• Etusivu
  • Ajankohtaista

Tutkimus: Kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitysremontit ilman suunnittelua

Puolueeton asiantuntija avainasemassa lämmitysremonteissa

Sari Nieminen
Julkaistu 11.11.2024
lämmitysremontti-taloyhtiössä-1920x1080

(Tiedote: Kiinteistöliitto 6.11.2024)…

Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen ja Kiinteistöliitto Uudenmaan tilaama VTT:n tutkimus on paljastanut merkittäviä puutteita taloyhtiöiden lämmitystapamuutosten hankesuunnittelussa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 36 taloyhtiön uusiutuviin energianlähteisiin liittyviä korjaushankkeita, ja tulokset ovat huolestuttavia. Jopa kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitystapamuutokset ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-asiantuntijaa suunnittelussa.

Lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde ja takaisinmaksuaika

Tutkimuksessa havaittiin, että useimpien lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde oli lähellä taloyhtiöille annettua ennakkoarviota.

– Tutkimuksessa tarkasteltujen lämpöpumppujen toteutunut hyötysuhde oli tyypillisesti vähintään 3, mikä tarkoittaa sitä, että kun taloyhtiö ostaa yhden yksikön sähköä, sillä saadaan kolme yksikköä lämpöä, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Investointien takaisinmaksuaika vaihteli suuresti, ollen tyypillisesti 10–20 vuotta.

Puolueeton asiantuntija on avain onnistumiseen

Petri Pylsy korostaa puolueettoman asiantuntijan merkitystä hankesuunnittelussa. Pylsyn mukaan hankesuunnittelu on yksi keino hallita hankkeen riskejä. Huolellinen hankesuunnittelu mahdollistaa myös järjestelmän hankinnan tehokkaan kilpailuttamisen.

Hän pitää riskinä sitä, että lähes kolmasosassa hankkeista kannattavuustarkastelut oli tehnyt järjestelmän myyjä.

– Kannattavuustarkastelut tulisi tehdä puolueettoman energia-asiantuntijan voimin. Jos tarkastelut tekee järjestelmän myyjä, riskinä on, että hankkeessa on pukki kaalimaan vartijana. Selvää on myös, että taloyhtiön edun vuoksi hankkeen valvojana pitää olla asiantuntija, joka ei edusta järjestelmän toimittajaa, Pylsy varoittaa.

Järjestelmän toiminnan seuranta on oleellista

Tutkimus osoitti myös, että vain noin puolet taloyhtiöistä seuraa ja arvioi järjestelmän toimintaa säännöllisesti. Toisin sanoen noin puolet vastaajista kertoi, ettei järjestelmän toimivuudesta eli hankkeen tavoitteiden täyttymisestä ole tarkkaa mitattua tietoa.

– On huolestuttavaa, jos käsitys ison investoinnin toimivuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta perustuu mielikuviin eikä mitattuun ja analysoituun tietoon. Hankesuunnitteluvaiheessa pitää suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät. Mittauksista pitää olla saatavilla historiatiedot vähintään viimeiseltä kahdelta kalenterivuodelta, Pylsy sanoo.

Hän korostaa, että hankesuunnitteluvaiheessa tulee suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät.

Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hankkeen loppuraportti

Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hanke toteutettiin syyskuun 2023 ja syyskuun 2024 välisenä aikana. Hankkeen toteuttaja oli VTT ja rahoittajina toimivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.

Lataa koko Kiinteistöliiton VTT:llä teettämä raportti täältä >>

Ajankohtaista
hankkeen aloitus
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Hallituksen muodostaminen on vaikeaa, mitä vaihtoehtoja on?
Asunto-osakeyhtiön osakkeiden omistajien ikärakenteesta johtuen hallituksen muodostaminen on vaikeutunut, kun vanhemmat henkilöt haluaisivat luovuttaa paikat nuoremmille henkilöille, mutta nuorempia hallitusvastuu ei kiinnosta. Mitä vaihto ehtoja hallituksen muodostamiselle on olemassa? Miten asiassa pitää toimia, jos hallituksen jäsenet eivät ole osakkeenomistajia? Yhtiöjärjestyksessä on määritelty hallituksen kokoonpanosta vain varsinaiset jäsenet ja varajäsenet.
20168_47260.jpg
Ilmanvaihdon ulospuhallettava ilma talteen
Mihin energiaa kuluu?Usein kuvitellaan, että vain silminnähden liikkuva tai ääntä pitävä laite kuluttaa energiaa. Kuitenkin rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän ja sen puhaltimien sähkönkulutus on pieni osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Suurin osa energiasta kuluu ulkoa tulevan korvausilman lämmittämiseen. Tätä "näkymätöntä energiahukkaa" on mahdollista pienentää oleellisesti ilmanvaihdon lämmön talteenotolla. Mitä paremmalla hyötysuhteella ilmanvaihtokone lämmittää ulkoa tulevaa ilmaa, sitä vähemmän tarvitaan ostoenergiaa.Kun rakennuksesta tuuletetaan ulos lämmintä ilmaa, sen tilalle tuleva ulkoilma pitää talvella lämmittää. Sillä ei ole merkitystä, miten ilma asunnosta poistuu: tapahtuupa se sitten ikkunatuuletuksella painovoimaisen ilmanvaihdon kanavia pitkin tai huippuimurin imemänä. Kun patterit lämmittävät asuntoa, osa lämmitysenergiasta menee ulkoseinien ja ikkunoiden läpi ulos, mutta suuri kuluu korvausilman lämmittämiseen. Talvipakkasilla raollaan oleva ikkuna vaatii kuuman patterin estämään huoneen jäähtymistä, mutta lämmitetty ilma karkaa saman tien ikkunan yläreunasta takaisin ulos.Tutustu esitteisiin ja oppaisiin
20154_42883.jpg
Lasitettu parveke tuottaa energiansäästöä
Parvekkeen avulla luodaan rakennukseen yksilöllistä ilmettä ja tunnistettavuutta. Samalla syntyy kerrostaloon asuntokohtaisia ulkotiloja. Asumisen kannalta on tärkeää, että nämä tilat varustetaan parvekelaseilla ja lasit kaihtimilla. Näin laajennetaan tilan käyttömahdollisuuksia, säästetään energiaa ja pidennetään parvekkeen käyttöikää.
20225_78175.jpg
Huoneiston viilennys houkuttelee helteillä - mikä avuksi?
Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton