• Etusivu
  • Isännöitsijä

Terve taloyhtiö ja hyvä hallinto kulkevat käsi kädessä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 01.07.2015Päivitetty 15.02.2016
20159_44381.jpg

Lakimiehenä minun on toimittava jo hyvän asianajotavan nojalla huolellisesti hoitaessani toimeksiantoja päämieheni hyväksi. Lakimies on alan ammattilainen, jonka työhön liittyy huolellisuusvaatimus merkittävällä tavalla.

Asunto-osakeyhtiölain 1:11 §:n mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Määritelmä on kaksiosainen. Lain valmisteluasiakirjojen mukaan huolellisuutta arvioidaan objektiivisin perustein. Johdon jäsenen on toimittava siten kuin huolellinen henkilö toimisi vastaavissa tilanteissa. Jälkimmäinen sisältää niin sanotun lojaliteettivelvollisuuden suhteessa yhtiöön ja kaikkiin osakkeenomistajiin.

Huolellisuuden vaatimus korostuu päätökseen tai toimeen liittyvän riskin kasvaessa. Riittävänä huolellisuutena voidaan hallituksen esityksen mukaan pitää sitä, että ratkaisun taustaksi on hankittu tilanteen edellyttämä asianmukainen tieto, sen perusteella on tehty johdonmukainen päätös tai muu toimi eivätkä päätökseen ole vaikuttanut johdon jäsenten väliset ristiriidat.

Jos johtoon kuuluva henkilö rikkoo huolellisuusvelvollisuuttaan, niin hän on mahdollisesti velvollinen korvaamaan yhtiölle aiheuttamansa vahingon.

Taloyhtiön hallitus päätti isännöitsijän esittelystä teettää putkiremontin yhtiöllä, joka oli aikaisemminkin tehnyt yhtiölle vastaavia töitä. Urakkahinta oli kuitenkin kalliimpi kuin halvimman urakkatarjouksen mukainen hinta. Yhtiön kanteesta hovioikeus velvoitti hallituksen jäsenet ja isännöitsijän maksamaan yhtiölle vahingonkorvausta. Perustelujen mukaan pelkästään aikaisemmat remontit eivät olleet riittävä syy halvimmasta tarjouksesta poikkeamiseen. (HHO 26.3.1986 nro 1512).

Suomalainen taloyhtiömalli perustuu maallikkovetoiseen hallintoon. Isännöitsijä ammattilaisena auttaa juoksevissa asioissa. Joskus on asiantuntijoiden toimesta esitetty arvio, että asunto-osakeyhtiön suurin riski on sen hallitus. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että hallitus huolehtii siitä, että apuna on riittävän osaavia asiantuntijoita ja päteviä tekijöitä. Taloyhtiöiden johdon työ on vaativaa. Hatunnosto vain kaikille teille, jotka yhtiön toimielimissä osallistutte taloyhtiön yhteisten asioiden hoitamiseen.

Juristina ajattelen jo lähtökohtaisesti niin, että lakia on noudatettava. Myönnän kuitenkin, että joskus tulee mieleen, että ovatko asiat jo liikaakin juridisoituneet.

Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa muutaman sadan euron arvoinen osakkaan vaatimus taloyhtiölle yhtiön kunnossapitovastuulla liittyvässä asiassa nosti myrskyn vesilasissa. Taloyhtiön hallitus ei uskalla ratkaista asiaa sovinnolliseen päätökseen peläten rikkovansa lain yhdenvertaisuusperiaatetta. Kaikki tunnustavat epäoikeudenmukaisuuden asiassa, mutta välineitä asian ratkaisemiseksi ei tunnu olevan.

Olaus Petrin tuomarinohjeissa 450 vuoden takaa todetaan, että "yhteisen kansan hyöty on paras laki". Tässä voisi olla ohjetta ratkaisuksi myös tämän päivän taloyhtiöille, joissa painitaan lain tulkintojen kanssa.

Taloyhtiön tervehdyttämisestä yhteiseksi hyväksi

Ongelmallisissa taloyhtiöissä moni asia saattaa olla niin sanotusti rempallaan. Jos osaamista puuttuu, niin vaikeudet saattavat kumuloitua ajan kuluessa. Hallituksen jäsenet saattavat näissä taloyhtiöissä kokea tehtävänsä ahdistavaksi, mahdollisesti jopa ylivoimaiseksi. Seurauksena saattaa olla myös ongelmien kieltäminen, salailu sekä puutteellisten ja virheellisten tietojen antaminen. Pelko mahdollisesta vahingonkorvausvastuusta saattaa olla jopa este taloyhtiön tilanteen normalisoitumiselle ja tervehdyttämiselle.

Taloyhtiön tilanne vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen arvoon. Hyvin hoidettu taloyhtiö tarkoittaa samalla osakkeenomistajien omaisuuden arvon säilymistä ja sen kasvua. Taloyhtiön asioiden hoito olisi hyvä nähdä ennen kaikkea yhteisenä juttuna. Vaikka tässä on idealismia mukana, niin sitä kohden kannattanee tietoisesti kollektiivina pyrkiä. Riitainen taloyhtiö ei ole terve taloyhtiö.

Pitäisikö Suomessakin panostaa ongelmallisten taloyhtiöiden terveystarkastukseen ja sen pohjalta toteutettavaan tervehdyttämisohjelmaan? Taloyhtiön etu ei välttämättä ole saada yhtiön johtoa korvausvastuuseen huolimattomasta asioiden hoidosta, vaan saada yhtiö sellaiseen hyvään kuntoon, jossa tehdään yhdessä asioita yhteiseksi hyväksi – kiinteistönomaisuuden arvon säilyttämiseksi.

Teksti: Juha Saarimäki, JuriNet lakipalvelut

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle tästä. tai käyttämällä allaolevaa lomaketta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön tilinpäätös
Taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös kirjanpitolain ja asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaan. Taloyhtiön tilinpäätös sisältää tuloslaskelman, taseen, näiden liitetiedot sekä toimintakertomuksen. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatii isännöitsijä tai, jos isännöitsijää ei ole valittu, hallitus, ja se esitetään yhtiökokoukselle, joka päättää tilinpäätöksen hyväksymisestä. Taloyhtiön tilinpäätöstä laadittaessa on hyvä muistaa, että suurin osa tilinpäätöksen käyttäjistä, eli osakkaat, eivät ole tottuneita tilinpäätösten lukijoita ja siitä syystä selkeäkielisyyteen ja yksinkertaisuuteen tulisi panostaa. Osakkaiden tehtävänä on myös päättää yhtiökokouksessa vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle sekä isännöitsijälle, ja tätä päätöksentekoa varten on hyvin tärkeää, että osakkaat ymmärtävät, miten yhtiön taloutta on tilikauden aikana hoidettu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton