• Etusivu
  • Ajankohtaista

Tutkimus: Kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitysremontit ilman suunnittelua

Puolueeton asiantuntija avainasemassa lämmitysremonteissa

Sari Nieminen
Julkaistu 11.11.2024
lämmitysremontti-taloyhtiössä-1920x1080

(Tiedote: Kiinteistöliitto 6.11.2024)…

Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen ja Kiinteistöliitto Uudenmaan tilaama VTT:n tutkimus on paljastanut merkittäviä puutteita taloyhtiöiden lämmitystapamuutosten hankesuunnittelussa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 36 taloyhtiön uusiutuviin energianlähteisiin liittyviä korjaushankkeita, ja tulokset ovat huolestuttavia. Jopa kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitystapamuutokset ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-asiantuntijaa suunnittelussa.

Lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde ja takaisinmaksuaika

Tutkimuksessa havaittiin, että useimpien lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde oli lähellä taloyhtiöille annettua ennakkoarviota.

– Tutkimuksessa tarkasteltujen lämpöpumppujen toteutunut hyötysuhde oli tyypillisesti vähintään 3, mikä tarkoittaa sitä, että kun taloyhtiö ostaa yhden yksikön sähköä, sillä saadaan kolme yksikköä lämpöä, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Investointien takaisinmaksuaika vaihteli suuresti, ollen tyypillisesti 10–20 vuotta.

Puolueeton asiantuntija on avain onnistumiseen

Petri Pylsy korostaa puolueettoman asiantuntijan merkitystä hankesuunnittelussa. Pylsyn mukaan hankesuunnittelu on yksi keino hallita hankkeen riskejä. Huolellinen hankesuunnittelu mahdollistaa myös järjestelmän hankinnan tehokkaan kilpailuttamisen.

Hän pitää riskinä sitä, että lähes kolmasosassa hankkeista kannattavuustarkastelut oli tehnyt järjestelmän myyjä.

– Kannattavuustarkastelut tulisi tehdä puolueettoman energia-asiantuntijan voimin. Jos tarkastelut tekee järjestelmän myyjä, riskinä on, että hankkeessa on pukki kaalimaan vartijana. Selvää on myös, että taloyhtiön edun vuoksi hankkeen valvojana pitää olla asiantuntija, joka ei edusta järjestelmän toimittajaa, Pylsy varoittaa.

Järjestelmän toiminnan seuranta on oleellista

Tutkimus osoitti myös, että vain noin puolet taloyhtiöistä seuraa ja arvioi järjestelmän toimintaa säännöllisesti. Toisin sanoen noin puolet vastaajista kertoi, ettei järjestelmän toimivuudesta eli hankkeen tavoitteiden täyttymisestä ole tarkkaa mitattua tietoa.

– On huolestuttavaa, jos käsitys ison investoinnin toimivuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta perustuu mielikuviin eikä mitattuun ja analysoituun tietoon. Hankesuunnitteluvaiheessa pitää suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät. Mittauksista pitää olla saatavilla historiatiedot vähintään viimeiseltä kahdelta kalenterivuodelta, Pylsy sanoo.

Hän korostaa, että hankesuunnitteluvaiheessa tulee suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät.

Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hankkeen loppuraportti

Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hanke toteutettiin syyskuun 2023 ja syyskuun 2024 välisenä aikana. Hankkeen toteuttaja oli VTT ja rahoittajina toimivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.

Lataa koko Kiinteistöliiton VTT:llä teettämä raportti täältä >>

Ajankohtaista
hankkeen aloitus
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
20188_54338.jpg
Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa myös taloyhtiöissä
Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa asumiseen myös taloyhtiössä. Ullakkorakentaminen onkin nykyisin suosittu ja järkevä rakentamisen muoto kaupunkien keskustoissa, joissa tonttimaasta on pulaa. Ullakoiden muuttamisella asuinkäyttöön taloyhtiöt voivat saada lisää maksavia osakkaita yhtiöön. Lisäksi myymällä ullakon rakennusoikeutta urakoitsijalle tai osakkaalle, taloyhtiö voi rahoittaa ainakin osan vanhan kiinteistön muista saneerauskuluista. Tampereen keskustassa Rongankadulla asuvat Andersonit hyödynsivät ullakkorakentamismahdollisuuden ja rakennuttivat lapsilleen kerrostalon ullakolle valoisan oleskelutilan, joka muuntautuu tulevaisuudessa omaksi erilliseksi asunnoksi.
20228_79190.jpg
Voiko hankintamenon palautuksen saaja hakea myös kotitalousvähennystä?
Ilmasta -ilmaan lämpöpumpun hankinta on vapaaehtoinen asia. Sen voi hankkia milloin haluaa ja minkälaisen haluaa, tai voi olla ilman sitä. Koska kyseessä on ns. huoneistokohtainen omaehtoinen hankinta, asukas maksaa lämpöpumpun ja sen asennuksen.Kysymys kuuluukin, kun asukas maksaa lämpöpumpun ja asennuksen, hän saa taloyhtiöltä hankinta hinnan takaisin 10 vuodessa. Voiko verotuksessa tehdä kotitalousvähennyksen asennustyöstä, joka sisältää arvonlisäveron?Hankintamenon palautus-- Oletetaan että ilmalämpöpumpun käyttöikä on 10 vuotta.-- Hankintamenon vuotuinen palautus 10 %.-- Palautus suoritetaan vuosittain hankinta kuukautena.-- Ensimmäinen palautus vuoden kuluttua hankinnasta.-- Palautus enintään hankintameno.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton