• Etusivu
  • Varusteet

”Valokuitu toimii kuin junan vessa” – ja on taloyhtiön asukkaille pelkkää säästöä

Kaupallinen yhteistyö Lounea
Julkaistu 28.03.2024
Lounea

As Oy Lappeenrannan Kartanonpuiston taloyhtiön puheenjohtaja Kari Lapatto kertoo, että valokuituhanke eteni taloyhtiössä mutkattomasti Lounean asiantuntijoiden kanssa.

Lappeenrantalainen taloyhtiö päätti pähkäilyn jälkeen hankkia valokuidun asukkaille. Hanke eteni asiantuntijoiden avustuksella mutkattomasti ja nyt asukkaat säästävät satasia kuussa.

Lappeenrannan Kartanopuiston taloyhtiön hallitus heräsi valokuidun mahdollisuuteen, kun Lounea alkoi markkinoida kuitua alueella 2022 vuoden alussa. Aluksi osakkaat suhtautuivat valokuituun kielteisesti, koska kaikilla oli oma, toimiva mobiiliyhteys.

– Sitten nuorempi väki alkoi pihaparlamentissa puhumaan, että pitäisikö kuitenkin tulevaisuutta ajatellen ottaa se yhteys. Viidensadan megatavun yhteys saataisiin edullisesti, eikä taloyhtiön kuluihin tulisi juuri lisäkustannuksia, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Lapatto kertoo.

Yhtiökokouksessa äänestettiin valokuidun hankinnasta, ja asiasta oltiin yksimielisiä.

– Hankevaiheessa nähtiin tämä samanlaisena investointina kuin sähköautojen latausmahdollisuus ja maalämpö. Näillä on positiivista vaikutusta asuntojen myyntitilanteessa.

Lounea Valokuitu voitti vertailun

Lapatto kertoo, että Lappeenrannan alueella oli ollut monta toimijaa mainostamassa valokuituyhteyksiä aina siitä asti, kun kaupunki antoi luvan kaivaa valokuitua kaupunkiin.

– Lentolehtisiä tuli postilaatikoihin ihan kiitettävästi. Hintoja vertaillessamme huomasimme, että Lounealla hankintakustannuksia ei ollut lainkaan.

Hän tutki yrityksen taustoja netistä ja tuli siihen tulokseen, että Lounea oli luotettava toimija.

– Otimme yhteyttä Louneaan, ja täytyy kiittää myyntiorganisaation Tanja Tammista, joka piti meidät hienosti ajan tasalla koko prosessin ajan. Hankesuunnittelun alussa Lounean dataverkkosuunnittelija kävi paikan päällä katsomassa, mikä olisi paras reitti tuoda kaapeli laitehuoneeseen.

Sopimus valokuidun hankinnasta tehtiin joulukuussa 2022. Toiveissa oli, että kuitu kaivettaisiin maahan jo vuoden vaihteessa, mutta talvi laittoi kaivuutyöt hetkeksi jäihin. Kesäkuussa 2023 päästiin sitten kaivuuhommiin.

Kari Lapatto kiittelee Louneaa siitä, että kaikki tapahtui juuri siinä aikataulussa kuin oli sovittu. Kaivuu alkoi sovittuna päivänä ja kaikki jäljet asfaltista ja pihanurmikosta paikattiin.

Taloyhtiö ei välttämättä saa kuitunettiään käyttöön heti, kun kaapeli on kaivettu maahan. Koko alueen valokuituyhteys kytketään päälle samalla kertaa, joten yhteyden avaamista voi joutua hetken odottamaan. Lapatto kuitenkin koki muutaman kuukauden odotusajan kohtuulliseksi.

Kun asentajat tulivat avaamaan yhteyden, Lapatto kulki heidän mukanaan yleisavaimen kanssa asunnosta toiseen.

– Asentajat hoitivat homman todella mallikkaasti. He testasivat kaikkien televisiotkin ja varmistivat, että homma toimii.

Mutkattomuutta arkeen, säästöä lompakkoon

Taloyhtiö maksaa valokuidusta, 500 megatavun huoneistokohtaisesta laajakaistapalvelusta ja kaapeli-TV:stä nyt 14,95 euroa per asunto kuukaudessa. Lapatto kertoo tämän olevan suunnilleen sama hinta, jonka taloyhtiö aiemmin maksoi pelkästä kaapeli-tv:stä.

– Taloyhtiön asukkaille valokuitu oli pelkkää säästöä, koska kaikilla oli aiemmin oma mobiili-internetyhteys. Itse maksoin mobiilinetistä 30–40 euroa kuukaudessa. Säästöä tulee aiemmasta liittymästä riippuen satoja euroja vuodessa.

Harkintavaiheessa päätökseen vaikutti suuresti se, että Lounea tarjosi valokuidun rakentamisen ja kytkennän taloyhtiön alueella ilmaiseksi. Aloituskustannuksia ei siis ollut lainkaan. Lisäksi yhteistyö Lounean kanssa sujui niin hienosti, että Lounean järjestämään kaivantoon vedettiin samalla uusi sähkönsyöttö sekä sähköautojen latauskaapelit. Taloyhtiö säästyi siis kaivauskustannuksilta.

Lappeenrannan Kartanopuiston valokuituyhteys on ollut toiminnassa nyt noin kolme kuukautta. Kari Lapatto kertoo, ettei kenelläkään ole ollut pahaa sanottavaa siitä.

– Kaikki ovat olleet tyytyväisiä Lounea Valokuituun. Jos jollain olisi ollut ongelmia, niin varmasti olisin siitä kuullut. Tällä lyhyellä ajalla kuitu on toiminut kuin junan vessa, Lapatto tiivistää.

Lounea
Varusteet
valokuitu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.
20236_82003.jpg
Kirjallisen varoituksen käyttö taloyhtiössä?
Voiko taloyhtiön hallitus antaa kirjallisen varoituksen ilman mitään oleellista syytä? Yksi aamu tuli vain haastemies ovelleni. Eikö kuuluisi ensin ottaa selvää asioista ja keskustella osakkaan kanssa? Pitääkö hallituksen antaa tämä tiedoksi osakkaille ja asukkaille? Kyllä olisi hyvä tietää, ketä olen häirinnyt ennen ja jälkeen varoituksen ja muutenkin osakkaitten kirjallinen selvitys häirinnästä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Remontin rahoitus
Taloyhtiömme (8 erillistaloa) teki mittavan kattoremontin, huopakatot uusittiin. Yhtiöjärjestyksessämme lukee: "Hoitovastike lasketaan käyttäen perusteina huoneistojen huoneistoalojen suhdetta ja rahoitusvastike määrätään osakkeiden lukumäärän perusteella." Ei mainintaa siitä, mitkä menot katetaan milläkin vastikkeella. Em. remontti rahoitettiin hoitovastikkeena (pinta-alasuhteessa). Yhtiö otti lainan ja kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua kukin osakas oli maksanut osuutensa kokonaan pois. Yksi talo on muita paljon suurempi, mutta osakemäärä ei ole samassa suhteessa suurempi joten vastikevalinnalla on suuri merkitys (noin 3000 € vähemmän kustannusta suurimmalle talolle, jos osakeperuste).
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Ulkovaraston rakentaminen - muutostyötäkö?
Olen hakenut hallitukselta 4.5.2010 lupaa rakentaa taloyhtiön piha-alueelle pienen ulkovaraston, liitteenä olivat tuolloin myös kuvat, josta selvisi mm. rakennuksen mitat. Kunnalta sain silloin kuulla, ettei tarvitse rakennuslupaa, koska ulkovarasto on niin pieni mitoiltaan. Varsinainen yhtiökokous hyväksyi hakemuksen 3.6.2010. Nyt pyydettyäni isännöitsijäntodistusta, ei siinä ollut mainintaa ko. varastosta ja minun kuulemma tulisi nyt yli kaksi vuotta jälkikäteen tehdä asunnon muutosilmoitus. Voiko pitää paikkansa, koska uusi asunto-osakeyhtiölakikin tuli voimaan vasta 1.7.2010?
20098_18344.jpg
Kotitalousvähennys kannattaa käyttää
Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona teetetystä työstä. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kodin/vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Näiden lisäksi kotitalousvähennyksen saa myös tavanomaisesta kotona suoritettavasta hoiva- tai hoitotyöstä.
20143_38538.jpg
Mukavax voitti vedon!
Jari ja Marika Metson rivitaloyhtiössä oli tehty ikkunaremontti. Uusien ikkunoiden karmiventtiilistä tuleva korvausilma törmäsi sisätiloissa ensitöikseen verhokoteloon ja laski ikkunaa pitkin alas.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton