Taloyhtiön paloturvallisuus omaan valvontaan

Pelastuslain (379/2011) mukaan pelastusviranomaiset määrittelevät tarkastettavat kohteet riskien perusteella, mutta laissa on edelleen määritelty tietyt kohteet, kuten suuret yleisötapahtumat ja erityiskohteet, jotka on tarkastettava säännöllisesti.
Omavalvontalomakkeet ovat käytössä, mutta ne eivät korvaa viranomaisten suorittamia palotarkastuksia kokonaan. Viranomaiset tekevät edelleen pistokokeita ja tarkastuksia riskiperusteisesti
Palotarkastusten omavalvontaan päätettiin siirtyä, kun palotarkastetuissa kohteissa tapahtuu vuosittain vähän kuolemaan johtaneita paloja tai loukkaantumisia. Eniten vahinkoa kärsii omaisuus. Juuri omaisuuden suojelemiseksi omistajan tekemät paloturvallisuustoimenpiteet ovat tärkeimmät.
Omavalvontalomake
Omavalvontalomakkeessa pyydetään tarkastamaan sekä ulkona olevat tunnisteet sekä asunnon sisällä olevia perusasioita. Tällaisia tarkastettavia asioita ovat talon/osakkeen osoitemerkinnän selkeys, kunto ja näkyvyys tielle, alkusammutusvälineet löytyvät ja niitä osataan käyttää, poistumistiet ovat ok, pelastussuunnitelma on laadittu, kotitapaturmariskit on minimoitu, kattoturvalaitteet ovat kunnossa, kemikaalit säilytyksessä ohjeiden mukaisesti, tulisijan edusta on suojattu, lääkkeet ovat lukitussa kaapissa, saunan paloturvallisuus on ok, sähkölaitteet ovat käyttökunnossa, nuohous on suoritettu vuosittain nuohoojan toimesta, palovaroittimien käyttökuntoisuus on testattu ja niitä on riittävä määrä asunnossa 1 kpl/kerroksen alkava 60 m² sekä vielä halutaan tietää, että tuntee hätänumeron ja hätäilmoituksen teko onnistuu.
Vapaa-ajanasunnoissa myös omavalvontalomake on hyödyksi
Jos ylimääräisiä palotarkastuksia on tehtävä, ne tehdään harkinnan mukaan. Pelastusviranomaisen tarkastuksen perusteena voi olla esim. pyyntö kiinteistön omistajalta/haltijalta, tai viranomaisen/nuohoojan ilmoitus palo-/henkilöturvallisuuspuutteesta.
Yleisimmät tulipalojen syyt
Tulipalojen estäminen ei vaadi suuriakaan toimenpiteitä:
- Jos kotonasi on vioittuneita sähkölaitteita, vie ne huoltoon – älä korjaa itse!
- Kaikki tulentekovälineet on säilytettävä lasten ulottumattomissa. Lisäksi lapsille on opetettava, että tulen tekee vaan aikuinen tai lapsi harjoittelee tulen tekoa aikuisten valvonnassa.
- Ruokaa ei saa jättää liedelle valvomatta!
- Tupakointia ei saisi harjoittaa sisätiloissa. Uni ja palava tupakka ovat vaarallinen yhdistelmä.
- Pyykkejä ei saisi kuivata saunassa. Kiukaan lähellä olevan vaatekappaleen palovaara on suuri!
- Tulisijojen suojaetäisyyksien tarkistaminen on hyvä tehdä.
- Kuumenevat sähkölaitteet sekä valaisimet on hyvä sijoittaa niin, että palovaaraa ei aiheudu.
- Muista kuuman tai lämpimän tuhkan sijoitus! Se on laitettava palamattomaan astiaan.
- Takasta lentävien kipinöiden pääsy palavaan materiaaliin on estettävä kipinäverkolla tai luukuilla.
- Tulisijoja on käytettävä ohjeiden mukaisesti. Savuhormin ja tulisijan nuohous on muistettava tilata säännöllisesti.
- Kynttilöiden sijoittelussa on noudatettava erityistä tarkkuutta ja viimeisen huoneesta poistujan on sammutettava ne aina.

Aiheeseen liittyvää

Ovet ja ikkunat

Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti

Viikon kysymys: Miten menetellään taloyhtiössä muutostyön lupa-asioissa?

Viisi vinkkiä kattoremontin kilpailutukseen

Rappausjärjestelmä suojaa ilmastonmuutokselta
