• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vastuunjakoa ei tunneta taloyhtiössä riittävästi

Mikä kuuluu kenenkin vastuulle taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.11.2024
vastuunjako-taloyhtiössä-vastuunjakotaulukko-1920x1080

Kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiöissä on annettu selkeät ohjeet. Silti kysymyksiä siitä, kuka on vastuussa taloyhtiön rakennuksen tai piha-alueen tietyn osan kunnostamisesta tai vian korjaamisesta, syntyy verrattain usein. Vastuun jakautumista ja asunto-osakeyhtiölakia, johon jako perustuu, ei tunneta läheskään aina riittävän hyvin.

Vastuunjakotaulukon punainen lanka

Vastuunjaosta voidaan aina määrätä yhtiöjärjestyksessä, mutta pääperiaatteet vastuunjakoon löytyy asunto-osakeyhtiölaista. Vastuunjaon pääsäännön mukaan osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla on osakehuoneistonsa sisäosat. Sisäosilla ei tarkoiteta huoneistossa olevia kantavia rakenteita, niihin kuuluvia eristeitä eikä myöskään yhtiön vastuulla olevia rakennuksen teknisiä ns. perusjärjestelmiä.

Asunnon seinien sisäpuolella olevat osat, kuten sisärappaukset, tasoitepinnat ja sisäpuoliset maalaukset ovat osakkaan vastuulla, kun taas ulkopuolella olevista osista, kuten vesikatosta, ulkoseinistä sekä ylä-, ala- ja välipohjista vastaa yhtiö. Vastuunjako ratkaistaan aina ensisijaisesti asunto-osakeyhtiölain pohjalta.

Periaatetta, jonka mukaan osakas vastaa huoneiston sisäpuolella olevista osista ja taloyhtiö muista, noudatetaan myös ovien ja ikkunoiden eri osien osalta. Ulko-oven ja ikkunoiden huolto- ja korjausvastuu riippuu siten siitä, mistä oven tai ikkunan osasta on kysymys. Postiluukku, ulko-oven nimikilpi sekä ulko-ovien ja parvekeoven lukot ovat taloyhtiön vastuulla. Vain turvalukosta huolehtiminen on osakkaan vastuulla, jos tämä asentaa sellaisen ulko-oveensa. Ovipumppu ja varmuusketju ovat osakkaan vastuulla.

Osakkaan vai taloyhtiön vastuulla: turvalukot

Turvalukon saa asentaa ulko-oveen yhtiön hallituksen luvalla. Koska sen asentamista pidetään kuitenkin turvallisuussyistä aina suositeltavana, ei hallituksella ole tavallisesti syytä puuttua jälkikäteen sellaisiinkaan asennuksiin, joihin osakas ei ole hankkinut asianmukaista lupaa.

Avain kannattaa antaa jonkun taloyhtiön edustajan hallintaan, sillä vaikkei sen luovuttamiseen olekaan suoraa velvollisuutta, osakas vastaa vahingoista, joita hätätilassa voi aiheutua siitä, jos avainta ei ole eikä asuntoon päästä mitenkään sisälle.

Info

Info

Isännöitsijä ei noudata vastuunjakotaulukkoa

Rivitaloyhtiömme isännöitsijätoimiston isännöitsijät eivät tunne vastuunjakotaulukkoa, vaan ovat maksaneet mm. asukkaille kuuluvia kuluja taloyhtiön tililtä, sekä takuuaikana rakennuttajalle kuuluvia kuluja, esim. vesijohtojen jäätymiskuluja ym. yhteensä yli 25 000 euron edestä, rakennuksien valmistumisesta 2008 lähtien.

Mitä voimme tehdä asian kuntoon saamiseksi?

Lue lakimiehen vastaus >>

Osakkaan vai taloyhtiön vastuulla: putket

Paljon kysymyksiä aiheuttavat vesi-, viemäri- ja vesilämmityslaitteet, joista toiset ovat osakkaan ja toiset taloyhtiön vastuulla. Kylpyhuoneessa osakas vastaa käsienpesualtaasta sekä kylpyammeesta. Myös käsisuihkuletkun kunnosta huolehtiminen kuuluu osakkaalle. Samoin pesukoneen letkut ja pesukoneen liittäminen ovat osakkaan vastuulla.

Sitä vastoin yhtiön asennuttamat vesihanat, wc-istuin kokonaisuudessaan sekä mahdollisista viemäritukoksista ja putkistovuodoista huolehtiminen kuuluvat taloyhtiön vastuulle (tukoksista ilmoittaminen on osakkaan vastuulla). Taloyhtiöllä on vastuu myös märkätilojen vesieristeistä.

Lattiakaivojen puhdistus kuuluu osakkaalle, mutta korjaus ja uusiminen taloyhtiölle. Ilmanvaihdon perussäätö, ilmanvaihtokanavat ja hormien puhdistus kuuluvat taloyhtiölle, osakas vastaa liesituulettimesta ja poistoventtiilien puhdistamisesta huoneiston puolella. Ilmanvaihdon suodattimien uusiminen kuuluu yhtiölle (esim. korvausilmaventtiileissä).

Palovaroittimien uudet velvoitteet 2024

Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.

Vuoden 2024 alusta lähtien pelastuslakiin tuli odotettuja muutoksia, jotka siirtävät palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun asukkailta taloyhtiölle. Laissa on kahden vuoden siirtymäaika, joka tarkoittaa, että palovaroittimien kunnossapitovastuu siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026.

<p data-block-key="jm2wz"> Palovaroittimien kunnossapitovastuu siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026.</p>
Palovaroittimien kunnossapitovastuu siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026.

Asukkaiden vastuulle jää ilmoittaa vioista ja huolehtia laitteiden testaamisesta. Tämä muutos parantaa koko kiinteistön turvallisuutta, kun taloyhtiö voi hallita palovaroittimien vaihtoväliä ja varmistaa niiden asianmukaisen toiminnan.

Pelastuslain muutokset >>

Niissä taloyhtiöissä, joissa ei ole vielä käytössä verkkovirtaan liitettyjä palovaroittimia, uusi lainsäädäntö merkitsee sitä, että myös paristokäyttöiset palovaroittimet siirtyvät taloyhtiön vastuulle. Lakiesityksen mukaan asunnon haltijalla, olipa kyseessä omistaja-asukas tai vuokralainen, on kuitenkin velvollisuus ilmoittaa mahdollisista palovaroittimen vioista tai puutteista viipymättä taloyhtiön isännöitsijälle.

Jatkossakin palovaroittimet on testattava säännöllisesti ja laitteet vaihdettava uusiin kymmenen 10 vuoden välein. Järkevä valinta taloyhtiölle on tässä kohtaa siirtyä verkkovirtaisiin palovaroittimiin. Näitä asentavat sähköurakointia tekevät yritykset.

Vastuunjako piha-alueilla: rivitalot

Rivitalossa, toisin kuin kerrostalo-osakeyhtiössä, vastuu jakautuu myös piha-alueilla. Siinä missä huoneiston ulkopuolinen kunnossapitovastuu yleensä kuuluu yhtiölle, osakkeenomistajalle kuuluu rivitalossa tämän omassa hallinnassa olevan rajatun piha-alueen kunnossapito.

Nurmikon ja muiden pienempien istutusten kunnossapito osakkeenomistajan hallitsemalla alueella kuuluu hänelle itselleen. Muunlaista vastuunjakoa tässä asiassa olisikin vaikea ajatella, sillä onhan omassa hallinnassa olevan pihan tunnuttava "omalta".

LUE: Viikon kysymys: Taloyhtiön pihassa kaatuu puu - kenen vastuu? >>

Taloyhtiö huolehtii kiinteistöstä

<p data-block-key="ho3pa">Yhtiö vastaa rakennuksen ulkopinnoista. Parvekkeen lasittamiseen on haettava yhtiöltä lupa.</p>
Yhtiö vastaa rakennuksen ulkopinnoista. Parvekkeen lasittamiseen on haettava yhtiöltä lupa.

Taloyhtiön tulee kuitenkin huolehtia siitä, etteivät kiinteistön alueella olevat puut aiheuta vaaratekijöitä ulkopuolisille tai yhtiössä asuville.

Taloyhtiö huolehtii muuten pihavalaisimista ja niiden kunnosta, mutta jos osakkeenomistaja asentaa itse tai asennuttaa pihavalaisimen, joka ei ole samantasoinen kuin muiden huoneistojen pihavalaisimet, uuden valaisimen kunnossapitovastuu kuuluu jatkossakin osakkeenomistajalle.

Vastuunjako piha-alueella: aidat

Piha-alueiden raja-aidat ovat taloyhtiön vastuulla. Eri osakeyhtiöissä säännöt siitä, miten osakkaan hallinnassa olevaa aluetta saa kiinteistön raja-aitojen lisäksi itse rajata, vaihtelevat suuresti.

Jotkut taloyhtiöt sallivat esimerkiksi verkkoaidan vetämisen piha-alueen päätyyn kiinteistön raja-aitojen väliin siten, että piha-alueesta tulee suljettu ja vaikkapa perheen koira pysyy alueella, kun taas jotkut yhtiöt eivät salli minkäänlaisia omia aitarakennelmia. Jos pihan aitaaminen on omalla kohdalla tärkeä kysymys, kannattaa se selvittää jo osaketta ostaessa, jotta asiasta ei tule myöhemmin kädenvääntöä ja mahdollista pettymystä.

<p data-block-key="x7qm7">Aidan rakentaminen ei aina onnistu rivitalo-osakkeen pihaan.</p>
Aidan rakentaminen ei aina onnistu rivitalo-osakkeen pihaan.

Vastuunjako ja vakuutukset taloyhtiössä

Aina kun asunto-osakkeessa tapahtuu jokin vahinko, voidaan sen jälkeen, kun asunto-osakeyhtiölain mukainen vastuunjako on selvinnyt, korvausvaatimuksia tarkastella myös siitä näkökulmasta, olisiko joku vahingonkorvauslain perusteella vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

Korvausvastuu vahingoissa

Ns. aiheuttamisperiaate voi tietyissä tapauksissa johtaa vastuunkantajan vaihtumiseen siten, että esimerkiksi yhtiölle muuten kuuluva vastuu siirtyy selkeän vahingon aiheuttamisen tai törkeän huolimattomuuden vuoksi osakkaan vastuulle.

Olipa vahingon laatu sitten mikä tahansa, kannattaa vielä tutkia, voisiko vahingon korvata jokin vakuutus, kuten kiinteistövakuutus tai osakkaan kotivakuutus.

Osakkaan oikeus remontointiin ja muutostöihin hallitsemissaan tiloissa on kaiken kaikkiaan erittäin laaja. Muutoksia voi tehdä pintaremonteista aina huonejaon muutoksiin, keittiöremonteista saunan rakentamiseen jne.

Osakkaan on kuitenkin ilmoitettava kunnossapito- ja muutostöistä kirjallisesti etukäteen hallitukselle tai isännöitsijälle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sellaista työtä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistöön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai yhtiön tai toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen.

Muutostöistä ilmoittaminen taloyhtiöissä

Ilmoitusvelvollisuus on lähtökohtaisesti laaja. Ilmoitusvelvollisuus ei koske lähinnä pintakäsittelytöinä pidettäviä huoneiston maalaus- ja tapetointitöitä. Sen sijaan esim. pinnoitetyö, joka vaikuttaa esim. ääni- tai lämpöeristeisiin, on jo ilmoitusvelvollisuuden piirissä.

Ilmoituksen tule sisältää sellaiset tiedot, joiden perusteella yhtiö tai toinen osakkeenomistaja, jonka huoneistoon työ vaikuttaa, voi niiden perusteella arvioida, noudatetaanko työssä hyvää rakennustapaa tai aiheutuuko siitä mahdollisesti haittaa tai vahinkoa.

Yhtiöllä oikeus valvoa muutostyötä

Hallituksella ja isännöitsijällä on myös oikeus valvoa, että muutostyö huoneistossa suoritetaan rakennusta vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Tämä valvontaoikeus alkaa jo suunnitteluvaiheessa. Valvontaoikeus käsittää myös oikeuden valvoa työn suorittamista huoneistossa.

Valvonnasta voi aiheutua myös huomattavia kustannuksia, etenkin, jos työhön tarvitaan ulkopuolista valvojaa. Kustannuksista vastaa osakkeenomistaja, joka teettää kyseiset muutostyöt. Jos muutostyö voi vahingoittaa rakennusta tai tuottaa asunto-osakeyhtiölle esimerkiksi taloudellista haittaa, hallitus voi tarvittaessa kieltää muutostyöt tai asettaa muutoksille ehtoja.

Info

Info

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko vaikuttaa remontteihin

Vastuunjakotaulukko määrittelee, kuka vastaa eri osien kunnossapidosta ja korjauksista. Tässä muutamia keskeisiä vaikutuksia:

  • Ilmoitusvelvollisuus: Osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kaikista sellaisista remonteista, jotka voivat vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai järjestelmiin. Tämä koskee esimerkiksi putkistoja, sähköjärjestelmiä ja kantavia rakenteita.
  • Valvontaoikeus: Taloyhtiöllä on oikeus valvoa remontteja, jotta varmistetaan, että ne tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti ja etteivät ne vahingoita rakennusta. Tämä valvonta voi aiheuttaa kustannuksia, jotka osakas joutuu maksamaan.
  • Kustannusvastuu: Vastuunjakotaulukko määrittelee, kuka maksaa remontin kustannukset. Esimerkiksi vesihanat ja sekoittimet ovat yleensä taloyhtiön vastuulla, kun taas huoneiston sisäpuoliset pinnoitteet, kuten maalaukset ja lattiat, ovat osakkaan vastuulla.
  • Poikkeukset yhtiöjärjestyksessä: Yhtiöjärjestyksessä voi olla määräyksiä, jotka poikkeavat asunto-osakeyhtiölain mukaisesta vastuunjaosta. Tällöin yhtiöjärjestyksen määräykset ovat ensisijaisia.
  • Remontin laajuus: Pienet pintaremontit, kuten maalaus ja tapetointi, eivät yleensä vaadi ilmoitusta taloyhtiölle, mutta laajemmat remontit, jotka voivat vaikuttaa rakenteisiin tai järjestelmiin, vaativat aina ilmoituksen.

Jos suunnittelet remonttia, on hyvä tarkistaa vastuunjakotaulukko ja keskustella isännöitsijän kanssa etukäteen, jotta tiedät tarkalleen, mitä ilmoituksia ja lupia tarvitset.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
20203_63444.jpg
Ovatko kerrostaloparvekkeet tulleet tiensä päähän?
Espoon Perkkaalla sijaitseva, vuonna 1971 rakennettu elementtirakenteinen kerrostalo koki alkuvuonna 2019 laajamittaisen parvekeremontin, jossa vanhat parvekkeet purettiin pois ja tilalle asennettiin betonielementeistä uudet, aikaisempaa syvemmät parvekkeet. Myös parvekkeiden takaseinän paneloinnit ja eristykset uusittiin. Parvekkeet lasitettiin Lumonin kaiteilla ja parvekelaseilla. Julkisivun osalta kohteessa toteutettiin huoltokunnostus eli julkisivun pesu ja maalaus.
20129_32067.jpg
JuriNet asianajotoimistot auttavat lakiasioissa
JuriNet on Suomalaisten asianajotoimistojen nopeasti kasvava ja nykyaikainen yhteenliittymä. JuriNet tarjoaa asianajopalveluja taloyhtiöille, sekä kaikille rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille vaivattomasti, kustannustehokkaasti ja edullisesti. Toimistoissa on Suomessa noin 50 ammattilaista. JuriNetistä löydät helposti osaavat juristit, jotka ovat valmiita perehtymään juuri teidän asiaanne. JuriNetillä on lukuisia luotettavia rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia yhteistyökumppaneina ja kokemusta vaativistakin toimeksiannoista.Jätä yhteydenottopyyntö!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton