• Etusivu
  • Osakas

Uusi energiatodistuksia koskeva laki on hyväksytty - kulutuspohjainen todistus poistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Eduskunta on 18.12.2012 hyväksynyt uuden energiatodistuksia koskevan lain. Energiatodistus tarvitaan uudisrakentamisen, myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistusluokka on jatkossa ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Muutokset astuvat voimaan vaiheittain seuraavien viiden vuoden aikana.

Säädösten edellyttämät todistukset on jatkossa tehtävä talokohtaisesti ja joissain tapauksissa talon osille. Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään 10 vuotta. Energiatodistuslain asetuksenantovaltuuksien puitteissa säädettävillä asetuksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus lain toimeenpanoon ja toimivuuteen.

Todistuksille pätevöityneet laatijat

Todistuksen laatijalta edellytetään rekisteröityä pätevyyttä. Pätevyyksiä tullee olemaan kahta eri tasoa. Todistuksen laatiminen edellyttää aina sitä, että todistuksen laatija käy tutustumassa kohteeseen. Todistukseen on sisällytettävä suosituksia energiatehokkuuden parantamisen toimenpiteiksi silloin, kun ne ovat toiminnallisesti ja teknisesti mahdollisia sekä kustannustehokkaita.

Energiatehokkuuden ja -kulutuksen määrittely tehdään jatkossa kaavamaiseen laskentaan perustuen. Laskennalliset ostoenergiankulutukset painotetaan energiamuotojen kertoimilla ja summataan sen jälkeen yhteen laskennalliseksi kokonaisenergiankulutukseksi. Kertoimet tullaan määrittelemään valtioneuvoston asetuksella. Energiatehokkuutta kuvataan E-luvulla, joka saadaan jakamalla laskennallinen kokonaisenergiankulutus rakennuksen pinta-alalla. Säädösten edellyttämää energiankulutuksen ja energiatehokkuuden määrittelyä ei siis jatkossa voi tehdä todellisen kulutuksen pohjalta, vaikka myös todelliset kulutusluvut on jatkossakin ilmoitettava todistuksessa aina, kun ne ovat käytettävissä.

Voimaantulolle siirtymäaikoja

Energiatodistuksia, jotka ovat voimassa uuden lain astuessa voimaan, voidaan käyttää aikaisemmassa laissa säädetyn ajan. Osana isännöitsijätodistusta annetut energiatodistukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2014 loppuun. Asuinkerrostalojen osalta ei voimaantulolla ole siirtymäaikaa. Toimisto- ja liikerakennusten osalta energiatodistuksia koskevat velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2014. Hoito-, kokoontumis- ja opetusrakennusten osalta velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2015. Kaikki energiatodistukset tehdään kuitenkin heti lain voimaantulosta alkaen sen mukaisina.

Energiatodistuslaki ei kaikin osin vastaa kiinteistönomistajien tarpeita, vaikka aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta se onkin merkittävästi parempi kuin alkuperäinen keväällä esitelty luonnos. Hyvää on muun muassa se, että olemassa olevien jäähdytettyjen rakennusten osalta vaatimukset ovat muuttuneet tarkoituksenmukaisemmiksi. Tervetullut muutos on myös se, että todistusten laatijoiden pätevyysvaatimuksia porrastetaan kohteiden vaativuuden mukaan. Siirtymäajat ovat myös tarpeen uuden toimintamallin omaksumisen kannalta.

Lähde:RAKLI

Osakas
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
202212_80500.jpg
Miten taloyhtiö­päättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?
Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.
20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamisen määräykset ja luvat
Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton