• Etusivu
 • Remontti

Tee katolle kuntotarkastus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 08.11.2016Päivitetty 18.04.2019
201611_47691.jpg

Katto on rakennuksen tärkeimpiä rakennusosia. Katto suojaa koko rakennusta ja sen kunto tulisikin tarkistaa säännöllisin väliajoin. Vuotava katto on aina vakava merkki kiireellisestä korjaus- tai remonttitarpeesta, mutta jo pienemmätkin puutteet vaativat toimenpiteitä. Olipa kyseessä tiili-, bitumi tai peltikatto, tuisi katolla käydä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Katon kunnon voi tarkistaa itse tai pyytää ammattilaisen avuksi. Ammattilainen tuntee kattojen riskikohdat ja osaa kiinnittää niihin erityistä huomiota. Kokenut ammattilainen myös antaa kuntotarkastuksesta kattavan raportin ja osaa kertoa, millainen kattoremontti sopii yhtiönne tarkoituksiin.

Jätä yhteydenottopyyntö kattoammattilaiselle

Info

Info

Tarkistuslista:

 • Näkyykö vuotokohtia?
 • Ovatko tiilet ehjiä? Kiinnitä huomiota kattoturvatuotteiden kiinnityskohtiin sekä taitekohtien tiiliin.
 • Ovatko harja- ja reunatiilet kunnolla kiinni?
 • Onko katolla jotain sinne kuulumatonta tai kasvillisuutta? Tarkista myös aluskatteen päältä.
 • Nostele tiiliä ja tarkista aluskatteen kiinnitys ja rypyttömyys. Huomaa läpiviennit.
 • Kiipeä ullakolle tarkistamaan alusrakenteet.
 • Tiivisteiden kunto ja veden johdatus pois niiden luota.
 • Ovatko pellitykset ehjiä, paikoillaan ja niiden saumat tiiviitä?
 • Tarkista sadevesijärjestelmien kiinnitys ja kaadot. Puhdista sadevesikourut roskista.
 • Ovatko kattoturvatuotteet, kuten sillat ja lumiesteet, kunnolla kiinni?

Muista, aina katolle kiivetessä tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteen: vältä putoaminen esim. turvavaljailla!

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Kun katon kunto on tarkistettu, on aika harkita tarvittavia toimenpiteitä. Vaihdon tarpeessa olevat tiilet on syytä korvata uusilla ja huolehtia kiinnitykset kuntoon. Mikäli katto on vain pientä ehostusta vaille, tiilikaton pudistusaineilla peset sammaleet ja liat pois, jolloin tiilikaton voi vaikka maalata uudelleen. Ormax Siisti Katto on helppokäyttöinen katon puhdistaja, joka samalla suojaa katon pintaa. Ormax Tehopesu puhdistaa pinttyneenkin katon nopeasti ja tehokkaasti. Huollon yhteydessä kaikki löystyneet kiinnitykset tulee kiristää huolellisesti ja läpiviennit ja liittymäkohdat tiivistää niille soveltuvilla tavoilla.

Katso lisää katon huolloista: Tiilikaton pinnoitus ja sammaleen poisto katolta

Olisiko jo aika uusia katto?

Mikäli kattosi vaikuttaa olevansa tiensä päässä, on aika harkita katon uusimista. Tiilikatto kestää aikaa, on hiljainen, hengittävä ja pitää sisätilat miellyttävän viileinä. Kattoremontti nostaa talon arvoa, sillä tiilikatto on näyttävä ja tekee talosta arvokkaamman näköisen. Kattoremontissa ei yleensä riitä ainoastaan pintamateriaalin vaihtaminen, vaan aluskate, tuuletusrimat sekä ruoteet tulee myös vaihtaa. Kattoremontin teettäminen ammattilaisella varmistaa budjetissa pysymisen sekä laadukkaan työn ja lopputuloksen.

20194_57468.jpg

Valitse projektiisi tiilikattojen asiantuntija

Ormaxilla on pitkät perinteet katon rakentamisessa ja tietotaito käsintehdyistä savikattotiilistä moderneihin, täydellisiin kattojärjestelmiin. Kattoratkaisut sisältävät kaikki kattoon tarvittavat osat aluskatteista kattotiiliin, kiinnikkeisiin, läpivienteihin ja kattoturvatuotteisiin. Katolla on tärkeä rooli myös energian säästämisessä ja siksi Ormax panostaakin tehokkaisiin ja hengittäviin aluskatteisiin.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20203_63606.jpg
Tiilikatolla suojaat kotisi kaikissa sääolosuhteissa
Rakennuksen katolta vaaditaan suojaa, pitkä ikäisyyttä, kestävyyttä sekä ulkonäköä. Sään kesto on nykypäivänä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Ilmastonmuutos on rankkaa rakennuksilla ja se onkin huomioitava niitä suunniteltaessa ja remontoitaessa.Ilmastonmuutoksen myötä sateet lisääntyvät varsinkin talvella. Etelässä sateet tulevat useimmiten vetenä ja pohjoisessa lumena. Myös rankat myrskyt puuskaisine tuulineen lisääntyvät sekä helleaallot kesäisin. Katon pitää pystyä mukautumaan kaikkiin näihin vaativiin sääolosuhteiden muutoksiin menettämättä toimivuuttaan. Ekologinen tiilikatto kestää niin tuiskut kuin tuuletkin. Kunhan tiilikatto on asennettu ammattitaidolla, niin siitä saadaan jopa 70 vuodeksi toimiva katto.
20196_58441.jpg
Katto kotisi ja omaisuutesi suojelijana
Katon tehtävä on altistua kovalle rasitukselle ja näin suojella talosi sisäosaa. Kattosi kohtaa vuoden aikana useita rasitteita: kesällä voimakas UV-säteily, syksyllä ja keväällä rankat sateet ja talvella lumen tuoma painokuorma.
20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
20207_65856.jpg
Ratkaisut taloyhtiön palokatkohaasteisiin
1969 rakennetun rivitaloyhtiön, Savitaipaleen Haimilanrinteen asbestia sisältävän varttikatteen tekninen käyttöikä oli tullut täyteen. Kattoremontti oli väistämättä edessä, minkä lisäksi taloyhtiön palo-osastointi ja ilmanvaihto vaativat päivitystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton