• Etusivu
  • Remontti

Turvajärjestelmät suojaavat vahingoilta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.07.2012Päivitetty 02.01.2013
20127_31414.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20127_31415.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20185_52981.jpg
Ilmanvaihto kaipaa säännöllistä huoltoa
Taloyhtiöissä ilmanvaihto ja sen ongelmat aiheuttavat usein keskustelua. Olipa ilmanvaihtojärjestelmä millainen tahansa, kaipaa se huoltoa säännöllisin väliajoin. Oikein huollettuna ilmanvaihto pitää huoneilman raikkaana kaikissa tilanteissa.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
Ikkunanpuitteiden maalaus
Viikon kysymys: Hyvitystä ikkunoiden huoltomaalauksesta?
Rivitaloyhtiössämme on tarkoitus huoltomaalata ikkunat ulkopuolelta. Osa osakkaista haluaisi maalata ikkunat itse. Voiko osakas saada hyvitystä tai vastikealennusta tai muulla tavalla korvausta omasta osuudestaan?
20236_82145.jpg
Minulta on laskutettu liikaa vesimaksuja, mitä tehdä?
Syyskuussa 2007 vuokralaiseni ilmoitti, että hänen tyttöystävänsä muuttaa myös omistamaani asuntoon ja haluaa taloyhtiön saunavuoron. Ohjasin hänet ottamaan yhteyttä isännöitsijään ja ilmoittamaan, että huoneistossani asustaa kaksi henkilöä ja haluavat myös saunavuoron. Osakkeenomistajana olen maksanut 2007 syksystä lähtien hoitovastikkeen sekä yhden vesimaksun (taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita) isännöitsijän toimittamien vastikemaksujen mukaisesti viitenumeroin. Isännöitsijä on toimittanut myös vuokralaiselleni vuosittain maksulaput kahdesta vesimaksusta sekä saunavuorosta viitenumeroin. Eli maksua on veloitettu kolmesta vesimaksusta, vaikka asukkaita on kaksi. Vesimaksuista jätettiin 2017 selvityspyyntö isännöitsijälle. Miltä ajalta taloyhtiö on velvollinen..
201212_33151.jpg
Kerrostalon uusi ilmanvaihtojärjestelmä
Suomen vanhempaa asuntokantaa kunnostetaan jatkuvasti nykyajan tarpeita vastaavaksi. Turussa sijaitseva Asunto Oy Turun Rätiälänkatu 15 on rakennettu vuonna 1972. Puolustusvoimien henkilöstön työsuhdeasuntokäyttöön rakennettuun ja Kruunuasunnot Oy:n omistuksessa olevaan kerrostaloon tehtiin laaja perusparannus, jonka yhteydessä uusittiin myös asuntojen ilmanvaihto. Kerrostalokohteen asuntojen ilmanvaihdosta huolehtii tästä eteenpäin Valloxin LTO-järjestelmä.
20166_46737.jpg
Korvausilmaventtiilien uusiminen ajankohtaista?
Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan asukkaiden terveys ja lisätään rakennusten käyttöikää. Termostaatilla ja hyvällä suodattimella varustettuja korvausilmaventtiileitä on alettu asentaa myös taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kiihtyvällä tahdilla. Näin tilat pysyvät puhtaampina ja ilmanvaihto toimii.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaJätä yhteydenottopyyntö taloyhtiön korvausilmaventtiileistä
201411_41637.jpg
Kestävä sadevesijärjestelmä kuljettaa sadevedet
Sadetar kestää aikaa ja katseitaIcopalin Sadetar-sadevesijärjestelmä kestää lumikuormien ja rankkasateiden aiheuttamat rasitukset ja johtaa veden siististi pois katolta.Sinkki suojaa terästäSadetar-tuotteet valmistetaan pinnoitetusta teräsohutlevystä. Terästä suojaa sinkitys, jonka päällä on pohjamaali ja kestävä polyesteripinnoite. Sadetar säilyttää ulkonäkönsä haalistumatta vuodesta toiseen; se on suunniteltu kestämään kovimpiakin sääolosuhteita – olipa kyse vedestä, tuulesta tai lumen ja jään kuormituksesta. Siksi Icopal antaakin Sadettarelle kymmenen vuoden takuun! Oikein asennettuna ja huollettuna Sadettaren käyttöikä yltää 20-30 vuoteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton