Tutkimus: Kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitysremontit ilman suunnittelua
Puolueeton asiantuntija avainasemassa lämmitysremonteissa
(Tiedote: Kiinteistöliitto 6.11.2024)…
Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen ja Kiinteistöliitto Uudenmaan tilaama VTT:n tutkimus on paljastanut merkittäviä puutteita taloyhtiöiden lämmitystapamuutosten hankesuunnittelussa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 36 taloyhtiön uusiutuviin energianlähteisiin liittyviä korjaushankkeita, ja tulokset ovat huolestuttavia. Jopa kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitystapamuutokset ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-asiantuntijaa suunnittelussa.
Lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde ja takaisinmaksuaika
Tutkimuksessa havaittiin, että useimpien lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde oli lähellä taloyhtiöille annettua ennakkoarviota.
– Tutkimuksessa tarkasteltujen lämpöpumppujen toteutunut hyötysuhde oli tyypillisesti vähintään 3, mikä tarkoittaa sitä, että kun taloyhtiö ostaa yhden yksikön sähköä, sillä saadaan kolme yksikköä lämpöä, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.
Investointien takaisinmaksuaika vaihteli suuresti, ollen tyypillisesti 10–20 vuotta.
Puolueeton asiantuntija on avain onnistumiseen
Petri Pylsy korostaa puolueettoman asiantuntijan merkitystä hankesuunnittelussa. Pylsyn mukaan hankesuunnittelu on yksi keino hallita hankkeen riskejä. Huolellinen hankesuunnittelu mahdollistaa myös järjestelmän hankinnan tehokkaan kilpailuttamisen.
Hän pitää riskinä sitä, että lähes kolmasosassa hankkeista kannattavuustarkastelut oli tehnyt järjestelmän myyjä.
– Kannattavuustarkastelut tulisi tehdä puolueettoman energia-asiantuntijan voimin. Jos tarkastelut tekee järjestelmän myyjä, riskinä on, että hankkeessa on pukki kaalimaan vartijana. Selvää on myös, että taloyhtiön edun vuoksi hankkeen valvojana pitää olla asiantuntija, joka ei edusta järjestelmän toimittajaa, Pylsy varoittaa.
Järjestelmän toiminnan seuranta on oleellista
Tutkimus osoitti myös, että vain noin puolet taloyhtiöistä seuraa ja arvioi järjestelmän toimintaa säännöllisesti. Toisin sanoen noin puolet vastaajista kertoi, ettei järjestelmän toimivuudesta eli hankkeen tavoitteiden täyttymisestä ole tarkkaa mitattua tietoa.
– On huolestuttavaa, jos käsitys ison investoinnin toimivuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta perustuu mielikuviin eikä mitattuun ja analysoituun tietoon. Hankesuunnitteluvaiheessa pitää suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät. Mittauksista pitää olla saatavilla historiatiedot vähintään viimeiseltä kahdelta kalenterivuodelta, Pylsy sanoo.
Hän korostaa, että hankesuunnitteluvaiheessa tulee suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät.
Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hankkeen loppuraportti
Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hanke toteutettiin syyskuun 2023 ja syyskuun 2024 välisenä aikana. Hankkeen toteuttaja oli VTT ja rahoittajina toimivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Lataa koko Kiinteistöliiton VTT:llä teettämä raportti täältä >>