• Etusivu
  • Remontti

Tilastot kertovat - Tiilirakenne on energiateknisesti erinomainen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 05.09.2016
20161_45098.jpg

Helsingin Energian keräämän ominaiskulutustilaston perusteella kaukolämmitykseen liitettyjen v.1900–1950 rakennettujen asuintalojen energiankulutus on ollut keskimäärin jopa 40 % parempi kuin esimerkiksi 60-luvulla rakennetuissa taloissa ja keskimäärin samaa tasoa ja jopa matalampi kuin nykytaloissa.

Vanhat tiilitalot ovat lähes matalaenergiatasoa

Noin neljännes Suomessa kulutetusta energiasta käytetään talojen lämmittämiseen. Asuinkerrostalojen energiankulutusvertailussa, 1900-luvun alusta aina tähän päivään asti, on voitu havaita varsin suuria kulutusvaihteluita eri aikakausina rakennettujen talojen välillä. Suurimpia energiasyöppöjä ovat 1960–80-luvun elementtikerrostalot, kun taas 50-luvulla rakennetut tai sitä vanhemmat massiivitiilirunkoiset kerrostalot ovat osoittautuneet energiatehokkuudeltaan erinomaisiksi.

Lisätietoa tiilirakentamisesta...

Tiili energiatehokas runkomateriaali

Helsingin Energian kaukolämpöyksikön vuosien mittaan keräämien energiankulutustilastojen perusteella 1900-luvun alussa rakennettujen talojen keskimääräinen energiankulutus on ollut reilusti alle 50 kWh/m3, paikoin jopa noin 30 kWh/m3. Näiden energiatehokkuudeltaan lähellä matalaenergiatasoa olevien asuinkerrostalojen runkomateriaalina on tiili, joko kahden kiven tai puolentoista kiven täystiilimuurina ilman erillistä lämmöneristettä. Massiivisen täystiilimuurin lämmönvarauskyky on erinomainen, minkä tilastot selkeästi osoittavat.

1960-luvulla siirryttiin betonisandwich-elementtien valtakaudelle, jota on kestänyt aina 2000-luvulle asti. Viimeisen viidentoista vuoden aikana tiili on jälleen saavuttanut valta-aseman kerrostalojen ulkoseinien rakennusmateriaalina, tosin vain julkisivuissa, sillä varsinainen runkorakenne tehdään yleensä betonista ja välissä on ilmaraolla tiilimuurauksesta erotettu lämmöneristekerros.

Ulkoseinärakenne 1940-luvulle asti oli 60 cm paksu kahden kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä(vas.). Tyypillinen seinärakenne 1940–1960-luvulla oli reikätiilestä muurattu 45 cm paksu puolentoista kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä (kesk.). Nykyisin ulkoseinärakenne on aina lämmöneristetty ja julkisivumuuri on ilmaraolla lämmöneristeestä eriytetty.
Ulkoseinärakenne 1940-luvulle asti oli 60 cm paksu kahden kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä(vas.). Tyypillinen seinärakenne 1940–1960-luvulla oli reikätiilestä muurattu 45 cm paksu puolentoista kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä (kesk.). Nykyisin ulkoseinärakenne on aina lämmöneristetty ja julkisivumuuri on ilmaraolla lämmöneristeestä eriytetty.

Tiiliverhouksella energiansäästöä jopa 8 % lämmityskaudella

Julkisivusaneerauksella voidaan merkittävästi alentaa kiinteistön energiankulutusta. Malminkartanossa tiilellä peruskorjatussa asuinkerrostalossa tehdyn seurantatutkimuksen perusteella (kesto15 kk) julkisivumuurauksen ja sen takana olevan ilmaraon vaikutus energiankulutukseen oli merkittävä. Tiilimuurin takana olevassa ilmaraossa lämpötila oli lämmityskaudella noin 1-2 °C korkeampi kuin ulkolämpötila. Mittauksiin perustuva ulkoseinärakenteen U-arvo oli keskimäärin 11 % parempi kuin sen teoreettinen U-arvo ja rakennuksen energiaa säästävä vaikutus lämmityskaudella 6-8 %.

Tiilellä korjaaminen on pitkällä aikavälillä taloudellisempi ratkaisu kuin moni halvempi kilpailijansa. Ilmaraolla varustettu tiilijulkisivuverhous alentaa rakennuksen energiankulutusta auringon lämpöenergian sitoutuessa massiiviseen tiilirakenteeseen. Kun lisäksi huomioidaan, että tiili on yleisimmistä julkisivuvaihtoehdoista kaikkien vähiten huoltoa vaativa materiaali, lisäsäästöjä syntyy alhaisempien ylläpitokustannusten vaikutuksesta.

Aidolla tiilirakenteella on hyvä lämpökapasiteetti

Energiankulutus- ja seurantatutkimukset osoittavat, että massiivisuudella ja ulkoseinien rakennusmateriaalin hyvällä lämpökapasiteetilla on merkittävä osuus hyvän energiatehokkuuden aikaansaamiseksi, huolellista rakentamistapaakaan toki unohtamatta. Juuri siksi paikalla muurattu tiili onkin hyvä ja pitkällä tähtäimellä myös kestävä ja vähän huoltoa kaipaava julkisivumateriaali kohteisiin, joissa vaurioituneet elementtijulkisivut joudutaan uusimaan. Sen sijaan viime vuosisadan alkupuolella rakennettujen massiivitiilitalojen ulkoseinille ei edelleenkään tarvitse tehdä juuri mitään. Ne kestävät sellaisinaan vielä vuosisatoja - ja mikä parasta, myös energiatehokkaasti, kuten tilastot osoittavat.

20161_45099.jpg
Wienerberger Oy Ab
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20098_18418.jpg
Lumon julkisivusaneeraukset
Kiinteistöissä on suuri kansallinen vaurautemme, josta on pidettävä huolta. Vanhempaa rakennuskantaa on jo ehditty kertaalleen korjatakin ja nyt on menossa 70-luvun betonilähiöiden peruskorjaaminen. Myös nuoremmat kiinteistöt vaativat korjauksia varsinkin puu- ja betonirakenteiden osalta. Ennakoivat toimenpiteet tulevat ajan mittaan edullisemmiksi kun selvitään kevyemmillä korjauksilla. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että julkisivua koskevat korjaustoimenpiteet kannattaa niputtaa ja korjata kaikki kerralla kuntoon. Kaikessa korjaamisessa on myös tarkasteltava kokonaistaloudellisuutta pidemmällä ajanjaksolla.Lisätietoa Lumonin parvekejulkisivuistaLisätietoa parvekkeen lasituksestaLisätietoa parvekkeen alumiinikaiteista
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton