Viikon kysymys: Epäilemme isännöitsijän antavan väärää tietoa rahatilanteesta, mitä tehdä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Onko asunto-osakeyhtiön hallituksen varajäsenellä oikeus saada kopiot tasekirjasta? Epäilemme isännöitsijän antavan meille osakkeenomistajille virheellistä tietoa taloyhtiön rahatilanteesta. Vuonna 2017 isännöitsijä ilmoitti, että olemme 4000,00 euroa voitollisia. Tilintarkastajan käytyä taseet läpi, niin todellisuudessa olimmekin lähes 9000,00 euroa tappiollisia. Vuoden 2018 tilinpäätöstä isännöitsijä ei vienyt varsinaiselle tilintarkastajalle, joka löysi edellisestä vuodesta em. mainitut virheet, vaan vei varatilintarkastajalle. Onko oikein, että sivuutetaan varsinainen tilintarkastaja? Isännöitsijän toiminta haiskahtaa epärehellisestä meillä ja muissakin taloyhtiöissä, joissa hän isännöi.

Vastaus:

Tase on julkinen ja voit hakea sen verkosta.

Tarkoitat mahdollisesti kysymyksessäsi yhtiön kirjanpitoa. Hallituksella on oikeus tutustua kirjanpitoon. Oikeus on hallituksella kokonaisuutena eikä yksittäisellä hallituksen jäsenellä tai varajäsenellä lähtökohtaisesti ole oikeutta tutustua kirjanpitoon. Jollei hallitus jostain syystä tarkasta kirjanpitoa, voi asiassa olla syytä selvittää erityisen tarkastuksen toimittamisen mahdollisuutta.

Varatilintarkastaja ei ole oikeutettu toimimaan yhtiön tilintarkastajana tai tilintarkastajan sijasta, jollei tilintarkastaja ole eronnut, erotettu tai estynyt toimimasta tehtävässään.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Puhelin

Haluan, että minulle soitetaan

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko hallitus purkaa talonmiehen sopimuksen?
Käsittääksemme taloyhtiön hallitus on vastuussa kiinteistön hyvästä pidosta ja vastaa kiinteistön osaavasta hoidon järjestämisestä. Taloyhtiön uusi hallitus on katselmuksessaan todennut talossa jopa mittavia pitkäaikaisia vaurioita, jotka olisi voitu ennakoida jo alkuvaiheessa. Kiinteistön hoidosta vastaavalla talonmiehellä on puuttunut osaaminen, vaurioiden tunnistaminen ja osittain on todettu myös tahallisia laiminlyöntejä. Osakkaatkin ovat osoittaneet talonmiehelle korjaustarpeessa olevia asioita jo vuonna 2016 mm. kattovuotoja, jotka ovat edelleen korjaamatta. Talonmies on jopa tahallisesti poistanut sottaamalla laittamansa silikonitiivisteet salatakseen osaamattomuutensa. Onko edes vuonna 2000 tehty sopimus voimassa? Siinä on myös puolison isännöinti, joka on purettu.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20221_75484.jpg
Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?
Kenelle kuuluvat luteiden hävittämisen kulut asunto-osakeyhtiössä? Vuokralainen ilmoitti isännöitsijälle luteista vuokraamassaan asunnossa asuttuaan siinä 5 kuukautta.Selvisi, että käytettynä ostetut kalusteet, olivat luteiden lähde. As Oy hoiti elämää nähneen sängyn ja sohvan pois ja tilasi ammattimyrkyttäjän. Asukas oli yhteistyöhaluttomana pois lähes koko myrkytysprosessin ajan ja muutti asunnosta.Esiintymän sanottiin olevan vain yhdessä asunnossa, joten As Oy laskutti osakkeenomistajaa vedoten vastuunjakotaulukkoon, joka ei erittele, asukasta tai osakasta varsinkin, kun osakas asuu muualla. Osakkaalla ei ole osuutta tähän esiintymään, eikä asunnossa ole aikaisemmin luteita ollut, joten oliko As Oy:n lähettämä laskutusosoite oikein?
20219_72282.jpg
Milloin taloyhtiön uusi yhtiöjärjestys astuu voimaan?
Taloyhtiössämme uudistettiin 30 vuotta vanha yhtiöjärjestys ja vastikeperusteet muutettiin. Onko uudistus pakko panna toimeen kesken tilikauden? Puoltavat ja kieltävät äänet menevät tasan.Yhtiöjärjestys tuli voimaan 11.5.2021 ja talousarvion kustannusten jako muuttuu totaalisesti maksuperusteen muutoksen takia. Hyötyjät haluavat taannehtivasti korjata vastikkeensa ja lisää maksavat eivät tätä tietenkään halua. Äänet menevät tasan ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Seuraavan vuoden talousarviossa asia korjaantuu itsestään.