• Etusivu
  • Palvelut

Palovaroittimien uudet velvoitteet

Miten taloyhtiön tulee valmistautua palovaroitinlain uudistukseen

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö JTK-Sähkö Oy
Päivitetty 14.02.2024
laki-palovaroittimista-taloyhtiössä-muuttuu-1920x1080

Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.

Vastuu asukkailta taloyhtiölle

Vuoden 2024 alusta lähtien pelastuslakiin tuli odotettuja muutoksia, jotka siirtävät palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun asukkailta taloyhtiölle. Laissa on kahden vuoden siirtymäaika, joka tarkoittaa, että palovaroittimien kunnossapitovastuu siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026.

Asukkaiden vastuulle jää ilmoittaa vioista ja huolehtia laitteiden testaamisesta. Tämä muutos parantaa koko kiinteistön turvallisuutta, kun taloyhtiö voi hallita palovaroittimien vaihtoväliä ja varmistaa niiden asianmukaisen toiminnan.

Pelastuslain muutokset >>

Isännöinnin ja taloyhtiön toimenpiteet

palovaroitin talon pohjapiirustuksen päällä ja samassa kuvassa lyijykynä sekä ruuvimeisseli

Isännöinnin rooli korostuu, kun on aika keskustella asiakasyhtiöiden kanssa uusista velvoitteista. Muutoksen voimaantulon aikana taloyhtiöt voivat suunnitella, miten uudet vastuut käytännössä hoidetaan. On päätettävä esimerkiksi, asennetaanko huoneistoihin paristokäyttöiset vai verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet.

Niissä taloyhtiöissä, joissa ei ole vielä käytössä verkkovirtaan liitettyjä palovaroittimia, uusi lainsäädäntö merkitsee sitä, että myös paristokäyttöiset palovaroittimet siirtyvät taloyhtiön vastuulle. Lakiesityksen mukaan asunnon haltijalla, olipa kyseessä omistaja-asukas tai vuokralainen, on kuitenkin velvollisuus ilmoittaa mahdollisista palovaroittimen vioista tai puutteista viipymättä taloyhtiön isännöitsijälle.

Jatkossakin palovaroittimet on testattava säännöllisesti ja laitteet vaihdettava uusiin kymmenen 10 vuoden välein. Järkevä valinta taloyhtiölle on tässä kohtaa siirtyä verkkovirtaisiin palovaroittimiin. Näitä asentavat sähköurakointia tekevät yritykset, kuten JTK-Sähkö Oy.

Info

Info

Jatkossa taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuulla ovat:

  1. Rakennuksen omistajan velvollisuus on varmistaa asunnoissa riittävä määrä palovaroittimia tai muita laitteita, jotka havaitsevat tulipalon varhaisessa vaiheessa.
  2. Rakennuksen omistajan vastuu on pitää palovaroittimet ja muut laitteet toimintakunnossa. Asukkaan on ilmoitettava omistajalle välittömästi laitteiden vioista.
  3. Rakennuksen omistajalla tai hänen edustajallaan on oikeus päästä huoneistoon tarvittaessa velvollisuutensa toteuttamiseksi, huoneiston haltijalle sopivaan aikaan.
  4. Sisäministeriön asetus voi antaa tarkempia säännöksiä palovaroittimien ja muiden laitteiden määrästä, sijoittelusta ja toiminnasta.

Lähde: Pelastuslaki 379/2011/laki pelastuslain muuttamisesta

Turvallisuutta kaikille taloyhtiön asukkaille

Turvallisuuden edistämiseksi JTK-Sähköltä suositellaan muun muassa Kidde Slick optisia palovaroittimia. Tämä verkkovirtatoiminen ja akkuvarmennettu laite reagoi nopeasti kytevän palon savuun. Lisäksi se on yhteensopiva muiden Kidde Slick palovaroittimien kanssa, ja siihen sisältyy latautuva Litium Polymeeri akku sekä 10 vuoden takuu.

Turvallisuuslisä kaikkiin seniori ja liikuntarajoitteisten sekä vastaavien kotitalouksien tarpeisiin on liesivahti Innohome SGK5010-2FF, joka tarjoaa kattavamman suojan kuin mitä liesivahtien Eurooppalainen EN 50615-standardi edellyttää. Siro sensori sopii mihin tahansa kotiin tai sisustukseen ja älylämpöanturi tarkkailee lieden vaarallisen kuumia lämpötiloja tai poikkeavaa lämpötilan muutosta. Vaaratilanteessa ohjainyksikkö kytkee lieden pois päältä katkaisemalla sen virran ja estää tulipalon. Liesivahtia voidaan käyttää kaikkien sähköliesien kanssa.

JTK-Sähkön urakointipalvelu tarjoaa vaivatonta ja luotettavaa asennuspalvelua kiinteistön kaikkiin sähkötarpeisiin. JTK-Sähkö on riippumaton sähköalan toimija, jonka prioriteettinä ovat asiakaslähtöisyys sekä avaimet käteen -palvelu.

Kun tarvitset osaavaa sähköurakointia pääkaupunkiseudulla, JTK-Sähkö tarjoaa kilpailukykyisen hinnoittelun ja asiakaslähtöiset ratkaisut kaikenlaisiin tarpeisiin, luotettavasti ja ammattitaitoisesti 2 vuoden asennustakuulla.

Kysy tarjous palovaroitinjärjestelmän asentamisesta − JTK-Sähkölle yksikään sähköön liittyvä toimeksianto ei ole liian pieni.

Sähköurakointi toteutetaan huomioiden jokaisen kohteen erikoispiirteet, mikä takaa parhaan ja toimivimman mahdollisen lopputuloksen. Sähköturvallisuuden korkea laatu varmistetaan kaikissa projekteissa.

Lue lisää aiheesta: Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus? >>

Turvallista asumista, toivottaa JTK-Sähkö

takkatuli taustalla ja pöydällä lämmin villapeite sekä kupillinen kuumaa kahvia
https://www.jtk-sahko.fi/
JTK-Sähkö Oy
Palvelut
asuminen
huolto
huoneisto
isännöinti
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

taloyhtiön oma sähkömies. Lattialla sähkökaapelelita ja kuvassa näkyy sähkömiehen haalarit ja kädet.
Sähköasennus silloin kun taloyhtiö sitä tarvitsee
Sähkölaitteiden asentaminen ja huoltaminen, sekä sähkötyöt ylipäätäänkin, ovat työtehtäviä, joita ei saa suorittaa kuin alan koulutettu ammattilainen. Toisinaan vikaantuminen tapahtuu yllättäen ja myös sähkölaitteissa tapahtuu ikään ja käyttöön liittyvää kulumaa. Mutta miten saada kiinni hyvä sähköasentaja silloin, kun sitä tarvitaan, ja onko odotusaika aina automaattisesti viikkoja? Tarjolla on hyviä uutisia taloyhtiöille ja asukkaille – miltä kuulostaa ihan oma sähköasentaja, joka on käytettävissä nopealla varoitusajalla? Miten tällainen toimii, ja mitä se maksaa?
lapsi istuu lattialla ja laittaa töpseliä seinään
Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.
Valaisinvaihto
Nyt on aika uudistaa valaistus
Hyvällä valaistuksella on iso vaikutus kiinteistön toimivuuteen. Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, autotallit, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta kotiovelle ja rappukäytävästä yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot sekä asennukset ovat osa taloyhtiön arkea − kun taloyhtiöllä oma luotettava sähköasentaja, toimii valaistus kuten pitääkin.
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton