• Etusivu
  • Osakas

Tulot ja menot tasapainoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2024
20213_69535.jpg

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista. Menoja taloyhtiöille tulee kiinteistön hoidosta henkilöstö- ja hallintokuluina sekä käytöstä ja huollosta aiheutuvina kustannuksina. Taloyhtiöt joutuvat maksamaan myös erinäisiä veroja, kuten kiinteistö- ja tuloveroja.

Taloyhtiön tulot

Osakkailta perittävän vastikkeen yleisnimitys on yhtiövastike.
Yhtiövastike voidaan periä joko yhtenä eränä tai se voidaan jakaa erilaisten kulujen perusteella. Jako voi perustua huoneistojen pinta-alaan tai osakkeiden määrään, jolloin puhutaan hoitovastikkeesta, tai esimerkiksi veden todelliseen kulutukseen, jolloin puhutaan vesivastikkeesta. Vastikkeiden määräämisen perusteiden on löydyttävä yhtiöjärjestyksestä. Toisin sanoen, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa, että veden kulutuksesta peritään vesivastiketta, ei vedestä perittyjä maksuja voida kutsua vastike-nimellä. Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.

Vastike-ryhmään kuuluvat myös osakkailta mahdollisesti perittävät hankeosuudet.
Hankeosuudet ovat kertaluontoisia suorituksia ja niillä on tarkoitus kattaa yhtiön teettämiä investointi-, korjaus- tai rakennushankkeita ja näin välttyä ottamasta lainaa. Jos yhtiö on kuitenkin ottanut lainaa, peritään osakkailta pääomavastiketta, jolla katetaan lainan lyhennys ja hoitokulut. Pääomavastikkeesta on käytetty, ja joissa taloyhtiöissä käytetään edelleen, myös nimeä rahoitusvastike, mutta kirjanpitosäännösten mukaan pääomavastike on oikeampi termi.

<p data-block-key="cf1cg">Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.</p>
Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.

Taloyhtiöllä voi olla hallussaan omia osakkeitaan, joita eteenpäin vuokraamalla yhtiö voi saada vuokratuloja. Osakkeet voivat koskea esimerkiksi:

  • autotallipaikkoja,
  • asuinhuoneistoja tai
  • liikehuoneistoja.
    • Joissakin tapauksissa yhtiöllä voi olla hallussaan niin hyvin tuottavia liikehuoneistoja, ettei sen tarvitse periä vastikkeita osakkailtaan tai se voi jopa jakaa voittoa.

Käyttökorvauksia taloyhtiö voi periä esimerkiksi saunan tai pesutuvan käytöstä.

Myös vesimaksut luetaan käyttökorvauksiksi, jollei niitä ole yhtiöjärjestyksessä määrätty vastikkeiksi. Muita tuottoja taloyhtiö voi saada esimerkiksi käyttöomaisuuden luovutusvoittoina tai korvauksina mainostilasta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan perimillään yhtiövastikkeilla taloyhtiö voi kattaa menot, jotka aiheutuvat kiinteistön hankinnasta tai rakentamisesta, kiinteistön sekä rakennusten ylläpidosta ja hoidosta, tarpeellisista perusparannusmenoista tai lain mukaan yhtiölle kuuluvista velvoitteista. Myös muut yhtiön saamat tuotot käytetään edellä mainittujen kustannusten kattamiseen.

Taloyhtiön menot

Taloyhtiön hoitokuluja on tilinpäätöksessä tyypillisesti eritelty perusteellisemmin, mutta yhtiön jokapäiväisessä toiminnassa tärkeintä osaa kuluista näyttelevät kiinteistön ja rakennusten hallinto-, ylläpito- ja hoitokulut.

Jos yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen määräämä isännöitsijä, ovat hänen palkkionsa hallintokuluja.

Muita hallintokuluja ovat esimerkiksi puhelin- ja postikulut, toimistotarvikkeet ja pankin palvelumaksut.

Ylläpito- ja hoitokuluihin kuuluvat esimerkiksi:

  • talonmiespalvelut,
  • työkalujen hankinnat,
  • ulkoalueiden hoitokulut,
  • siivous-, lämmitys-, vesi- ja sähkökulut,
  • jätehuollosta aiheutuvat kustannukset,
  • vakuutukset,
  • vuokrat ja
  • kiinteistövero.

Jos rakennusta tai ulkoalueita korjataan samaan kuntoon kuin ne uutena olivat, luetaan korjauskulut ylläpito- ja hoitokuluihin. Jos taas rakennus tulee korjauksen jälkeen parempaan kuntoon kuin se oli uutena, on kyse perusparannusmenoista. Perusparannusmenot käsitellään kirjanpidossa aktivoitavina kuluina, joten ne eivät vaikuta kokonaisuudessaan yhtiön tuloslaskelman näyttämään tulokseen.

<p data-block-key="njs7x">Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.</p>
Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton