• Etusivu
  • Remontti

Teollisesti rakennettiin, korjataan siis teollisesti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.11.2010
201011_23596.jpg

Tuomo Lindstedt työskentelee teknillisen korkeakoulun "Built Environment Services" - tutkimusryhmässä, joka on etsinyt menetelmiä juuri 1960- ja 70-lukujen kerrostalojen korjaamiseen.

Suomalaiset lähiöt rakennettiin teollisesti 1960- ja 70-luvuilla, lähes puoli vuosisataa sitten. Nyt niillä on edessään suuret peruskorjaukset. Lähiöt rakennettiin aikanaan teollisesti - miksei niitä siis myös korjata teollisesti?

Kerrostalojen rakennustyö muuttui 1960- ja 70-luvulla valmiiden osien liittämiseksi toisiinsa ja rakennusmiehistä tuli asentajia.

Edut olivat selvät - hinta ja nopeus tärkeimpinä, sillä asuntopula oli huutava. Laatukaan ei välttämättä kärsinyt, kun osat valmistettiin kuivissa, lämpimissä tehdastiloissa.

Vaikuttaa erikoiselta, kun moni näihin rakennuksiin kohdistuva putki- tai julkisivuremontti tehdään vielä 2000-luvulla käsityönä, alusta loppuun paikan päällä. Asukkaat ovat evakossa pahimmassa tapauksessa kuukausia, hinta on perinteisen käsityön hinta eikä laadusta ole siitä huolimatta takeita. Miten myös korjausrakentamisessa päästään teolliseen korjaamiseen?

- Teollinen korjausrakentaminen on esivalmistusta, jossa suuri osa työstä siirretään tehtaille, pois työmaalta, määrittelee Tuomo Lindstedt Aalto-yliopistosta.

Lindstedt luettelee esivalmistuksen hyötyjä:
- Saavutetaan laadullista hyötyä, koska osat valmistetaan hallituissa tehdasoloissa. Laatu on tasaista ja erityisesti kokonaislaatu paranee merkittävästi pitkällä aikavälillä. Teollisella valmistuksella saavutetaan myös kustannushyötyä, jolloin hankkeen kokonaiskustannukset pienentyvät.

Entä korjauksen läpimenoaika, joka on kuitenkin asukkaalle keskeisen tärkeä asia? - Asuntokohtainen läpimenoaika lyhenee, eli asukkaan ei tarvitse olla poissa kotoaan yhtä kauan. Hankkeen kokonaiskestoaikaan esivalmistuksella ei ole välttämättä merkitystä.

Teollinen korjausrakentaminen edellyttää joitain muutoksia myös korjauksen suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa mittaus työmaalla ja rakennuksen kuntotarkastus on tehtävä paljon tarkemmin kuin perinteisissä korjauksissa, sillä tehtaalla valmistettavien tuotteiden on oltava hyvin mittatarkkoja ja sovelluttava käyttötarkoitukseensa. Rakentamisvaiheessa puolestaan korostuu uudenlainen logistiikka; kun tuodaan suuria osia työmaalle, niiden on oltava siellä juuri oikea-aikaisesti. Ne tuodaan sinne vasta kun niitä tarvitaan.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Pelastustoimen valvontatehtävät, palotarkastukset
Pelastuslaitoksen on alueellaan valvottava yleisien säännösten sekä velvollisuuksien noudattamista. Valvonnan suorittamiseksi pelastuslaitoksen on tehtävä palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä.
20217_71729.jpg
Meille tulee remontti - hui kauhistus?
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20142_38135.jpg
Opas pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnitteluun
Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.Pehmeämmillä maa-alueilla tulee vastaan omat haasteensa, joissa on otettava huomioon maapohjan kuivatus sekä kosteusongelmien ehkäisy. Todella alavalla alueella tulee tarvittaessa huomioida myös tulvasuojelu. Pohjatyöt ovat kaiken a ja o.
201811_55453.jpg
Vastuullinen taloyhtiö huollattaa parvekelasituksensa
Hyvääkin tuotetta pitää huoltaa. Parvekelasien laskennallinen käyttöikä huollettuna on noin 30-40 vuotta, olosuhteista riippuen. Ensimmäisen huollon aika on viiden vuoden kuluttua järjestelmän asentamisesta. Säännöllisesti huolletut lasitukset ovat turvalliset ja miellyttävät käyttää.
20219_72347.jpg
Hallituksen jäsen teki itse julkisivu­korjauksia - kuka korvaa?
Pienehkössä rivitaloyhtiössä säästetään talon kunnossapitokuluissa mm. siten, että hallituksen jäsen – joka ei todellakaan ole mikään rakennusalan ammattilainen – tekee ammattitaitoa vaativia julkisivukorjauksia (esim. laastisaumojen uusimiskorjauksia) "joltain tutulta saatujen ohjeiden mukaan". Työssä on ollut kuitenkin havaittavissa selkeitä virheitä ja laiminlyöntejä, joten työn laatu vaikuttaa ala-arvoiselta. Miten osakkeenomistajien pitäisi suhtautua tällaiseen toimintaan? Mitä laki tästä sanoo?
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton