• Etusivu
  • Osakas

Uusi energiatodistuksia koskeva laki on hyväksytty - kulutuspohjainen todistus poistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Eduskunta on 18.12.2012 hyväksynyt uuden energiatodistuksia koskevan lain. Energiatodistus tarvitaan uudisrakentamisen, myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistusluokka on jatkossa ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Muutokset astuvat voimaan vaiheittain seuraavien viiden vuoden aikana.

Säädösten edellyttämät todistukset on jatkossa tehtävä talokohtaisesti ja joissain tapauksissa talon osille. Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään 10 vuotta. Energiatodistuslain asetuksenantovaltuuksien puitteissa säädettävillä asetuksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus lain toimeenpanoon ja toimivuuteen.

Todistuksille pätevöityneet laatijat

Todistuksen laatijalta edellytetään rekisteröityä pätevyyttä. Pätevyyksiä tullee olemaan kahta eri tasoa. Todistuksen laatiminen edellyttää aina sitä, että todistuksen laatija käy tutustumassa kohteeseen. Todistukseen on sisällytettävä suosituksia energiatehokkuuden parantamisen toimenpiteiksi silloin, kun ne ovat toiminnallisesti ja teknisesti mahdollisia sekä kustannustehokkaita.

Energiatehokkuuden ja -kulutuksen määrittely tehdään jatkossa kaavamaiseen laskentaan perustuen. Laskennalliset ostoenergiankulutukset painotetaan energiamuotojen kertoimilla ja summataan sen jälkeen yhteen laskennalliseksi kokonaisenergiankulutukseksi. Kertoimet tullaan määrittelemään valtioneuvoston asetuksella. Energiatehokkuutta kuvataan E-luvulla, joka saadaan jakamalla laskennallinen kokonaisenergiankulutus rakennuksen pinta-alalla. Säädösten edellyttämää energiankulutuksen ja energiatehokkuuden määrittelyä ei siis jatkossa voi tehdä todellisen kulutuksen pohjalta, vaikka myös todelliset kulutusluvut on jatkossakin ilmoitettava todistuksessa aina, kun ne ovat käytettävissä.

Voimaantulolle siirtymäaikoja

Energiatodistuksia, jotka ovat voimassa uuden lain astuessa voimaan, voidaan käyttää aikaisemmassa laissa säädetyn ajan. Osana isännöitsijätodistusta annetut energiatodistukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2014 loppuun. Asuinkerrostalojen osalta ei voimaantulolla ole siirtymäaikaa. Toimisto- ja liikerakennusten osalta energiatodistuksia koskevat velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2014. Hoito-, kokoontumis- ja opetusrakennusten osalta velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2015. Kaikki energiatodistukset tehdään kuitenkin heti lain voimaantulosta alkaen sen mukaisina.

Energiatodistuslaki ei kaikin osin vastaa kiinteistönomistajien tarpeita, vaikka aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta se onkin merkittävästi parempi kuin alkuperäinen keväällä esitelty luonnos. Hyvää on muun muassa se, että olemassa olevien jäähdytettyjen rakennusten osalta vaatimukset ovat muuttuneet tarkoituksenmukaisemmiksi. Tervetullut muutos on myös se, että todistusten laatijoiden pätevyysvaatimuksia porrastetaan kohteiden vaativuuden mukaan. Siirtymäajat ovat myös tarpeen uuden toimintamallin omaksumisen kannalta.

Lähde:RAKLI

Osakas
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Jääpuikot räystään reunalla
Sulanapitojärjestelmä ehkäisee vaaratilanteet
Talvikelit saapuvat jälleen tuoden mukanaan lumen ja jään aiheuttamat haasteet. Tyypillisimmät ongelmat kiinteistöjen piha-alueilla liittyvät liukastumisten sekä katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Taloyhtiöltä edellytetäänkin laissa korostunutta huolellisuusvelvollisuutta, joka velvoittaa turvallisuuden varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Talviolosuhteissa hiekoituksella, mutta myös hyvällä pihavalaistuksella sekä erityisesti sulanapitojärjestelmillä voidaan ennalta ehkäistä tapaturmia.
20192_56274.jpg
Milloin taloyhtiön kannattaa tehdä ilmanvaihtoremontti?
Kun taloyhtiössä tehdään hankesuunnitelmaa, isot remontit, kuten linjasaneeraus ja ilmanvaihtoremontti kannattaa yhdistää. Näin asukkaat pääsevät yksillä remonttipölyillä ja säästävät remonttikustannuksissa. Putkiremontin yhteydessä ilmanvaihto voidaan asentaa 10-30% edullisemmin kuin erikseen.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Entä jos naapuri ei hoida huoneistoaan?
Asunto-osakeyhtiössämme on yksi huoneisto ollut myynnissä yli vuoden ja vastaavan ajan tyhjillään. Kiinteistövälitys on ilmeisesti järjestänyt näyttöjä harvakseltaan. Omistaja ei ole huolehtinut yli vuoteen piha-alueiden hoidosta eikä luonnollisesti myöskään talonmies vuoroistaan (as oy:n järjestyssäännöt).Onko jonkun tahon omistajan lisäksi varmistettava että asunnon ilmanvaihto, lämmitys, vesijärjestelmät jne. ovat toimivia ja kunnossa asunnon ollessa tyhjillään jottei mahdollisia vaurioita synny tai ne havaittaisiin ajoissa? Mikä tässä tapauksessa on as oy:n, as oy:n hallituksen ja isännöitsijän asema ja millä perusteella? Onko mahdollista, että voisi syntyä vaurioita, jotka olisivat as oy:n korjausvastuulla?
JNT Nollge palovaroittimen hyöty
Jopa viidennes palokuolemista voitaisiin estää palovaroittimien etävalvonnalla
Uusi lainsäädäntö koskien palovaroittimia on tulossa voimaan. Vuoden 2026 alussa vastuu palovaroittimien hankinnasta ja ylläpidosta siirtyy rakennuksen omistajille. Uuden lain tavoitteena on parantaa palovaroittimien ylläpitoa ja vähentää palokuolemia. Pelastusalan asiantuntijan arvion mukaan jopa viidennes palokuolemista voitaisiin estää tämän muutoksen myötä. Uudella saatavilla olevalla tekniikalla voidaan seurata palovaroittimien toimivuutta etänä ja sillä tavalla varmistaa, että omistajan velvollisuudet täyttyvät.
20236_82145.jpg
Voiko taloyhtiö periä lumityövastikkeen lumitöistä?
Taloyhtiössämme on tehty lumityöt ns. talkootyönä aina. Nyt on tullut mitta täyteen ja olemme toisen hallituksen jäsenen kanssa ajatelleet, että otamme ulkopuolisen tekemään lumityöt koneellisesti. Todennäköisesti joudutaan perimään ylimääräinen vastike. Voiko taloyhtiö periä jonkinlaisen lumityövastikkeen, joka olisi kaikille osakkaille sama vai pitääkö tämä mennä yhtiövastikkeena?Jos maksamme vastikkeen mukana, joudumme maksamaan enemmän kuin ne muut jotka ei ikinä ole osallistuneet pihatöihin. Tai voiko taloyhtiö periä niiltä isompaa vastiketta tai vastaavasti hyvittää niille vastikkeen alennuksena jotka tekevät pihatöitä ja muuta vastaava taloyhtiön kunnossapitotöitä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiön kulut epäilyttävän suuret, mikä neuvoksi?
Mikä neuvoksi kun as.oy:n viime vuoden korjauskulut olivat suurehkon tuntuiset suhteessa taloyhtiölle suoritettuihin korjauksiin? Samaan aikaan hallituksen puheenjohtajan asunnossa suoritettiin remontti. Tilit hyväksyttiin kevätyhtiökokouksessa "pitkin hampain" hiljaisesti. Pyydettäessä jonkin aikaa kokouksen jälkeen isännöitsijältä tileistä selvitystä nähtäväksi hän kieltäytyi.Mitä on asian suhteen tehtävissä epäselvyyksien selvittämiseksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton