• Etusivu
  • Palvelut

Palovaroittimien uudet velvoitteet

Miten taloyhtiön tulee valmistautua palovaroitinlain uudistukseen

Sari Nieminen
Päivitetty 11.12.2024
laki-palovaroittimista-taloyhtiössä-muuttuu-1920x1080

Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.

Vastuu asukkailta taloyhtiölle

Vuoden 2024 alusta lähtien pelastuslakiin tuli odotettuja muutoksia, jotka siirtävät palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun asukkailta taloyhtiölle. Laissa on kahden vuoden siirtymäaika, joka tarkoittaa, että palovaroittimien kunnossapitovastuu siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026.

Asukkaiden vastuulle jää ilmoittaa vioista ja huolehtia laitteiden testaamisesta. Tämä muutos parantaa koko kiinteistön turvallisuutta, kun taloyhtiö voi hallita palovaroittimien vaihtoväliä ja varmistaa niiden asianmukaisen toiminnan.

Pelastuslain muutokset >>

Isännöinnin ja taloyhtiön toimenpiteet

palovaroitin talon pohjapiirustuksen päällä ja samassa kuvassa lyijykynä sekä ruuvimeisseli

Isännöinnin rooli korostuu, kun on aika keskustella asiakasyhtiöiden kanssa uusista velvoitteista. Muutoksen voimaantulon aikana taloyhtiöt voivat suunnitella, miten uudet vastuut käytännössä hoidetaan. On päätettävä esimerkiksi, asennetaanko huoneistoihin paristokäyttöiset vai verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet.

Niissä taloyhtiöissä, joissa ei ole vielä käytössä verkkovirtaan liitettyjä palovaroittimia, uusi lainsäädäntö merkitsee sitä, että myös paristokäyttöiset palovaroittimet siirtyvät taloyhtiön vastuulle. Lakiesityksen mukaan asunnon haltijalla, olipa kyseessä omistaja-asukas tai vuokralainen, on kuitenkin velvollisuus ilmoittaa mahdollisista palovaroittimen vioista tai puutteista viipymättä taloyhtiön isännöitsijälle.

Jatkossakin palovaroittimet on testattava säännöllisesti ja laitteet vaihdettava uusiin kymmenen 10 vuoden välein. Järkevä valinta taloyhtiölle on tässä kohtaa siirtyä verkkovirtaisiin palovaroittimiin.

Info

Info

Jatkossa taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuulla ovat:

  1. Rakennuksen omistajan velvollisuus on varmistaa asunnoissa riittävä määrä palovaroittimia tai muita laitteita, jotka havaitsevat tulipalon varhaisessa vaiheessa.
  2. Rakennuksen omistajan vastuu on pitää palovaroittimet ja muut laitteet toimintakunnossa. Asukkaan on ilmoitettava omistajalle välittömästi laitteiden vioista.
  3. Rakennuksen omistajalla tai hänen edustajallaan on oikeus päästä huoneistoon tarvittaessa velvollisuutensa toteuttamiseksi, huoneiston haltijalle sopivaan aikaan.
  4. Sisäministeriön asetus voi antaa tarkempia säännöksiä palovaroittimien ja muiden laitteiden määrästä, sijoittelusta ja toiminnasta.

Lähde: Pelastuslaki 379/2011/laki pelastuslain muuttamisesta

Palvelut
asuminen
huolto
huoneisto
isännöinti
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Taloyhtiön neuvottelut ja kustannuslaskenta
Tilintarkastus vai toiminnantarkastus?
Taloyhtiön yhtiökokouksen valitsema tilintarkastajan tulee olla asunto-osakeyhtiöissä pääsääntöisesti, jos yhtiön kattaa vähintään 30 osakkeenomistajien hallinnassa olevaa huoneistoa. Tilanteessa, jossa yhtiöllä ei ole tilintarkastajaa ja yhtiöjärjestyksessä ei toisin määrätä, tulee yhtiöllä olla toiminnantarkastaja.Artikkelista sinulle selviää:Tilintarkastajan toimikausiMinkälainen taloyhtiö on velvollinen valitsemaan tilintarkastajanMikä on toiminnantarkastus Miten toiminnantarkastaja valitaan ja mitkä ovat kelpoisuusvaatimuksetMikä on toiminnantarkastuskertomusMitkä ovat toiminnantarkastajan tietojensaantioikeus, tietojenantovelvollisuus ja salassapitovelvollisuus

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton