• Etusivu
  • Remontti

Pelastustoimen valvontatehtävät, palotarkastukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2011
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pelastuslaitoksen on alueellaan valvottava yleisien säännösten sekä velvollisuuksien noudattamista. Valvonnan suorittamiseksi pelastuslaitoksen on tehtävä palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä.

Palotarkastuksen ja muun valvontatehtävän toimittaminen

Palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä saa suorittaa alueen pelastusviranomainen. Palotarkastus saadaan suorittaa rakennuksessa ja rakennelmassa, niihin kuuluvissa huoneistoissa ja asunnoissa sekä muissa kohteissa. Palotarkastuksen suorittaja on päästettävä kaikkiin tarkastettaviin tiloihin ja kohteisiin. Tarkastettavan kohteen edustajan on esitettävä säädöksissä vaaditut suunnitelmat, muut asiakirjat ja järjestelyt.

Kiinteistön omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on pyynnöstä toimitettava alueen pelastusviranomaiselle maksutta pelastussuunnitelma ja mahdolliset muut sellaiset kohteen palo- ja poistumisturvallisuudesta laaditut asiakirjat, joita alueen pelastusviranomainen tarvitsee valvontatehtävässään.

Palotarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, jossa tulee riittävästi yksilöidä tarkastuskohde tarkastuksen kulku, tarkastajan tekemät keskeiset havainnot, tarkastettavan kohteen edustajan esittämä selvitys sekä johtopäätökset ja niiden perustelut. Pöytäkirja on myös laadittava, jos alueen pelastusviranomainen muutoin valvonnan yhteydessä korjausmääräyksen tai keskeyttää välittömän tulipalon tai muun onnettomuuden vaaraa aiheuttavan toiminnan. Pöytäkirja on viipymättä annettava tiedoksi asianosaisille.

Korjausmääräys ja toiminnan keskeyttäminen

Jos alueen pelastusviranomainen valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita tässä laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa, pelastusviranomaisen on määrättävä ne korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, korjaamiselle tulee antaa määräaika.

Jos alueen pelastusviranomainen tämän lain mukaista valvontatehtävää suorittaessaan havaitsee puutteita muussa laissa säädettyjen velvoitteiden toteuttamisessa ja arvioi puutteiden aiheuttavan vakavaa vaaraa henkilöturvallisuudelle, pelastusviranomainen voi määrätä puutteet korjattaviksi. Jos puutteita ei voida heti korjata, asiasta tulee ilmoittaa asianomaiselle valvontaviranomaiselle.

Jos valvontatehtävässä tai muutoin havaittu puutteellisuus tai virheellinen menettely aiheuttaa välittömän tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran, pelastusviranomaisella on oikeus tarvittaessa heti keskeyttää toiminta ja määrätä onnettomuuden ehkäisemiseksi välttämättömistä toimenpiteistä. Määräystä on heti noudatettava.

Lähde: Finlex.fi

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Voimmeko pyytää hyvitystä tekemättömistä lumitöistä?
Kiinteistöhuoltoyhtiön kanssa allekirjoitetussa huoltosopimuksessa on ehto, "mikäli jotkin huoltotehtävät jäävät tekemättä ja/tai poistuvat, oikeuttaa se niiltä osin palkkion hinnanalennukseen". Lunta ei viime talvikaudella ollut. Onko taloyhtiö oikeutettu saamaan tekemättömistä lumitöistä palvelumaksun alennuksen noilta osin vedoten em. sopimusehtoon? Voisiko tässä tilanteessa tulla kysymykseen sovittelu?
Entos
Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa
Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todellisen käyttöasteen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös lämpölaskut.
20236_82003.jpg
Hometta asunnossa - miten toimitaan?
Asunnossamme on joka huoneessa homekasvustoa josta on otettu sivelynäyte. Home on ilmeisesti terveydelle haitallista. Näytteestä selvisi myös viitteitä kosteusvauriosta rakenteissa (virheellisesti tehtyjen salaojien vuoksi).Isännöitsijä ehdotti, että vain kaksi huoneista desinfioidaan homeesta ja muihin huoneisiin jätetään home. Meidän itsemme kustannettavaksi jäisi uudet maalit/tapetit/listat. Keskustelua käydään myös tehdäänkö rakenteille mitään. Asiaa on nyt pitkitetty kolmen vuoden ajan ja haluaisinkin kuulla mitkä velvollisuudet taloyhtiöllä on?
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain R, S ja T
Mitähän tarkoittaa suunnittelutarvealue, tai runkoääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu talotekniikka. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista R, S ja T:
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
202012_67837.jpg
Kosteutta rakenteissa? Kuuntele Kivijalka-podcast
Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Tällä kertaa podcastissa sukelletaan uima-altaan syvään päätyyn ja keskustellaan asuntojen kosteusongelmiin liittyvistä asioista.Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Tällä hetkellä se onnistuu ainakin tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava tai ottamalla meidät seurantaan Soundcloudissa.Kuuntele jakso täältä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton