• Etusivu
  • Remontti

Yhä useampi taloyhtiö on konkurssivaarassa

Asiantuntijan yksinkertainen neuvo: pitäkää huolta omaisuudestanne

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2024
kun-taloyhtiö-menee-konkurssiin-1920x1080

Tyhjillään tönöttävä rivitalo kertoo karua tarinaa taloyhtiön konkurssista. Reilut viisikymmentä vuotta vanhassa talossa jätettiin vuosien varrella pakolliset korjaukset tekemättä ja seurauksena oli lopulta konkurssi. Tarina on tutkijan mukaan tyypillinen taloyhtiöiden konkursseista puhuttaessa. Asunto-osakeyhtiön konkursseja tutkinut oikeustieteen maisteri Sara Nissinen löysi eroja uusien ja vanhojen taloyhtiöiden konkurssien syistä.

Uusissa taloyhtiöissä konkurssin syynä ovat yleensä rakennusaikaiset virheet, esimerkiksi rakennuttajan maksuvaikeudet. Rakentaminen saattaa vaikkapa jäädä kesken. Syynä voi olla myös huono rakentaminen.

Nissisen Lapin yliopistoon tekemästä pro gradu -tutkimuksesta käy ilmi, että vanhat taloyhtiöt ajautuvat konkurssiin koska niistä ei ole pidetty huolta. Aivan kuten esimerkkitapauksessa: korjauksia ei ole tehty ajallaan, yhtiön taloutta on hoidettu huonosti.

Saman havainnon on tehnyt Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

– Pankki laskee hankkeen riskit ja vakuuden arvon. Jos asunto-osakeyhtiön arvo ei remontin myötäkään nouse riittävälle tasolle, ei lainaa välttämättä heru. Päätökseen vaikuttavat myös tulevat remontit eli paljonko taloyhtiölle on ylipäätään kertynyt korjausvelkaa, laskee Roihu.

Rästissä olevat vastikkeet ovat riski

Toinenkin syy asunto-osakeyhtiön heikkoon tilaan löytyy: maksamattomat vastikkeet. Jos taloyhtiössä on osakkaita, jotka eivät maksa vastikkeitaan, kaatuu vastuu muille ja yhtiön talous kärsii. Tilanne on erityisen hankala, jos maksut rästiin jättävä osakas omistaa esimerkiksi liikehuoneistoja, jotka monessa taloyhtiössä maksavat korkeampia vastikkeita kuin asuntojen omistajat. Tilanteesta voi seurata suhteellisen kova korotuspaine muiden osakkaiden maksuille.

– Sellaisiakin taloyhtiöitä on, joissa entinen osakas on dumpannut osakkeet maksukyvyttömälle ostajalle, sanoo Roihu.

kuvassa on kaksi kättä joista toinen latoo euron seteleitä toiseen käteen

Taloyhtiöiden konkurssit ovat olleet toistaiseksi varsin harvinaisia. Ville Roihulle ei toistaiseksi ole työssä tullut vastaan kuin muutama taloyhtiökonkurssi. Isännöintiliiton mukaan viime vuonna konkurssitilanteessa oli Suomessa toistakymmentä taloyhtiötä. Aikaisemmin luku on ollut yksi tai kaksi vuodessa.

Taloyhtiön konkurssin edellytykset ovat samat kuin osakeyhtiöillä tai muilla oikeushenkilöillä. Yksinkertaisimmillaan taloyhtiö, joka on maksukyvytön, voidaan asettaa konkurssiin. Konkurssilain mukaan maksukyvyttömyys tarkoittaa, että velallinen on kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä. Konkurssiin päädytään, jos maksukyvyttömyys ei ole vain tilapäinen häiriö. Maksukyvyttömyyttä arvioidaan tapauskohtaisesti. Ei ole olemassa mitään yleistä määritettä sille, kuinka paljon laskuja pitää olla maksamatta.

Syrjäseudun asuntoyhtiöt vaaravyöhykkeellä

Sara Nissisen mukaan yksi yhteinen tekijä vanhan taloyhtiön konkursseihin on sijanti. Syrjäinen sijainti ei erityisemmin nosta taloyhtiön arvoa, eikä siis lisää sen vakuuksien arvoa, kun remonttilainaa haetaan. Tämän kohtalon koki myös esimerkkimme taloyhtiö, joka sijaitsee Varkaudessa.

– Jos yhtiö sijaitsee alueella, jossa ei ole ostajia, on yhtiöllä potentiaalinen konkurssin riski, toteaa Nissinen.

Taloyhtiön konkurssissa kuvio menee usein niin, että rakennuksia ei jostain syystä ole korjattu ajoissa. Putket paukkuvat, katto vuotaa, ja remontti tulee ikään kuin yllättäen. Kun korjauskustannuksiin ei myöskään ole varauduttu ennakolta, voi lainansaanti tyssätä vakuuksien puuttumiseen.

Kun käy ilmi, että taloyhtiö ei saakaan lainaa, ryhtyy hallitus etsimään muita keinoja. Esimerkiksi osakehuoneisto, jossa on maksamattomia vastikkeita, voidaan ottaa yhtiön haltuun ja etsiä siihen vuokralainen. Aina ei vuokralaista kovin helposti löydy, varsinkin jos on kyse liikehuoneistosta.

Taloyhtiön hallitus voi myös etsiä ostajaa koko kiinteistölle. Silloin ehkä osakkaat voisivat saada edes vähän omiaan pois.

Asiantuntija: konkurssien määrä kasvaa

Asiantuntijat varoittavat, että taloyhtiöiden konkurssien määrä kasvaa tulevaisuudessa, elleivät taloyhtiöiden hallitukset ja osakkaat herää huomaamaan vaaroja. Kiinteistöliitto on laskenut, että asuinrakennusten arvioitu korjaustarve on vuosina 2022–2050 keskimäärin 7,8 miljardia euroa vuodessa. Liiton arvion mukaan tarve on kasvussa.

Myös Ville Roihun näkemys on, että konkurssien määrä kasvaa, jos taloyhtiöiden päättäjät ja osakkaat eivät havahdu ylläpidon ja korjausten laiminlyömisen vaaroihin. Pankki tutkii lainapäätöksiä tehdessään puhtaasti numeroita. Jos vakuudet eivät ole kunnossa, lainaa ei heru.

vanha puinen ja huonokuntoinen rivitalo korkean hangen keskellä

– Pankki pohtii, nouseeko kiinteistön arvo remontin myötä. Jos vakuuden arvo suhteessa lainojen ja tiedetyn korjausvelan suhteen ei ole riittävä, lainaa ei myönnetä. Perinteinen ”loan to value” -periaate toimii myös asunto-osakeyhtiöiden kohdalla. Sama sääntö tuntuu olevan kaikilla pankeilla, muistuttaa Roihu.

Kiinteistöliitto toivoo lakimuutosta

Pankkiireilla herää lisää kysymyksiä, jos käy ilmi, että korjausvelkaa on kertynyt ja remontteihin tarvittava rahoituksen määrä alkaa ylittää puolet koko kiinteistön arvosta. Akuutin korjauksen lisäksi on siis usein odotettavissa muitakin remontteja – ja uusia lainahakemuksia.

Etenkin muuttotappiopaikkakunnilla lainan saaminen voi olla kiven takana. Kiinteistöliiton ratkaisu tähän olisi asunto-osakeyhtiöiden perusparannustausten ehtoja uudistaminen siten, että ne mahdollistavat takauksen saamisen myös niillä alueilla, joilla lainanottajien vakuudet eivät riitä. Liitto toivookin, että tuleva eduskunta kiinnittäisi asiaan huomiota.

Roihu muistuttaa, että Suomessa on vain muutama kymmenen paikkakuntaa, joissa asuntojen keskimääräinen neliöhinta on yli 2 000 euroa. Alimmillaan neliöhinta voi olla vain muutamia satasia. Alle 2 000 euron keskihintojen joukossa on myös isoja paikkakuntia. Neliöhintaa kannattaa verrata rakennuksen korjauskustannuksiin. Esimerkiksi 1970-luvun kerrostalon perusteellisen saneerauksen kustannukset ovat usein yli 1 000 euroa neliöltä.

Huolenpito häätää konkurssin

Ville Roihu kehottaa osakkaita ja taloyhtiöiden hallituksia painokkaasti huolehtimaan sekä ylläpidosta että remonteista. Hän myös neuvoo tekemään tarkkoja pitkän tähtäimen suunnitelmia. Ne eivät ole taloyhtiöille pelkästään muodollisuus, vaan niiden avulla rakennuskantaa voidaan korjata suunnitelmallisesti ja taloudellisesti.

– Taloyhtiöt voisivat tehdä tarkkoja suunnitelmia jopa 15 vuoden päähän, ei van viiden vuoden säteellä. Suunnitelmissa voisi olla jopa budjetti tuleville remonteille, vaikka niitä tietenkin pitää tarkistaa aika-ajoin. Suunnitelmissa kannattaisi vielä nykyistäkin enemmän hyödyntää tietoa erilaisten rakenteiden käyttöiästä, visioi Roihu.

Tarkka suunnitelma antaa taloyhtiölle työkalun, jonka avulla konkurssin voi välttää.

Info

Info

Miten konkurssin voi välttää?

  • Jos olet osakas, ole kiinnostunut taloyhtiön asioista ja osallistu yhtiökokouksiin.
  • Pitäkää huolta taloyhtiöstä. Aina ei tarvita suuria remontteja, jos paikkona huolletaan.
  • Tehkää korjaukset ajallaan. Korjausvelan kasvu heikentää taloyhtiön mahdollisuuksia saada lainaa.
  • Laatikaa pitkän tähtäimen suunnitelma. Se ei ole vain muodollisuus, vaan mahdollisuus suunnitella tarkasti, kunnostusten aikataulut ja varautua niihin.
  • Hyödyntäkää suunnitelmissa tietoja eri järjestelmien ja rakenteiden käyttöiästä.
  • Suunniteltu remontti on aina halvempi kuin yllättävä korjaus.
  • Vaikka taloyhtiön ei ole tarkoitus kerätä suuria säästöjä, kerätkää silti puskuria. Kun on omaa rahaa säästössä, voi lainan saaminen olla helpompaa.

Kyse on ihmisten kodeista

Taloyhtiön konkurssi ei ole kuitenkaan pelkkää matematiikkaa. Se synnyttää myös inhimillisiä tragedioita. Asunto on suurimmalle osalle suomalaisista tärkein ja suurin omaisuus. Taloyhtiön konkurssissa osakas menettää tuon omaisuutensa. Pahimmassa tapauksessa jäljelle jää vielä henkilökohtaista velkaa. Asukas menettää myös kotinsa, joka on saattanut olla hyvinkin rakas. Siksi onkin vähän kummallista, että kaikki eivät näe rakennuksista huolehtimisen tärkeyttä.

– Olen tavannut osakkaita, jotka vastustavat remontteja siksi, etteivät halua jättää perillisilleen velkaa perinnöksi. Kumpi on parempi perintö: velaton, mutta mahdollisesti arvoton, huonokuntoinen asunto vai kohtuullisen arvokas koti, jossa on ehkä vielä vähän yhtiövelkaa? heittää Roihu kysymyksen.

Isännöinniltä kannattaa vaatia laatua

Roihu peräänkuuluttaa myös hyvää ja kestävää isännöintiä. Ostaja saa usein informaationsa isännöitsijäntodistuksesta, joka ei Roihun mukaan kuitenkaan ole aukoton tietolähde. Hän haluaisi, että isännöitsijäntodistuksille luotaisin standardit, jotta ne olisivat vertailukelpoisia keskenään. Todistuksen pitäisi esimerkiksi antaa selkeää tietoa asunto-osakeyhtiön taloudellisesta asemasta ja taloudellisesta varautumisesta tuleviin korjauksiin.

Myös Kiinteistöliitto toivoo tulevalta eduskunnalta, että valtio selvittää sekä konkurssilainsäädännön toimivuuden asunto-osakeyhtiöiden kohdalla että muut mahdolliset menettelyt yhtiöiden purkamiseksi. Samalla tulisi selvittää, onko tarpeen ottaa käyttöön samanlainen valtion myöntämä rakennusten purkuavustus kuin ARA-vuokrataloyhtiöillä on.

Parannukset voisivat auttaa välttämään yksittäisiä tragedioita. Esimerkkitapauksemme ostaja totesi olleensa turhan naiivi ja sinisilmäinen luottaessaan siihen, että tulevia remontteja ei ole.

Varkautelainen taloyhtiö seisoo edelleen tyhjillään, eikä kukaan oikein tiedä, mitä sille jatkossa tapahtuu. Eivät edes asiantuntijat. Jos konkurssipesä ei löydä rakennuksille uutta ostajaa, jää tilanne roikkumaan vaille ratkaisua.

Lue myös: Taloyhtiön konkurssi vei Hanna Karhusen perheeltä kodin

Teksti: Marja Aaltio / Omataloyhtiö-lehti syksy 2023.

Remontti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20166_46930.jpg
Lainakatosta säästöpakko?
Viimeistään nyt pitää oppia säästämään, sillä asuntolainojen lainakatto tulee voimaan perjantaina. Lakimuutos koskee vain uusia asuntolainoja. Jatkossa lainaa voi saada korkeintaan 90 prosenttia annettavien vakuuksien käyvästä arvosta (asunnon hankintahinnasta). Jos kyse on ensiasunnosta, asuntolaina voi olla enintään 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta (ASP-lainassa jatkossakin 90 prosenttia). Asuntoa ei siis voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä vakuutena vain ostettavaa asuntoa.Yksi merkittävämpiä muutoksia on, että lainakattoa (enimmäisluototussuhdetta) laskettaessa vakuudeksi ei jatkossa hyväksytä henkilötakausta. Esimerkiksi vanhemmat eivät voi enää taata lastensa asuntolainaa pelkällä henkilövakuudella. Lainakatto koskee asunto-osakkeen tai asuinkiinteistön hankintaan ja myös peruskorjaukseen otettavia lainoja. Lainakattoa sovelletaan vakituiseen käyttöön tarkoitetun asunnon lisäksi myös vapaa-ajan asunnon tai sijoitusasunnon hankintaan myönnettävään lainaan.Finanssivalvonta voi vielä laskea lainakattoa aina 80 prosenttiin asti, jos viranomaiset katsovat, että asuntomarkkinat ovat ylikuumenemassa tai velkaantuminen kiihtyy liikaa. Ensiasunnon ostajille lainakatto on kuitenkin aina viisi prosenttiyksikköä korkeampi.
20219_72463.jpg
Kiinteistöjen korjaus­velka kasvaa - suunnittelu säästäisi osakkaiden rahoja
Putket paukkuvat ja ulkovuoraus rapistuu. Toivottavasti tämä ei ole tilanne sinun taloyhtiössäsi. Rakennetun omaisuuden korjausvelka on Suomessa arviolta 30–50 miljardia euroa. Luku käy ilmi asiantuntijaraportista muutaman vuoden takaa. Rakennetun omaisuuden tila ROTI tehdään joka toinen vuosi. Tämän vuoden raportti keskittyy kaupungistumiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton