• Etusivu
  • Palvelut

Jääpuikkoja räystäällä, jäätä pihalla – taloyhtiön vastuut

Kuka on vastuussa taloyhtiön alueen turvallisuudesta?

Erik Rahiala
Päivitetty 16.12.2024
Jääpuikot räystään reunalla

Talvikelit saapuvat jälleen tuoden mukanaan lumen ja jään aiheuttamat haasteet. Tyypillisimmät ongelmat kiinteistöjen piha-alueilla liittyvät liukastumisten sekä katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Taloyhtiöltä edellytetäänkin laissa korostunutta huolellisuusvelvollisuutta, joka velvoittaa turvallisuuden varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Talviolosuhteissa hiekoituksella, mutta myös hyvällä pihavalaistuksella sekä erityisesti sulanapitojärjestelmillä voidaan ennalta ehkäistä tapaturmia.

Sulanapitojärjestelmä turvaa vaaranpaikat

Taloyhtiön hallitus on ensisijaisesti vastuussa siitä, että sen alueella on turvallista liikkua ja oleskella. Tämä korostuu etenkin talvisin, kun katolle kasautuva lumi ja jää muodostavat merkittävän riskin talon asukkaille sekä myös ohikulkijoille. Pudotessaan lumi- ja jäämassa aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen – raskaan lohkareen tippuessa useiden metrien korkeudelta aiheuttaa se osuessaan pahaa jälkeä.

Sulanapitojärjestelmillä voidaan ehkäistä tehokkaasti lumen ja jään aiheuttamia vahinkoja ja tapaturmia. Räystäslämmitys sulattaa ja estää jääpuikkojen ja -lohkareiden muodostumisen räystäille ja syöksytorviin. Se myös osaltaan vähentää lumen ja jään pudotuskustannuksia, mikä on taloudellisesti kannattavaa pitkällä aikavälillä.

Taloyhtiössä luiskalämmityksien asentaminen kalteville kulkuväylille, esimerkiksi pysäköintialueet, ajoluiskat, kävelytiet, ulkoportaat, sillat ja lastauslaiturit, ehkäisee liukastumisonnettomuuksia pitäen jään poissa ja reitit sulana. Jotta energian käyttö ja ylläpitokustannukset eivät kohoa liian suuriksi, on sulanapitojärjestelmät toteutettava ja säädettävä tarpeenmukaisesti.

Nykyään usein asennetaan sulanapitokeskukseen automaattinen ohjausjärjestelmä, joka seuraa pintojen lämpötilaa ja kosteutta tarkasti sekä kytkee lämmityksen päälle ainoastaan silloin, kun on todellinen sulatuksen tarve, eli silloin kun pintoihin voisi muodostua jäätä. Laite kytkee myös lämmityksen heti pois, kun sitä ei enää tarvita. Tämä investointi maksaa itsensä takaisin jopa 1–2 vuodessa sähkön hinnasta riippuen perinteiseen itsesäätyvään lämmityskaapeliin verrattuna.

nainen kulkee hyvin lumisia ja liukkaita kivirappuja ulkona talvella

Pihavalaistuksen tulee olla kunnossa

Talvikaudella luonnon valoa on tarjolla varsin vähän, jolloin hyvän valaistuksen merkitys korostuu. Taloyhtiön alueella turvallinen liikkuminen edellyttää kirkkaasti valaistuja reittejä – varovasti kulkeminen ei auta, jos ei näe mihin astuu. Liukkaalla jäällä askeleen pettäessä kaatumiselta harvoin vältytään.

Piha-alueilla valaistuksen tulee olla kunnossa – laadukkaat LED-valaisimet oikeissa paikoissa, joissa on riittävä valoteho, varmistavat miellyttävän ja turvallisen kulkemisen alueella.

Energiankulutuspuolella perinteisillä hehku-, loiste-, elohopeahöyry- tai purkauslampuilla toteutettu yleisvalaistus vie jopa noin 70 % taloyhtiön yleissähkökuluista. Näitä voidaan pienentää huomattavasti LED-valaistuksella, jolloin valaistuksen kuluttama energiamäärä putoaa keskimäärin yli 75 %.

Myös taloyhtiön tiloissa sähköinen lattialämmitys tai räystäslämmitys huonosti optimoituna on todellinen sähkösyöppö ja näiden laitteiden energiatehokkuutta voidaan parantaa tarkasti ajastamalla, lämpötilaa laskemalla sekä lämmitystarpeen mukaisella, automaattisella säädöllä.

Taloyhtiöllä korostunut huolellisuusvelvollisuus

Taloyhtiöllä on laissa määritelty vastuu turvallisesta liikkumisesta ja oleskelusta alueellaan. Korostunut huolellisuusvelvollisuus tarkoittaa, että taloyhtiön on nähtävä vaivaa toimiakseen erityisen huolellisesti. Esimerkiksi tilanteissa, joissa taloyhtiö tietää mahdollisen vaarallisen paikan, sen on pystyttävä osoittamaan, että on tehnyt kaiken mahdollisen vaaran poistamiseksi.

Taloyhtiön on otettava huomioon sääolosuhteet ja muut tekijät, jotka voivat vaikuttaa turvallisuuteen. Vain tällä tavoin taloyhtiö voi vapautua vastuusta vahinkotilanteessa.

Selkeästi ja tarkasti määritellyt huoltosopimukset ovat ensisijaisen tärkeitä toimivan ja turvallisen asumisen varmistamisessa taloyhtiössä. Kun huoltovastuut ovat tiedossa ja sovittu osaavien ammattilaisen kanssa, hoituvat tarvittavat ylläpito- ja huoltotyöt mutkattomasti ja sujuvasti.

Info

Info

Lue lisää taloyhtiön hallituksen vastuista

sinisen auton katolle pudonnut jääpala on hajottanut takaikkunan ja katto on lommolla
Palvelut
kunnossapito
kattoturvatuotteet
sähkö
turvallisuus
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
201611_47747.jpg
Yksinkertaista ja helppoa kodin tilanneohjausta - ABB Free@home
ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmänavulla ohjaat joustavasti ja helposti kodin valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja ovipuhelinta.
20235_81774.jpg
Suomalainen led-innovaatio voitti palkintosijan maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Awards & Competitionin arvostetun palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa on palkittu vantaalaisen Lamppukauppa Led Storen Oy:n yrittäjä Janne Halttu. Halttu suunnitteli monipuolisen led-innovaation kaikkien saataville, nimittäin Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen.
202111_73720.jpg
Sopiiko iso valopaneeli meille? Kattoikkunamaista valoa led-paneeleilla
Valaistuksen suunnittelussa voidaan hyödyntää monentyyppisiä valonlähteitä. Led-tekniikka mahdollistaa muun muassa valoikkunamaisen valaistuksen luomisen. Muotokieleltään kattoikkunamaisen valon etuina ovat tasainen valopinta ja valaisimen täydellinen sulautuminen kattoon.
20236_82145.jpg
Yhtiökokouksen päätöksistä...
Kuinka kauan yhtiökokouksen päätös on lainvoimainen? Kuinka pian viime kokouksessa päätetystä asiasta voi järjestää uuden kokouksen ja äänestää? Taloyhtiömme viimeisessä ylimääräisessä yhtiökokouksessa osakas jolla on äänienemmistö teki täysin mielivaltaisen päätöksen jota ei oltu etukäteen esitelty hallitukselle/kokouskutsussa. Asia koski vastikkeen määrää ja maksutapaa, joten se on kiireellinen päättää oikein. Käsittääkseni yksi henkilö ei voi päättää mielivaltaisesti ko. asioista vaikka olisikin äänienemmistö?
20163_45887.jpg
Mitä pitää huomioida taloyhtiön säilytystiloja suunniteltaessa?
Asunto pursuaa harrastusvälineitä; luistimia, mailoja ja suksia. Myös lastenvaunut pitää sijoittaa johonkin autonrenkaista puhumattakaan. Välttämättä kaikkia tavaroita ei pystytä säilyttämään omassa asunnossa. Ei ole joko tilaa tai halua. Monikaan ei halua kuraista polkupyörää sisälle. Silloin katse siirtyy taloyhtiön säilytystiloihin. Vaihtoehtoina ovat joko irtainvarastot tai taloyhtiön yhteiset tilat. Taloyhtiön säilytystilojen suunnittelu kannattaa aloittaa muutamalla kysymyksellä. Ne helpottavat ja selkeyttävät suunnitelmia ja ratkaisevat tilojen käyttötarkoituksiin liittyviä pulmia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton