• Etusivu
  • Osakas

Uusi asetus veden ja lämpöenergian kulutuksen laskuttamisesta taloyhtiöissä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.03.2021
20213_69604.jpg

Valtioneuvoston 25.3.2021 antaman asetuksen mukaan parannetaan veden ja lämpöenergian käyttäjän omaa kulutustaan koskevan tiedon saantia. Asetuksella tavoitellaan kasvihuonepäästöjen ja ympäristökuormituksen vähentämistä, samalla kun energian- ja vedenkulutus pienenee.

Huomio

Huomio

Asetus antaa yksityiskohtaiset säännökset:

  • Kaukolämmityksen ja -jäähdytyksen kulutus- ja laskutustietojen toimittamisesta vähittäismyyjän loppuasiakkaalle.
  • Veden kulutus- ja laskutustietojen toimittamisesta veden loppukäyttäjälle.
  • Tarkemmat säännökset vedestä maksettavan vastikkeen tai muun korvauksen määräämisestä.

Kulutuksen perusteella on laskutettava sekä kylmän että lämpimän veden osuudet ja lämpimän veden lämmittämiseen käytetyn energian kustannukset.

Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta. Lisäksi vesimaksuvastikkeen tai muun korvauksen perinnän yhteydessä on annettava tarkemmat tiedot vastikkeen tai muun korvauksen määräytymisen perusteista. Käytännössä varsinainen kulutukseen perustuva laskutus toteutetaan yleensä kerran vuodessa.

Vuoden 2020 lopulla tehtyjen säädösmuutosten mukaan rakennuksiin asennettavien huoneistokohtaisten veden kulutusmittareiden on oltava etäluettavia. Vaatimukset koskevat uusia rakennuksia, joille haetaan rakennuslupaa. Olemassa olevat taloyhtiöt siirtyvät kulutusperusteiseen laskutukseen sitä mukaa kun niihin asennetaan putkisaneerauksen yhteydessä asianmukaiset huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit. Etäluettavuusvaatimus koskee myös lämpöenergiamittareita.

TEM:n tiedote huoneistokohtaisesta vesilaskutusta koskevista lakimuutoksista (12.11.2020)

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20233_81336.jpg
Vakiovirtaus­puhallin ilman­vaihto­koneessa parantaa asumis­mukavuutta
Mitä korkeampi rakennus, sitä suuremmaksi muodostuu esimerkiksi tuulen ja lämpötilaerojen aiheuttama paine-ero. Mitä haittaa hallitsemattomista paine-eroista voi olla asukkaille, ja miten ongelman voi ratkaista?
Kerrostaloja
Viikon kysymys: Autotallien antaminen taloyhtiön omistukseen
Voiko taloyhtiö vaatia autotallien omistajia luovuttamaan itse maksetut autotallit asunto-osakeyhtiölle ilman maksua?Kadulla on seitsemän samanlaista 7-kerroksista taloa, joiden osakkaat saivat rakentaa taloyhtiön vuokratontille autotallit, kuka halusi, mutta tallien piti olla vain Pisari-tuotteen autotalleja. Vuokrasopimusta taloyhtiön kanssa ei ole tehty, mutta kaikki talot ovat saaneet rakennusluvat talleille.Alunperin maksaneet jotain, nyt autotallin voi myydä jollekin toiselle osakkaalle 2000-5000 hinnasta.Ilmaiseksi nyt pitäisi antaa ne taloyhtiölle, joka tekisi niistä osakkeita. Osakkaat maksaisivat yhtiövastiketta taloyhtiölle, kunhan niistä olisi tehty osakkeita. Kuitenkin omistusoikeus pysyisi itsellä. Voiko isännöitsijä näin tehdä? Isännöitsijä esittää, että hallitus esittäisi sen yhtiökokouksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton