Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.
Miten usein lakisääteinen paloturvallisuustarkastus tulisi tehdä?
Asuinrakennuksiin ja niihin palo- ja henkilöturvallisuuden kannalta rinnastettaviin kiinteistöihin on hyvä suorittaa palotarkastus 5 vuoden välein. Pelastuslaitos valvoo kerros- ja rivitalojen turvallisuutta, jossa tavoitteena on tukea asuintalojen turvallisuustyötä ja auttaa parantamaan asumisen turvallisuutta.
Valvontatarve arvioidaan taloyhtiön tekemän palo- ja poistumisturvallisuutta ja häiriö- ja onnettomuustilanteisiin sekä väestönsuojeluun varautumista koskevan itsearvioinnin avulla. Itsearvioinnin voi tehdä aina halutessaan, kuitenkin vähintään silloin, kun pelastuslaitos sitä edellyttää.
Pelastuslaitos toimittaa taloyhtiön vastuuhenkilölle (yleensä hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä) kirjeen, jossa annetaan ohjeet itsearvioinnin tekemiseen.
Pelastussuunnitelma tulee laatia ja pitää ajan tasalla
Pelastuslaki velvoittaa taloyhtiöitä laatimaan pelastussuunnitelman asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Pelastussuunnitelman yksi keskeisimmistä ohjeista liittyy toimintaan tulipalossa − asukkaiden on tiedettävä, miten toimitaan, kun tulipalo on omassa kodissa tai naapurin asunnossa.
Suositus on, että pelastussuunnitelman vaarojen ja riskien arviointi päivitetään vuosittain. Vastuu pelastussuunnitelman laadinnasta on taloyhtiön hallituksella.
Info
Paloturvallisuus tarkastuksessa tulee esittää seuraavat asiakirjat:
- Pelastussuunnitelma ja muut turvallisuuteen liittyvät asiakirjat (poistumisturvallisuusselvitys, poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma, turvallisuusselvitys, vaarallisten kemikaalien vähäisestä teollisesta käsittelystä ja varastoinnista tehtävä ilmoitus, nestekaasun vähäisestä teknisestä käytöstä, käsittelystä ja varastoinnista tehtävä ilmoitus, räjähdyssuojausasiakirja ja yleisötapahtuman pelastussuunnitelma)
- Huolto- ja kunnossapito-ohjelmat (alkusammutuskalusto, palovaroittimet, palovaroitinjärjestelmät, automaattiset paloilmoitin- ja sammutuslaitteistot, automaattiset palo-ovet, poistumisreittien merkitsemiseen ja valaisemiseen käytettävät järjestelmät, savunpoistolaitteet, väestönsuojan koneet ja laitteet)
- Määräaikaistarkastuspöytäkirjat (automaattiset paloilmoitin- ja sammutuslaitteistot, ilmanvaihtolaitteet, tulisijat ja savuhormit, sähkölaitteistot, öljy- ja polttoainesäiliöt)
- Todistus sisusteiden syttyvyysluokasta
Minkälaisten kiinteistöjen sähköjärjestelmät on tarkastettava?
Määräaikaistarkastuksia on tehtävä yli 35 ampeerin (A) sulakkeilla varustetuille liike-, toimisto-, teollisuus- ja maatalousrakennuksille sekä näitä laajemmille sähkölaitteistoille. Asuinrakennuksia velvoite ei varsinaisesti koske. Määräaikaistarkastus vaaditaan kuitenkin sellaisille asuinrakennuksissa sijaitseville yli 35 A sulakkeilla suojatuille laitteistoille, jotka eivät ole asuintiloja, kuten esimerkiksi liiketilat, toimistot ja julkiset tilat.
Kuinka usein määräaikaistarkastus tulee suorittaa?
Sähkölaitteistot jaetaan sähköturvallisuuslaissa niiden tarkastusvaatimusten sekä kunnossapito-ohjelmaa koskevien vaatimusten osalta laitteistoluokkiin.
Sähköautojen yleistyminen tuo usein muutoksia laitteistoihin: Type2-Teho-Autolatausasemien myötä taloyhtiön tai omakototalonkin sähköpääsulaketaso tarvitsee päivitystä: omakotitaloissa 3 x 25A sähkövirta nostetaan yleensä 3 x 35A tai jopa 3 x 63A, jolloin edellytetään 10 vuoden määräaikaistarkastus. Taloyhtiöissä vastaavasti muutos on 3 x 200–250 Ampeerista 3 x 315–500 Ampeeriin tarkastusvälin ollessa tällöin 10 vuotta.
Taloyhtiö on vastuussa omasta laitteistostaan
Taloyhtiön paloturvallisuudesta ja varautumisesta vastaa taloyhtiön hallitus. Lainsäädännöllinen tausta velvoitteille ja vastuille pohjautuu pääosin Pelastuslain 379/2011 vaatimuksiin ja Valtioneuvoston asetukseen 407/2011.
Vastuulla on varmistaa paloturvallisuuslaitteiden ja -varusteiden sekä väestönsuojien säännöllinen huolto ja toimintakunto. Lisäksi laitteistot tulee huoltaa laitevalmistajan ohjeistuksen mukaisesti pääsääntöisesti joka vuosi. Huoltoväli vaihtelee kuitenkin laitteiston mukaan.
Säännölliset huollot varmistavat turvallisuuden
Vuosittain tapahtuu n. 2500 sähköpaloa johtuen viallisista tai puutteellisista sähkölaitteista tai niiden kytkennöistä. Vanhemmissa kiinteistöissä sähköjärjestelmien kunto tulisikin kartoittaa jo hyvissä ajoin ennen saneerausikää vaaratilanteiden välttämiseksi.
Säännöllisillä huolloilla parannetaan kiinteistön sähkö- ja paloturvallisuutta. Vanhat sähkökeskukset, johdotukset ja kytkennät on hyvä tarkastuttaa, sillä järjestelmien osat saattavat menettää ominaisuuksiaan ikääntyessään.
Kiinteistöjen sähköpääkeskukset tulisi olla aina toimintakunnossa ja paloturvallisia. Varmin keino selvittää sähkökeskusten kunto on tehdä lämpökamerakuvaus, joka paikallistaa luotettavasti mahdolliset ongelmakohdat. Tarkastuksen yhteydessä keskukset tulee myös puhdistaa ajansaatossa kertyneestä paloherkästä pölystä.
Luotettavan ammattilaisen toimesta säännöllisesti suoritettu huoltotarkastus varmistaa, että taloyhtiön sähköjärjestelmät ja -laitteistot ovat kunnossa ja toimivat kuten pitääkin.