Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä taloyhtiön yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla onkin iso rooli asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita etenkin pihansa helppohoitoisuudesta, toteaa Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija ja -neuvoja, hortonomi AMK Marja Kärki. Koska asukkaat haluavat myös viettää aikaa yhteisellä pihalla, pelkkä helppohoitoisuus ei yksin riitä.
Asukkaat miettivät pihan toimintoja Marja Kärjen mukaan kriittisesti.
‒ Mietitään, ovatko leikkivälineet oikeanlaisia ja onko niitä riittävästi, onko kierrätys järjestetty käytännöllisesti, miten pyykinkuivaus tai mattojen tamppaus on hoidettu, onko tilaa oleskeluun, onnistuuko laatikkoviljely jne.
Joskus olosuhteet ovat haastavia. Esimerkiksi keskustan kerrostalokortteleiden sisäpihat voivat olla kuilumaisia ja ankeita. Kasvit eivät saa riittävästi valoa ja asfaltoidulla pihalla kasvualustaakaan ei juuri ole. Voimistuva trendi kaupunkikortteleissakin on halu muokata pihoja asukkaiden käyttöön. Haastavissa oloissa ammattitaitoinen pihasuunnittelija löytää sopivan ratkaisun ja oikeat kasvit pihalle kuin pihalle.
Yksityiskohtien päivittämistä
Jos taloyhtiöpiha ei ole perusteellisen remontin tarpeessa, vaan kaipaa lähinnä pientä päivitystä, voivat pulmat ratketa jo neuvontakäynnin aikana eikä varsinaista suunnitelmaa tarvita. Jos käynnin aikana todetaan, että tarvitaankin suunnitelma tai esimerkiksi detaljikuvia joidenkin osa-alueiden toteuttamiseksi, suunnittelija antaa niistä erillisen tarjouksen. Detaljikuvat toimivat toteutuksen ohjeena ja tehdään esimerkiksi muurin, kivetyksen tai terassin rakenteista.
Pihan puutteet kuntoon
Marja Kärki kertoo, että taloyhtiöillä on monia syitä ryhtyä piharemonttiin. Alkusysäyksenä voi olla halu parantaa yleistä viihtyisyyttä tai esimerkiksi pihan pinnoitteet vaativat korjausta. Usein on ollut putki- tai muita remontteja, joiden yhteydessä pihaa on jouduttu kaivamaan. Siinä vaiheessa huomataan, että nyt olisi edullista uusia tai päivittää myös piha-alueita.
‒ Taloyhtiöllä voi olla hyvä käsitys siitä, mitä uudistuksia tarvitaan, mutta ei sitä, kuinka paljon niihin täytyy budjetoida. Kärjen mukaan taloudellisin tapa lähteä asiassa liikkeelle on pyytää pihasuunnittelija paikalle neuvontakäynnille.
Suunnittelija kartoittaa, mitä kasvillisuutta pihalla on ja mitä kannattaa säilyttää. Hän osaa ottaa myös kantaa siihen, kohtaavatko taloyhtiön budjetti ja toteutuksen kustannukset.
Oikea kasvi oikealle paikalle
Ammattitaitoinen suunnittelija kuuntelee toiveet ja odotukset ja jalostaa niiden pohjalta pihasuunnitelman, jonka kasvivalinnoissa on otettu huomioon vallitsevat olosuhteet. Kasvien oikea valinta on todella tärkeää, sillä ne kasvavat kauneimmilleen vain viihtyessään kasvupaikallaan. Ja viihtyessään ne ovat helppohoitoisimmillaan.
Neuvontaa taloyhtiön pihanhoitoon
Piharemontin jälkeen on tärkeää miettiä, miten pihaa jatkossa hoidetaan. Vaikka taloyhtiön pihasta huolehdittaisiin talkoovoimin, hyvät neuvot ovat silloinkin tarpeen.
Puutarhasuunnittelijan voi tilata paikan päälle opastamaan tai suunnittelemaan toteutettavia töitä jo ennen talkoita.
‒ Taloyhtiöt ovat heränneet käyttämään neuvontapalveluamme, kertoo Marja Kärki. Tulen mielelläni kertomaan asukkaille yhteisesti vaikkapa yhtiökokoukseen pihan hoidosta tai hoitosuunnitelmasta, hän jatkaa.
Marja Kärki huomauttaa, että pihan istutusten hoito ei ole aivan yksinkertaista. Esimerkiksi kastelun tarve täytyy osata arvioida, sillä se vaihtelee kasvupaikan suojaisuuden, säiden, kasvilajien, istutusalustan syvyyden ja laadun sekä pohjamaan pidätyskyvyn mukaan.
‒ Joskus on vaikea tietää, onko kasvia kasteltu liian vähän vai liian paljon, sillä oireet ovat yllättävänkin samanlaiset. Puutarhaneuvoja näyttää tarvittaessa käytännössä, miten kasvin tila tutkitaan ja mikä on sopiva määrä kastelua. Oikeilla hoito-ohjeilla pihan kasvit saadaan heti hyvään kasvun alkuun ja vältytään istutusten työläältä ja kalliilta uusimiselta, korostaa Kärki pihasuunnittelun tärkeyttä.
Jos kastelua tai muuta hoitoa toteuttaa huoltoyhtiö, voidaan tarvita ohjeistusta kirjallisena. Kirjallinen hoitosuunnitelma voidaan tarvita myös silloin, kun asukkaat itse hoitavat yhteiset alueet. Ohjeistus säilyy, vaikka hoitavat asukkaat vaihtuisivatkin.
Info
Piharemontin käynnistämisen muistilista
Piharemontin tavoitteiden määrittely:
- korjataanko tietty pihan osa-alue
- halutaanko laajempaa uudistusta
Budjetti:
- suuruusluokkana
- määrittelee uudistuksen kokoa
Tarvittavat dokumentit
- pihan ajan tasainen asemapiirros
- kaavamääräykset
- vaihtelevat eri alueilla
- rajoittavat ja ohjaavat yhtiön päätöksentekoa
Suunnittelun ja toteutuksen tavoiteaikataulut
- Toimeksianto suunnittelijalle viimeistään toteutusta edeltävänä syksynä, jos halutaan keväällä päästä toteutusvaiheeseen.
- Varataan aikaa myös taloyhtiön omaan päätöksentekoon.
- Huomioitava, että ruuhkaisimpina aikoina etenkin keväällä sekä suunnittelua että toteutusta voi joutua odottamaan.
Suunnittelija saapuu neuvontakäynnille
- Keskustelu asiantuntijan kanssa selkeyttää tavoitteita, mikäli ne eivät ole täsmentyneet.
- Ammatillinen kannanotto asukkaiden erilaisiin toiveisiin voi selkeyttää tavoitteiden määrittelyä.
Tarjouspyynnöt
- Pihasuunnittelusta
- Suunnitelman perusteella pyydetään tarjoukset piharakentamisesta eli toteutuksesta.
Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat iStock ja Tuuli Järvinen (Marja Kärjen kuva)