• Etusivu
  • Osakas

Vastuunjaosta paritaloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Jurinet Oy logoJurinet OyLue lisää
Päivitetty 01.04.2025
paritalon vastuunjako

Asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa myös yhden huoneiston asunto-osakeyhtiön. Tavallinen omakotitalo voidaan ilman keinotekoisia järjestelyjäkin perustaa asuntoosakeyhtiömuotoon. Se, että onko omakotitalo mielekästä perustaa taloyhtiömuotoisena, on sitten toinen kysymys. Yksittäisen talon, jossa asuu yksi perhe, hallinnointi yhtiölainsäädännön mukaan tuntuu sekin keinotekoiselta.

Paritalo

Toisin on tilanne paritaloissa, kahden huoneiston, ja kahden perheen asuttamassa rakennuksessa. Asunto-osakeyhtiömuoto on varsin hyvä tapa hoitaa yhdessä talon asioita ja talon ylläpitoa. Varsinkin paritaloyhtiöissä on syytä kuitenkin tällöin panostaa vuorovaikutukseen, kykyyn tehdä yhdessä päätöksiä ja pyrkimykseen tietoisesti välttää konfliktien synnyttämistä.

Jos tässä yhteisessä hallinnossa ei onnistuta, niin siitä seuraa usein ristiriitoja. Yhtiön välttämättömienkin päätösten aikaansaaminen vaikeutuu. Lakitoimistollemme ei ole vierasta sekään, että olemme sovittelutarkoituksessa pitäneet paritalon ylimääräisen yhtiökokouksen toimistomme kokoustiloissa tulehtuneen tilanteen laukaisemiseksi.

Yhtiöjärjestys

Asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 12 §:n mukaan osakkeenomistajat voivat yhtiöjärjestyksessä määrätä yhtiön toiminnasta. Pykälässä säädetään osakkaiden oikeudesta määrätä yhtiöjärjestyksessä yhtiön toiminnasta lähtökohtaisesti vapaasti. Yhtiöjärjestyksessä ei kuitenkaan saada määrätä asioista lain vastaisesti esimerkiksi osakkeenomistajien vähemmistön suojaa loukkaavasti.

Toimistossamme on ollut asiakkaina paritaloyhtiön osakkaita, jotka ovat halunneet selkeyttää suhdettaan naapurihuoneiston osakkaisiin myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Olemme laatineet yhtiöjärjestyksen muutoksia, joilla taloyhtiön ja osakkaan välistä vastuunjakoa on muutettu. Lain lähtökohta yhtiöjärjestyksen tahdonvaltaisuudesta antaa tähän mahdollisuuden.

Omataloyhtio.fi :n kysy ja vastaa palstallekin on tullut kysymyksiä siitä, voiko vastuunjakoa muuttaa kevyemmin yhtiökokouksen päätöksellä yhtiöjärjestyksen muuttamisen sijaan. Aina voi tehdä päätöksiä, mutta jos halutaan saada asiassa kestäviä ratkaisuja aikaan, niin ne tulee perustaa yhtiöjärjestyksen määräyksiin.

Yhtiöjärjestyksen määräykset velvoittavat myös naapuriin muuttavaa uutta paritalo-osakasta.

Vastuiden jako

Kun halutaan muuttaa paritaloyhtiön vastuunjakoa, voidaan se tehdä niin, että otetaan yhtiöjärjestykseen määräys omana pykälänä esimerkiksi kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja huoneistojen A ja B osalta. Varsinkaan vanhemmissa yhtiöjärjestyksissä ei tällaista pykälää useinkaan ole. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määräyksin vielä täsmentää miltä osin osakas vastaa näistä asioista.

Yhtiöjärjestyksen liitteeksi voidaan laatia vastuunjakokartta, jossa eri värein ja tunnuksin osoitetaan huoneiston A ja B sekä taloyhtiön vastuualueet. Yhtiöjärjestyksen muutos hyväksytään taloyhtiön yhtiökokouksessa. Paritaloyhtiössä luontaisesti osakkaiden yhteisymmärryksessä ja yksimielisellä päätöksellä.

Yhtiöjärjestyksen muutos on viivytyksettä rekisteröitävä kaupparekisteriin.

<p data-block-key="p1yzj">Kun halutaan muuttaa paritaloyhtiön vastuunjakoa, voidaan se tehdä niin, että otetaan yhtiöjärjestykseen määräys omana pykälänä esimerkiksi kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja huoneistojen A ja B osalta.</p>
Kun halutaan muuttaa paritaloyhtiön vastuunjakoa, voidaan se tehdä niin, että otetaan yhtiöjärjestykseen määräys omana pykälänä esimerkiksi kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja huoneistojen A ja B osalta.

Kotitalousvähennyksen saamisen edellytykset

Muuttunut vastuunjako, joka voidaan viime kädessä osoittaa yhtiöjärjestyksen määräyksin, voi mahdollistaa myös kotitalousvähennyksen saamisen osakkaan vastuulla olevan tilan remontista. Verottajan ilmoituksen mukaan huoneiston omistajana osakas voi saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: parveke- ja hissiremontit
Jos olen ymmärtänyt oikein niin yksi uuden asunto-osakeyhtiölain tuomista muutoksista on, että kustannukset voidaan kohdistaa entistä tarkemmin osakkeen omistajille. Loppuvuodesta taloyhtiössä aloitetaan suunnittelemaan parvekeremonttia.Voidaanko uuden lain nojalla huoneistojen parvekkeiden maksuosuus kohdistaa näille ja yhteisten käytäväparvekkeiden osuudet kaikille osakkaille, kun puolella huoneistoista taloyhtiössä on oma parveke?
piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton