Vastuunjaosta paritaloyhtiössä
Asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa myös yhden huoneiston asunto-osakeyhtiön. Tavallinen omakotitalo voidaan ilman keinotekoisia järjestelyjäkin perustaa asuntoosakeyhtiömuotoon. Se, että onko omakotitalo mielekästä perustaa taloyhtiömuotoisena, on sitten toinen kysymys. Yksittäisen talon, jossa asuu yksi perhe, hallinnointi yhtiölainsäädännön mukaan tuntuu sekin keinotekoiselta.
Paritalo
Toisin on tilanne paritaloissa, kahden huoneiston, ja kahden perheen asuttamassa rakennuksessa. Asunto-osakeyhtiömuoto on varsin hyvä tapa hoitaa yhdessä talon asioita ja talon ylläpitoa. Varsinkin paritaloyhtiöissä on syytä kuitenkin tällöin panostaa vuorovaikutukseen, kykyyn tehdä yhdessä päätöksiä ja pyrkimykseen tietoisesti välttää konfliktien synnyttämistä.
Jos tässä yhteisessä hallinnossa ei onnistuta, niin siitä seuraa usein ristiriitoja. Yhtiön välttämättömienkin päätösten aikaansaaminen vaikeutuu. Lakitoimistollemme ei ole vierasta sekään, että olemme sovittelutarkoituksessa pitäneet paritalon ylimääräisen yhtiökokouksen toimistomme kokoustiloissa tulehtuneen tilanteen laukaisemiseksi.
Yhtiöjärjestys
Asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 12 §:n mukaan osakkeenomistajat voivat yhtiöjärjestyksessä määrätä yhtiön toiminnasta. Pykälässä säädetään osakkaiden oikeudesta määrätä yhtiöjärjestyksessä yhtiön toiminnasta lähtökohtaisesti vapaasti. Yhtiöjärjestyksessä ei kuitenkaan saada määrätä asioista lain vastaisesti esimerkiksi osakkeenomistajien vähemmistön suojaa loukkaavasti.
Toimistossamme on ollut asiakkaina paritaloyhtiön osakkaita, jotka ovat halunneet selkeyttää suhdettaan naapurihuoneiston osakkaisiin myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Olemme laatineet yhtiöjärjestyksen muutoksia, joilla taloyhtiön ja osakkaan välistä vastuunjakoa on muutettu. Lain lähtökohta yhtiöjärjestyksen tahdonvaltaisuudesta antaa tähän mahdollisuuden.
Omataloyhtio.fi :n kysy ja vastaa palstallekin on tullut kysymyksiä siitä, voiko vastuunjakoa muuttaa kevyemmin yhtiökokouksen päätöksellä yhtiöjärjestyksen muuttamisen sijaan. Aina voi tehdä päätöksiä, mutta jos halutaan saada asiassa kestäviä ratkaisuja aikaan, niin ne tulee perustaa yhtiöjärjestyksen määräyksiin.
Yhtiöjärjestyksen määräykset velvoittavat myös naapuriin muuttavaa uutta paritalo-osakasta.
Vastuiden jako
Kun halutaan muuttaa paritaloyhtiön vastuunjakoa, voidaan se tehdä niin, että otetaan yhtiöjärjestykseen määräys omana pykälänä esimerkiksi kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja huoneistojen A ja B osalta. Varsinkaan vanhemmissa yhtiöjärjestyksissä ei tällaista pykälää useinkaan ole. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määräyksin vielä täsmentää miltä osin osakas vastaa näistä asioista.
Yhtiöjärjestyksen liitteeksi voidaan laatia vastuunjakokartta, jossa eri värein ja tunnuksin osoitetaan huoneiston A ja B sekä taloyhtiön vastuualueet. Yhtiöjärjestyksen muutos hyväksytään taloyhtiön yhtiökokouksessa. Paritaloyhtiössä luontaisesti osakkaiden yhteisymmärryksessä ja yksimielisellä päätöksellä.
Yhtiöjärjestyksen muutos on viivytyksettä rekisteröitävä kaupparekisteriin.
Kotitalousvähennyksen saamisen edellytykset
Muuttunut vastuunjako, joka voidaan viime kädessä osoittaa yhtiöjärjestyksen määräyksin, voi mahdollistaa myös kotitalousvähennyksen saamisen osakkaan vastuulla olevan tilan remontista. Verottajan ilmoituksen mukaan huoneiston omistajana osakas voi saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle.
Info
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>
Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>