• Etusivu
  • Energia

Vaihtaisimmeko maalämpöön? Nämä asiat taloyhtiön on hyvä huomioida

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 30.09.2024
20233_81119.jpg

Maalämpö hyödyntää uusiutuvaa energiaa, joten se on ekologinen ratkaisu vähentäessään sähkön kulutuksesta syntyviä hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä.

Yhä useammassa taloyhtiössä harkitaan siirtymistä ekologiseen ja lämmityskuluja pienentävään maalämpöön. Suurimpana esteenä maalämmön hankkimiselle pidetään usein sen korkeaa hankintakustannusta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina ja oikein mitoitettuina energiakaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö vaikuttaa myös positiivisesti kiinteistön arvoon.

Miksi maalämpöön vaihtaminen kannattaa?

Yhä useampi siirtyy maalämpöön siksi, että sähkön ja maakaasun hinnat ovat nousseet muita energiamuotoja nopeammin. Kaasun saatavuuteen myös liittyy nyt ja tulevaisuudessa isoja kysymysmerkkejä ja epävarmuuksia. Lisäksi lämmityksen ekologisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, minkä vuoksi esimerkiksi öljylämmityksestä halutaan mieluusti luopua.

Oikein mitoitetun maalämpöjärjestelmän alhaiset käyttökulut kattavat yleensä järjestelmän hankinta- ja korkokulut ilman, että yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa. Hankinnan kallein osuus ovat energiakaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Lisäksi maalämpö vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon.

Maalämmön avulla taloyhtiö voi säästää merkittävästi lämmityskuluissa. Myös viilennyksen ja käyttöveden lämmityksen saa maalämmöllä edullisesti.

Lue myös:Maaviileä on edullisin viilennysmuoto taloyhtiöön

Kun kaukolämmöstä ei haluta luopua kokonaan

Maalämpö voidaan asentaa myös kaukolämmön rinnalle NIBE rockHEAT -hybridijärjestelmän avulla. Investointi hybridijärjestelmään tuo sekä taloudellista säästöä että parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Järjestelmän älykäs automatiikka kohentaa sisäilman olosuhteita, optimoi energiankäyttöä ja välttää huoneistojen ylilämmittämistä.

NIBE rockHEATin avulla taloyhtiö voi pienentää lämmityskustannuksiaan vuodessa jopa yli puolella. Säästöjen suuruus riippuu muun muassa rakennuksen koosta, kaukolämmön hinnoittelusta ja muista energiatehokkuuden parannustoimenpiteistä, kuten eristyksen lisäämisestä sekä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja puhdistuksesta.

Lue myös:Taloyhtiöön sopivin lämmitysmuoto on monen tekijän summa

Taloyhtiöille on tarjolla kattavasti tietoa maalämmöstä

Taloyhtiön tai kiinteistön hallituksen jäsenet voivat käynnistää maalämpöselvityksen helposti. Tietoa järjestelmistä on saatavissa useista eri lähteistä. Taloyhtiön isännöitsijä pystyy tukemaan hallitusta hankkimalla avuksi asiaa tuntevia suunnittelijoita, joiden kanssa hankkeen järkevyyttä voidaan tarkastella.

Kattavaa ja puolueetonta tietoa maalämpöön siirtymisestä tarjoaa myös Motivan taloyhtiöille ja kunnille suunnattu lämpöpumppujen hankintaopas, jonka löydät muun muassa Motivan nettisivuilta.

Hankkeen valmistelut käynnistyvät asiantuntijan tekemästä alustavasta järkevyystarkastelusta ja etenevät hankesuunnitteluun. Näin taloyhtiön hallitus voi koko ajan seurata hankkeen mielekkyyttä ja kustannusvaikutuksia.

Urakoitsijan valinta tehdään useimmiten hankesuunnitteluaineiston pohjalta. Urakoitsijaa valittaessa kannattaa kysyä myös aiemmin tehdyistä vastaavista projekteista, jolloin hallitus saa riittävän käsityksen toteutuksen laadusta.

Taloyhtiö vaihtoi öljyn maalämpöön – katso video

Äänekoskella sijaitseva kahdeksan huoneiston rivitaloyhtiö päätyi vaihtamaan öljylämmityksen maalämpöön, sillä lämmityskustannuksia haluttiin pienentää. Vertailuja tehtiin kaukolämmön ja maalämmön välillä, joista jälkimmäinen osoittautui sijainnin takia järkevämmäksi ratkaisuksi.

Koko hankkeen budjetti oli 75 000 euroa, josta ARAn energia-avusuksella katettiin 32 000 euroa. Alustavien laskelmien mukaan ensimmäisenä vuotenä säästöä on kertynyt noin 15 000 euroa.

<p data-block-key="5op37">Millainen projekti maalämpöön siirtyminen oli vuonna 1997 valmistuneessa rivitaloyhtiössä Äänekoskella? Urakoitsija Tuomas Öhman, isännöitsijä Elina Liimatainen ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Sirkka kertovat kokemuksistaan.</p>
Millainen projekti maalämpöön siirtyminen oli vuonna 1997 valmistuneessa rivitaloyhtiössä Äänekoskella? Urakoitsija Tuomas Öhman, isännöitsijä Elina Liimatainen ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Sirkka kertovat kokemuksistaan.

Katso alla olevalta videolta, kuinka lämmitysjärjestelmän uudistaminen Äänekoskella sujui.

Huomio

Huomio

Muista nämä 5 tärkeää asiaa maalämpöhankkeen alussa

• Hankesuunnittelijan valinta on projektin tärkeimpiä vaiheita. Kokenut suunnittelija helpottaa hallituksen päätöksentekoa ja pystyy varmistamaan hankkeen laatua.

• Selvitä ajoissa kunnan rakennusvalvonnalta, onko energiakaivojen poraamiselle rajoituksia.

• Mikäli kaukolämpö jää toiseksi lämmitysjärjestelmäksi, kannattaa olla yhteydessä energiayhtiöön ajoissa.

• Kilpailuta oikein: anna kaikille toimittajille samat kattavat lähtötiedot, ota tarjous kokonaisuuksista ja pyydä tarjouksen liitteeksi mitoitus- ja säästölaskelmat. Pyri saamaan kokonaisurakka, johon kuuluvat käyttöönotto, koulutus ja jälkiseuranta takuuaikana.

• Valitse urakoitsija huolellisesti – halvin ei aina ole kokonaistaloudellisin tai helpoin yhteistyökumppani.

Miksi NIBE?

Taloyhtiön edustajien kannattaa olla heti projektin alkuvaiheessa yhteydessä NIBEn projektimyyntiin projekti@nibe.fi, jossa tehdään kiinteistön lähtötiedoista alustavat laskelmat ja mitoitukset sekä opastetaan eteenpäin.

NIBEn maalämpöpumput S1155,F1355 ja F1345 ovat ensiluokkaisen luotettavia ja tehokkaita ratkaisuja esimerkiksi rivitalojen, kerrostalojen ja teollisuuskiinteistöjen lämmitykseen.

Lämpöpumput voidaan liittää kaikkiin vesikiertoisiin lämmönjakojärjestelmiin, kuten lämpöpatteri-, lattialämmitys-, konvektori- tai ilmalämmitysjärjestelmään.

NIBE tarjoaa asiakkailleen laajan teknisen tuen. Valtuutettujen huoltoliikkeiden ketju kattaa koko Suomen. Haluttaessa huolto- tai asennusliikkeen ammattilainen pystyy seuraamaan ja säätämään taloyhtiön lämpöpumppujärjestelmää NIBEn myUplink-palvelun kautta etänä. Näin esimerkiksi huoltotarpeen selvittäminen sujuu nopeasti ja kustannustehokkaasti.

20193_56887.jpg

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
maalämpöpumppu
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20189_54739.jpg
Lämpöpumpputeknologia laskee lämmityskuluja
Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.
20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
202110_73382.jpg
Kotitalousvähen­nys kannustaa lämmitys­remontteihin
Lämmitysremontti on ajankohtainen monissa vanhemmissa taloissa, ja uusiutuvien energiamuotojen lämmitysremontin tekijöille on tarjolla nykyään erilaisia tukia, joilla remontin kustannuksista saadaan katettua iso osa. Esimerkiksi öljylämmityksestä luopujalle on tarjolla korotettu kotitalousvähennys tai ELY-tuki maalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun hankkijalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton