Viihtyisä yhteispiha houkuttelee asukkaat ulos
Pihaleikeistä pitävät niin nuoret kuin vanhatkin.
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
Koko taloyhtiö hyötyy siitä, että pihoja käytetään. Asukkaat tutustuvat toisiinsa, yhteisöllisyys ja muista välittäminen lisääntyy, asioiden hoitaminen tuttujen kesken on jouhevaa ja koko taloyhtiön turvallisuus paranee sitä mukaa kun pihoilla ollaan läsnä ja naapuriapu toimii.
Toteutus asukkaiden toiveita kuunnellen
Yhteispihan käytettävyyden parantaminen lähtee asukkaiden toiveista ja tarpeista. Vuosien varrella asukkaat ja tarpeet voivat muuttua, joten niitä kannattaa kysyä asukkailta säännöllisesti vaikkapa viiden vuoden välein.
Toiveita ja kiinnostuksen kohteita on varmasti monia, mutta pienehkölläkin panostuksella voidaan monia erilaisia uudistuksia piha-alueilla toteuttaa. Pihalla asukkaat voivat kokoontua yhteen, olipa sitten kyse ulkopelien pelaamisesta, puutarhan hoidosta tai kesäkeittiökerhosta.
Leikkivälineet
Aika usein pihan keskeisellä paikalla on leikkipaikka. Sen koko ja leikkivälinevalikoima riippuu mm. siitä, onko lähistöllä yleisiä leikkipuistoja, joihin isommat lapset osaavat suunnata itsekin. Pienimmät tarvitsevat ainakin hiekkalaatikon ja aikuiset istuskelupaikan sen läheisyyteen. Mutta miten leikkialue varustetaankin, on varauduttava huolehtimaan käytössä olevien välineiden kunnosta ja turvallisuudesta.
Harrastaminen
- Puutarhaharratukselle yhteispiha on luonnollinen paikka. Yrttien, vihannesten ja kukkien viljely sopii niin kokeneelle kuin aloittelijallekin. Helposti liikkeelle pääsee mullalla täytetyillä viljelylaatikoilla tai kasvatusaltailla. Tarvitaan yksi innokas opastaja, jonka neuvoilla päästään alkuun ja luodaan pelisäännöt.
- Kuntoilu kiinnostaa niin nuoria kuin aikuisiakin. Muutama kuntoiluväline tai vaikkapa vain leuanvetotanko innostaa asukkaita pysähtymään pihalle. Saattaapa sieltä löytyä myös lenkkiseuraa tai kaveri lenkkisaunaan, jos taloyhtiössä sellainen järjestetään.
- Ulkopelit eivät aina tarvitse isoja kenttiä. Kohtuullisen vähän pihatilaa vaativia pelejä ovat esimerkiksi petankki-kuulapeli, salkopallo tai shakki.
- Oleskeluja rentoutuminen ovat pihankäyttöä parhaimmillaan. Penkit, pöytäryhmät tai tuolit houkuttelevat kauniina päivänä pihamaalle kirjan, opiskelun tai miksei työläppärin kanssa.
Toiminnallisuuden lisäksi tarvitaan viihtyisyyttä
Asukkaat haluavat viettää aikaansa pihalla, jos siellä on mielekästä tekemistä ja siellä viihdytään. Pihan toiminnallisuuden parantaminen ei yksin riitä, jos piha koetaan kalseaksi, avoimeksi tai sekavaksi. Taloyhtiön tontille on toki järjestettävä monia välttämättömiä toimintoja, kuten pysäköinti, jätehuolto, pyykin kuivaus ja mattojen tamppaus sekä lumen säilytys. Näiden lisäksi pihan jäljelle jäävät alueet kannattaa ottaa aktiivikäyttöön. Viihtyisyyttä voidaan luoda pienilläkin asioilla.
Huolehdi ainakin näistä:
Pihan siisteys kuntoon.
Säännölliset kasvien hoitotyöt kohentavat ja antavat viheralueille ryhtiä. Kitkentä, lannoitus, leikkaukset, istutusalueiden ja nurmikon rajaaminen esim. kanttaamalla kohottavat yleisilmettä.
Joskus tarvitaan kokonaisvaltaisempaa suunnittelua:
- Avoin piha tarvitsee suojaistutuksia ja toimintojen rajaamista kasvillisuuden avulla. Puilla, pensailla ja köynnöksillä luodaan houkuttelevia soppia oleskelun tai grillauspaikan suojaksi.
- Havukasveilla saadaan vihreyttä talveen.
- Näkösuojaistutukset antavat yksityisyyttä ohikulkijoiden katseilta.
- Jos pihan pinnoitteet, kuten nurmikko ja kivetykset, ovat ränsistyneet, ne saattavat tarvita järeämpää remonttia. Putki- ym remontit ovat otollista aikaa myös pihan uusimiselle.
Ammattilaisen neuvoilla lopputuloksesta tulee onnistunut.
Yhteisöllisyys lisää pihan käyttöä
Esimerkiksi talkoot ovat hyvä ja perinteikäs tapa kunnostaa yhteisalueita ja vaikuttaa oman taloyhtiöpihan viihtyisyyteen. Joskus talkooväkeä on vaikea innostaa saapumaan paikalle, siksi siihen kannustavia toimia on hyvä suunnitella. Talkootarjottaviin panostaminen on yksi tapa houkutella väki paikalle. Yhteinen ateria tai välipala irrottaa kielenkannat ja tutustuminen naapureihin on luontevaa. Pikkuhiljaa sana mukavasta tapahtumasta kulkee ja osanottajien määräkin kasvaa.
Yhdessä tekeminen voi olla
- linnunpönttöjen nikkaroimista, ripustamista ja niiden keväisestä puhdistamisesta huolehtimista.
- hyönteishotellien rakentamista luonnon monimuotoisuudesta, pölytyksestä ja luonnonmukaisesta tuholaistorjunnasta kiinnostuneille.
- hedelmätarhan suunnittelua ja istutusta.
- sadonkorjuujuhlan suunnittelua ja toteutusta pihan satoa hyödyntäen.
- frisbeen pelaajien kokoontuminen nurmialueelle kisaamaan mestaruudesta.
- osallistumista pihan tapahtumiin katselemalla ja kuuntelemalla.
Kun pihan uudistus on toteutettu asukkaita kuunnellen, huolenpito ja vastuullisuus yhteisten tilojen kunnosta kasvaa. Kaikki voittavat.
Teksti: Tuuli Järvinen ja Sanna Numminen, Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kuvat: iStock