• Etusivu
  • Remontti

Teollisesti rakennettiin, korjataan siis teollisesti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.11.2010
201011_23596.jpg

Tuomo Lindstedt työskentelee teknillisen korkeakoulun "Built Environment Services" - tutkimusryhmässä, joka on etsinyt menetelmiä juuri 1960- ja 70-lukujen kerrostalojen korjaamiseen.

Suomalaiset lähiöt rakennettiin teollisesti 1960- ja 70-luvuilla, lähes puoli vuosisataa sitten. Nyt niillä on edessään suuret peruskorjaukset. Lähiöt rakennettiin aikanaan teollisesti - miksei niitä siis myös korjata teollisesti?

Kerrostalojen rakennustyö muuttui 1960- ja 70-luvulla valmiiden osien liittämiseksi toisiinsa ja rakennusmiehistä tuli asentajia.

Edut olivat selvät - hinta ja nopeus tärkeimpinä, sillä asuntopula oli huutava. Laatukaan ei välttämättä kärsinyt, kun osat valmistettiin kuivissa, lämpimissä tehdastiloissa.

Vaikuttaa erikoiselta, kun moni näihin rakennuksiin kohdistuva putki- tai julkisivuremontti tehdään vielä 2000-luvulla käsityönä, alusta loppuun paikan päällä. Asukkaat ovat evakossa pahimmassa tapauksessa kuukausia, hinta on perinteisen käsityön hinta eikä laadusta ole siitä huolimatta takeita. Miten myös korjausrakentamisessa päästään teolliseen korjaamiseen?

- Teollinen korjausrakentaminen on esivalmistusta, jossa suuri osa työstä siirretään tehtaille, pois työmaalta, määrittelee Tuomo Lindstedt Aalto-yliopistosta.

Lindstedt luettelee esivalmistuksen hyötyjä:
- Saavutetaan laadullista hyötyä, koska osat valmistetaan hallituissa tehdasoloissa. Laatu on tasaista ja erityisesti kokonaislaatu paranee merkittävästi pitkällä aikavälillä. Teollisella valmistuksella saavutetaan myös kustannushyötyä, jolloin hankkeen kokonaiskustannukset pienentyvät.

Entä korjauksen läpimenoaika, joka on kuitenkin asukkaalle keskeisen tärkeä asia? - Asuntokohtainen läpimenoaika lyhenee, eli asukkaan ei tarvitse olla poissa kotoaan yhtä kauan. Hankkeen kokonaiskestoaikaan esivalmistuksella ei ole välttämättä merkitystä.

Teollinen korjausrakentaminen edellyttää joitain muutoksia myös korjauksen suunnitteluun. Suunnitteluvaiheessa mittaus työmaalla ja rakennuksen kuntotarkastus on tehtävä paljon tarkemmin kuin perinteisissä korjauksissa, sillä tehtaalla valmistettavien tuotteiden on oltava hyvin mittatarkkoja ja sovelluttava käyttötarkoitukseensa. Rakentamisvaiheessa puolestaan korostuu uudenlainen logistiikka; kun tuodaan suuria osia työmaalle, niiden on oltava siellä juuri oikea-aikaisesti. Ne tuodaan sinne vasta kun niitä tarvitaan.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Varainsiirtoveron korotukset voimaan maaliskuussa?
Lykkäyksen syynä tulkinnanvaraisuusAsuntokauppaa koskevan varainsiirtoveron korotus oli alunperin kaavailtu vuoden alkuun, mutta nyt se siirtyy valtiovarainvaliokunnan mukaan vuodenvaihteesta maaliskuun alkuun. Syynä viivästykseen on mm. lain tulkinnanvaraisuus yhtiövelkojen osalta. Samalla myös isännöitsijöille halutaan antaa enemmän aikaa valmistautua muutoksiin.
202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
202011_67659.jpg
Tutustu taloyhtiösi energian­kulutukseen tarkemmin
Energiankäytön tehostaminen taloyhtiössä kannattaa aloittaa sen seurannasta. Fortumin sähkö- ja kaukolämpöasiakkaille seuranta on nyt entistä kätevämpää.
20101_20057.jpg
Keittiön uudistaminen putkiremontin yhteydessä
Taloyhtiön putkiremontti luo hyvät edellytykset asunnon keittiöremontin teettämiseen "yksillä pölyillä". Puustellin suunnittelupalvelulle putkiremontin yhteydessä keittiönsä vaihtavat asukkaat ovatkin merkittävä asiakasryhmä.
Naapurin vastaiselle seinälle asennettiin uudet kipsilevyt.
Rivitalohuoneiston pesuhuoneen ja saunan remontti, osa 2
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka ensimmäisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin viisi neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
201311_36928.jpg
Kestävät sadevesijärjestelmät kaikkiin kiinteistöihin
Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla täällä pohjolassa. Myös sadevesijärjestelmän ruoste ja pintojen hilseily ovat kaikille tuttuja ilmiöitä.Pyydä asiantuntijan kartoitus sadvesijärjestelmästä!Lue lisää sadevesijärjestelmistä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton