• Etusivu
  • Osakas

Uusi energiatodistuksia koskeva laki on hyväksytty - kulutuspohjainen todistus poistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Eduskunta on 18.12.2012 hyväksynyt uuden energiatodistuksia koskevan lain. Energiatodistus tarvitaan uudisrakentamisen, myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistusluokka on jatkossa ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Muutokset astuvat voimaan vaiheittain seuraavien viiden vuoden aikana.

Säädösten edellyttämät todistukset on jatkossa tehtävä talokohtaisesti ja joissain tapauksissa talon osille. Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään 10 vuotta. Energiatodistuslain asetuksenantovaltuuksien puitteissa säädettävillä asetuksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus lain toimeenpanoon ja toimivuuteen.

Todistuksille pätevöityneet laatijat

Todistuksen laatijalta edellytetään rekisteröityä pätevyyttä. Pätevyyksiä tullee olemaan kahta eri tasoa. Todistuksen laatiminen edellyttää aina sitä, että todistuksen laatija käy tutustumassa kohteeseen. Todistukseen on sisällytettävä suosituksia energiatehokkuuden parantamisen toimenpiteiksi silloin, kun ne ovat toiminnallisesti ja teknisesti mahdollisia sekä kustannustehokkaita.

Energiatehokkuuden ja -kulutuksen määrittely tehdään jatkossa kaavamaiseen laskentaan perustuen. Laskennalliset ostoenergiankulutukset painotetaan energiamuotojen kertoimilla ja summataan sen jälkeen yhteen laskennalliseksi kokonaisenergiankulutukseksi. Kertoimet tullaan määrittelemään valtioneuvoston asetuksella. Energiatehokkuutta kuvataan E-luvulla, joka saadaan jakamalla laskennallinen kokonaisenergiankulutus rakennuksen pinta-alalla. Säädösten edellyttämää energiankulutuksen ja energiatehokkuuden määrittelyä ei siis jatkossa voi tehdä todellisen kulutuksen pohjalta, vaikka myös todelliset kulutusluvut on jatkossakin ilmoitettava todistuksessa aina, kun ne ovat käytettävissä.

Voimaantulolle siirtymäaikoja

Energiatodistuksia, jotka ovat voimassa uuden lain astuessa voimaan, voidaan käyttää aikaisemmassa laissa säädetyn ajan. Osana isännöitsijätodistusta annetut energiatodistukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2014 loppuun. Asuinkerrostalojen osalta ei voimaantulolla ole siirtymäaikaa. Toimisto- ja liikerakennusten osalta energiatodistuksia koskevat velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2014. Hoito-, kokoontumis- ja opetusrakennusten osalta velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2015. Kaikki energiatodistukset tehdään kuitenkin heti lain voimaantulosta alkaen sen mukaisina.

Energiatodistuslaki ei kaikin osin vastaa kiinteistönomistajien tarpeita, vaikka aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta se onkin merkittävästi parempi kuin alkuperäinen keväällä esitelty luonnos. Hyvää on muun muassa se, että olemassa olevien jäähdytettyjen rakennusten osalta vaatimukset ovat muuttuneet tarkoituksenmukaisemmiksi. Tervetullut muutos on myös se, että todistusten laatijoiden pätevyysvaatimuksia porrastetaan kohteiden vaativuuden mukaan. Siirtymäajat ovat myös tarpeen uuden toimintamallin omaksumisen kannalta.

Lähde:RAKLI

Osakas
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

rapattu pienkerrostalo
Yli miljoonan euron korjaus vai SafeDrying-järjestelmä? Taloyhtiö teki kustannustehokkaan valinnan
Vesilammikko, märkä alapohja ja perunakellarin haju olivat vastassa helsinkiläisen taloyhtiön teknistä isännöitsijää, kun hän alkoi selvitellä yhtiön kosteusongelmia. Niiden korjaamiseen saatiin yli miljoonan euron kustannusarvio, mutta apu löytyikin reilusti edullisemmasta SafeDrying-järjestelmästä.
20231_80734.jpg
Mikä lämmitys­muodoksi taloyhtiöön?
Monissa taloyhtiöissä pohditaan keinoja kasvavien lämmityskulujen pienentämiseen. Pitäisikö nykyinen lämmitysjärjestelmä vaihtaa kokonaan tai ainakin päivittää? Mikä lämmitysmuoto olisi järkevin – maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö vai eri lämmitysmuotoja yhdistävä hybridiratkaisu?
201711_50964.jpg
Talvituuletus ja huono sisäilma?
Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta. Tyytymättömimpiä ovat nuorimmat vastaajat, jotka kokevat saavansa eniten oireita huonon sisäilman takia. Toista ääripäätä edustavat eläkeikäiset, jotka viettävät eniten aikaa kotonaan. Talvituulettajien suuri määrä kertoo monien asuntojen riittämättömästä ilmanvaihdosta. Yllättävän moni kertoo pitävänsä ikkunaa lähes aina raollaan, myös talvella. Vain omakotiasujat, jotka tuntevat lämmityskulujen kasvun heti kukkarossaan, välttelevät talvella tuulettamista. Tulokset vahvistavat Terveysilman arvion, että joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisälle tuovat ilmanvaihtoventtiilit.
202110_73245.jpg
Kuuluuko omassa kodissa kestää naapurien elämän ääniä?
Koira haukkuu, lapsi itkee, vanhemmilla on riita ja äänet kohoavat. Nuoriso soittaa musiikkia niin, että lattia tärisee basson voimakkuudesta koko päivän. Toinen imuroi ja joku käyttää tehosekoitinta. Ja yläkerrassa tuntuu olevan kokonainen koululuokka jumppatunnilla töminästä päätellen. Normaaleja elämän ääniä – vai onko?
20231_77032.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Tammikuu
Taloyhtiön tärkein tapahtuma eli yhtiökokous lähestyy ja päätettävät asiat valmistellaan tammikuussa. Yhtiökokous päättää yhtiön toiminnan kannalta tärkeimmistä asioista, kuten tilinpäätöksen vahvistaminen, vastikkeista päättäminen ja hallituksen valinta. Lisäksi hallitus voi tuoda yhtiökokoukseen omaan toimivaltaansa kuuluvan asian.
20227_79032.jpg
Painajainen naapurissa?
Rivitalossa naapuri opettelee soittamista aamusta iltaan, jurputtaa muille kaikista mahdollisista asioista ja vaikeuttaa muutenkin päätöksentekoa pienessä taloyhtiössä. Lisäksi hän maksaa vastikkeet myöhässä, mikä vaikeuttaa yhtiön asioiden hoitoa. Naapuri vastustaa periaatteessa kaikkea.Kerrostalossa yläkerran naapuri käy öisin suihkussa, lapsi itkee kaikki yöt, ja muutenkin asunnossa tömistellään puukengät jalassa. Melua, häiritsevää elämistä ja kiusantekoa. Uhkailua ja pahimmillaan perättömiä rikosilmoituksia naapureista puolin ja toisin. Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vainoamista…

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton