• Etusivu
 • Remontti

Vielä ehdit huoltamaan tiilikaton

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 01.11.2019Päivitetty 05.11.2021
20197_59116.jpg

Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Joskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa katteen rikkoutumista. Kannattaakin tarkistaa, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan. Tarvittaessa rikkoutunut tiili on helppo vaihtaa uuteen.

Tiilikatossa etuna on, että aluskatteen kunto pystytään tarkastamaan ylhäältä käsin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, aluskate on myös helppo tarkastaa tiilikaton alta. Aluskatteen tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Myös katon läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain.

Sadevesijärjestelmä on oleellinen katon kuntoon vaikuttava tekijä. Säännöllisen tarkistuksen yhteydessä onkin hyvä katsoa myös ovatko vesikourut ja syöksytorvet ehjät, puhtaat ja toimivat. Myös liitoskohtien tiiviys ja kaatojen riittävyys on syytä tarkistaa.

Kattoturvatuotteiden kunto on tärkeää jo yleisen turvallisuuden kannalta. Seinätikkaiden, tikasaskelmien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto tulee myös tarkistaa. Katso, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja että ne ovat kunnolla kiinni.

201911_60956.jpg
Ohje

Ohje

Tarkistuslista:

 • Näkyykö vuotokohtia?
 • Ovatko tiilet ehjiä? Kiinnitä huomiota kattoturvatuotteiden kiinnityskohtiin sekä taitekohtien tiiliin.
 • Ovatko harja- ja reunatiilet kunnolla kiinni?
 • Onko katolla jotain sinne kuulumatonta tai kasvillisuutta? Tarkista myös aluskatteen päältä.
 • Nostele tiiliä ja tarkista aluskatteen kiinnitys ja rypyttömyys. Huomaa läpiviennit.
 • Kiipeä ullakolle tarkistamaan alusrakenteet.
 • Tiivisteiden kunto ja veden johdatus pois niiden luota.
 • Ovatko pellitykset ehjiä, paikoillaan ja niiden saumat tiiviitä?
 • Tarkista sadevesijärjestelmien kiinnitys ja kaadot. Puhdista sadevesikourut roskista.
 • Ovatko kattoturvatuotteet, kuten sillat ja lumiesteet, kunnolla kiinni?

Muista, aina katolle kiivetessä tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteen: vältä putoaminen esim. turvavaljailla!

Pesuaineilla puhdas katto

Jos katto on päässyt huonoon kuntoon, käy peseminen helpoiten pesuaineita käyttämällä. Turvallinen ja varma valinta on käyttää testattuja ja biohajoavia tuotteita katon puhtaanapitoon. BMI Ormax-pesuaineet ovat helppokäyttöisiä ja antavat katolle pitkäaikaisen suojan esimerkiksi kasvillisuutta vastaan. Tuotteet ovat biohajoavia eivätkä kuluta kattotiilen pintaa, lisäksi ne sopivat useimmille katemateriaaleille, kuten huopa, pelti ja mineriitti.

201911_60926.jpg
201911_60927.jpg

Pitkän kehityksen tuloksena luotu pesuaine, jossa yhdistyvät edistyksellisimmät tehoaineet ja helppokäyttöisyys. Ormax Siisti Katto-pesuaineen levitys kattopinnalle toimii helposti ja nopeasti matalapaineruiskulla, eikä sitä tarvitse huuhdella erikseen. Katto puhdistuu käsittelyn jälkeen itsestään seuraavien viikkojen aikana ja on nyt suojattuna kasvillisuutta vastaan vuosiksi eteenpäin.

Koko katon tehokkaaseen pesuun tai vaihtoehtoisesti paljon kasvillisuutta keränneiden tai likaisien kohtien paikalliseen puhdistukseen toimii parhaiten Ormaxin Tehopesuaine. Tehopesu irrottaa tehokkaasti esimerkiksi lehtipuista irtoavan tahmean lehtimahlan ja puhdistaa myös savupiipun tai liesituulettimen poistoputken likaa keränneen ympäristön. Tehopesu levitetään matalapainepesurilla alueittain märälle kattopinnalle ja huuhdellaan sitten pois. Pesutulosta voi tehostaa harjaamalla. Tehopesu-käsittelyn jälkeen katto voidaan maalata, pinnoittaa tai käsitellä Ormax Siisti Katto -pesuaineella.

Info

Info

BMI Ormaxin pesuaineet löydät Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Milloin lumenpoisto on aiheellista?

Normaaliolosuhteissa lumen luonti tiilikatolta on tarpeetonta, ellei lumen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaratilanteita. Vaikka kattorakenteet mitoitetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan kestämään Suomen talviolosuhteet, hyvin runsaslumisina ja kosteina talvina tulee kuitenkin säännöllisesti seurata katon lumiolosuhteita.

201911_60962.jpg

Erityisen huolellisesti tulee seurata lumen kinostumiselle alttiita katon osia, jotta vältyttäisiin katteen, sen varusteiden ja kattorakenteiden vaurioitumiselta. Tarvittava lumen poisto suoritetaan kerroksittain vuorotellen katon eri lappeita siten, että katolle jää 15-20 cm suojalumikerros. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle. Lumen poistossa on noudatettava varovaisuutta, jottei aiheuteta vahinkoa katteelle.

Ammattilaisen käynnillä korjaustarve selville

Säännöllisillä tarkastuksilla ja perushuollolla mahdolliset alkavat viat paljastuvat ajoissa ja ne saadaan korjattua ennen isompia vahinkoja. Huollettu katto kestää pidempään kuin huoltamaton, mutta vuosikymmeniä vanha katto voi silti olla jo tiensä päässä, materiaalista riippumatta.

Kattoammattilaisen tekemässä katon kuntotarkastuksessa saat arvion katon kunnosta sekä toimenpidesuosituksen. Jos epäilet katon olevan uusimisen tarpeessa, teetä tarkastus ammattilaisella. Jos katossa on selkeä, pitkään jatkunut vuoto, on katon uusimisella jo kiire.

201911_60961.jpg
Ormax Monier Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20123_30124.jpg
Kunnon kattoremontti antaa kerrostalolle uuden elämän
Nokian Lauttakorventie 5-7:ssä oli ennen kaksi tasakattoista 1970-luvun kerrostaloa. Kattoremontin myötä talot ovat saaneet uuden elämän ja nykyaikaisemman ulkonäön. Näyttävä tumman harmaa Ormax-betonitiilikatto suojaa taloja vuosikymmenten ajan.
20124_30432.jpg
Varmistu kattoasennuksen pätevyydestä
Ammattitaidolla toteutettu kattoremontti takaa rakennukselle tehokkaan säänsuojan vuosikymmeniksi. Uuden katteen tuomasta arvonlisäyksestä nyt puhumattakaan.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton