneilla. Viime vuosina on tehty erinäisiä korjauksia, mutta 1960-luvulla asennettujen vesijohtojen ja viemärien kunnosta ei ole varmaa tietoa. Yhtiö suorittaa lähiaikoina putkiston kuntotutkimuksen ja valmistelee lähestyvää putkiremonttia.

Aloita keskustelu kirjoittamalla kommenttisi alla olevaan laatikkoon.

Siirry takaisin ilmoituksiin...

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20119_27828.jpg
Asunto-osakeyhtiöitä korjattiin vuonna 2010 1,2 miljardilla eurolla
Asunto-osakeyhtiöiden korjaukset nousivat vuonna 2010 noin 17 prosenttia edellisestä vuodesta. Asunto-osakeyhtiöiden hoitokuluihin kuuluvat vuosikorjauskustannukset kasvoivat 5,5 prosenttia ja taseeseen aktivoidut korjauskustannukset kasvoivat voimakkaasti, 48 prosenttia. Syy vahvaan kasvuun on 1950- ja 1960–luvuilla valmistuneiden kerrostaloasuntoyhtiöiden. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen asuntoyhteisöjen korjausrakentamisen tilastosta.
20125_30655.jpg
Raikasta ilmaa ilman vaivannäköä
Paras ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, jonka toimintaa ei edes huomaa, mutta silti sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. Sopivaa venttiilimallia valittaessa kannattaakin suosia termostaatilla toimivaa Velco-venttiiliä. Automaattisesti toimiva termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Tällöin ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Koska termostaatin toiminta on tekniikaltaan hyvin yksinkertainen, lämpölaajenemiseen perustuva, se ei tarvitse sähköä. Venttiili toimii vuosikymmeniä ilman huoltotoimenpiteitä. Termostaatilla säätyvän Velco-venttiilin hintaero tavallisiin, jatkuvaa käsisäätöä vaativiin venttiileihin on pieni.
20236_82063.jpg
Taloyhtiö hajoaa - kuka käskee korjaamaan?
Taloyhtiössämme ei enemmistön vastustaessa päästä tekemään tarvittavia peruskorjauksia (tehdään vasta kun paikat todella hajoavat). Esim. kattoremontti piti tehdä kiireellisesti, mutta siirrettiin hamaan tulevaisuuteen viemäriremontin takia, koska putket hajosivat käsiin. Onko mitään tahoa, johon voi ottaa yhteyttä, joka velvoittaisi yhtiön tekemään korjaukset?
20176_49590.jpg
Vaihda suodattimet siitepölykauden jälkeen
Suomessa pitkä siitepölykausi aiheuttaa yhden kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille. Kun suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä tippuu jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Koneellisessa ilmanvaihdossa tukkeutunut suodatin rasittaa lisäksi ilmanvaihtokonetta. Oikea hetki vaihtaa suodattimet on siitepölykauden päättyessä. Näin estetään niiden ylikuormitus ja varmistetaan riittävä raittiin ilman tulo. Ilmanvaihto on hyvä huoltaa myös mökillä, sillä se auttaa rakennuksia pysymään paremmassa kunnossa. Hyvälaatuisiin suodattimiin panostaminen kannattaa. Hintaerot ovat olemattomia, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.
20195_57766.jpg
Epäselvyyttä vastikemaksuissa, mitä tehdä?
Yhdelle osakkaalle on kertynyt vastikevelkaa. Osakkaalla on ollut tapana maksaa vastikkeet isommissa, noin puolen vuoden erissä, mutta maksuja on jäänyt väliin. Niistä on huomautettu ja rästilaskuja on lähetetty, mutta osakas väittää kirjanpidon olevan virheellinen eikä ole suorittanut rästimaksuja. Niiden vuosien, joilta rästimaksuja on kertynyt, tilinpäätös on hyväksytty yksimielisesti yhtiökokouksissa, joihin kyseinen osakaskin on osallistunut. Kirjanpitoa on tarkistettu kirjanpitäjän toimesta ja riippumattomalla laskelmalla on varmistettu suoritettujen maksujen riittämättömyys. Mitä keinoja asunto-osakeyhtiöllä on tällaisessa tilanteessa? Esim. erityistilintarkastus tulisi ilmeisesti maksamaan taloyhtiölle enemmän kuin rästit.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Yhtiökokous: osakkaan kyselyoikeus hallituksen hankintaratkaisuista?
Meidän taloyhtiöön ilmestyi kallis ulkogrilli, jonka hinta oli noin 8000 euroa. Hallituksen omaosto, peruste oli, että syksyllä järjestämme Grillijuhlat. Käyttöaste on pieni, ja tietääkseni ketään lähellä olevia osakkaita ei ole kuultu. Kysymys: onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin? Meidän taloyhtiössä poistettiin vinossa oleva tamppausteline, Isännöitsijä ilmoitti että tulee asennettavaksi uusi, tästä ilmoituksesta on jo kulunut reilut puolivuotta. Taloyhtiössä on kyllä useita tamppaustelineitä, ne ovat jakautuneet tasapuolisesti, mutta tästä puuttuvasta telineestä aiheutuu lisäharmia muille osakkaille pölyhaitat ym. Onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin tässäkin asiassa, vai onko tämäkin ollut keskustelun aiheena..

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton