• Etusivu
  • Ajankohtaista

Tutkimus: Kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitysremontit ilman suunnittelua

Puolueeton asiantuntija avainasemassa lämmitysremonteissa

Sari Nieminen
Julkaistu 11.11.2024
lämmitysremontti-taloyhtiössä-1920x1080

(Tiedote: Kiinteistöliitto 6.11.2024)…

Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen ja Kiinteistöliitto Uudenmaan tilaama VTT:n tutkimus on paljastanut merkittäviä puutteita taloyhtiöiden lämmitystapamuutosten hankesuunnittelussa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 36 taloyhtiön uusiutuviin energianlähteisiin liittyviä korjaushankkeita, ja tulokset ovat huolestuttavia. Jopa kolmasosa taloyhtiöistä tekee lämmitystapamuutokset ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-asiantuntijaa suunnittelussa.

Lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde ja takaisinmaksuaika

Tutkimuksessa havaittiin, että useimpien lämpöpumppuratkaisujen hyötysuhde oli lähellä taloyhtiöille annettua ennakkoarviota.

– Tutkimuksessa tarkasteltujen lämpöpumppujen toteutunut hyötysuhde oli tyypillisesti vähintään 3, mikä tarkoittaa sitä, että kun taloyhtiö ostaa yhden yksikön sähköä, sillä saadaan kolme yksikköä lämpöä, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Investointien takaisinmaksuaika vaihteli suuresti, ollen tyypillisesti 10–20 vuotta.

Puolueeton asiantuntija on avain onnistumiseen

Petri Pylsy korostaa puolueettoman asiantuntijan merkitystä hankesuunnittelussa. Pylsyn mukaan hankesuunnittelu on yksi keino hallita hankkeen riskejä. Huolellinen hankesuunnittelu mahdollistaa myös järjestelmän hankinnan tehokkaan kilpailuttamisen.

Hän pitää riskinä sitä, että lähes kolmasosassa hankkeista kannattavuustarkastelut oli tehnyt järjestelmän myyjä.

– Kannattavuustarkastelut tulisi tehdä puolueettoman energia-asiantuntijan voimin. Jos tarkastelut tekee järjestelmän myyjä, riskinä on, että hankkeessa on pukki kaalimaan vartijana. Selvää on myös, että taloyhtiön edun vuoksi hankkeen valvojana pitää olla asiantuntija, joka ei edusta järjestelmän toimittajaa, Pylsy varoittaa.

Järjestelmän toiminnan seuranta on oleellista

Tutkimus osoitti myös, että vain noin puolet taloyhtiöistä seuraa ja arvioi järjestelmän toimintaa säännöllisesti. Toisin sanoen noin puolet vastaajista kertoi, ettei järjestelmän toimivuudesta eli hankkeen tavoitteiden täyttymisestä ole tarkkaa mitattua tietoa.

– On huolestuttavaa, jos käsitys ison investoinnin toimivuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta perustuu mielikuviin eikä mitattuun ja analysoituun tietoon. Hankesuunnitteluvaiheessa pitää suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät. Mittauksista pitää olla saatavilla historiatiedot vähintään viimeiseltä kahdelta kalenterivuodelta, Pylsy sanoo.

Hän korostaa, että hankesuunnitteluvaiheessa tulee suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät.

Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hankkeen loppuraportti

Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hanke toteutettiin syyskuun 2023 ja syyskuun 2024 välisenä aikana. Hankkeen toteuttaja oli VTT ja rahoittajina toimivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.

Lataa koko Kiinteistöliiton VTT:llä teettämä raportti täältä >>

Ajankohtaista
hankkeen aloitus
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Wilfan Narvik 40 Ilmalämpöpumppu seinälle asennettuna
Miten kotitalousvähennys liittyy ilmalämpöpumppuun?
Ilmalämpöpumppu on oiva keino saavuttaa merkittävää säästöä kodin lämmityskuluissa. Oikein valittu ilmalämpöpumppu maksaa parhaimmillaan säästöillään itsensä takaisin jo parissa vuodessa, mutta voit olla varma, että takuuajan aikana laite on jo maksanut itsensä takaisin – se ei ole ollenkaan hullumpi aika.Hyvin valittu pumppu soveltuu sekä kodin lämmitykseen talviseen aikaan että ihanaan viilennykseen kesähelteillä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin sähkölaskun pienentämiseksi. Lisäksi nyt on hyvä hetki hyödyntää kotitalousvähennys.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
Parvekkeella kaksi kukkaruukkua
Miksi parvekkeita lasitetaan? Kuuntele vastaus KIVIJALKA-podcastista
Oletko koskaan miettinyt, miksi parvekkeita lasitetaan? Nopeasti voisi ajatella, että lasituksella saadaan näppärästi melkein ylimääräinen huone asuntoon. Hyvä syy tämäkin, mutta ei suinkaan ainoa. Jakson pääteemana on parvekelasien huoltamiseen liittyvät asiat. Asiantuntijana aiheesta keskustelemassa on myyntipäällikkö Oskari Hyttinen Lumonilta.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Podcast on tallennettu 2022 vko 8.
Katu, jossa on taloja rivissä
Milloin yhtiökokouksen pöytäkirja on pätevä?
Yhtiökokouksia on taas tulossa.Normaalisti valitaan puheenjohtajan lisäksi 1-2 pöytäkirjantarkistajaa.Miten on, onko kokouksen pöytäkirja pätevä tuossa 3 kuukauden määräajassa, vaikka tarkistajat kieltäytyisivät allekirjoittamasta sitä kokouskulun ja päätösten vastaisena?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton