• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Onko taloyhtiön johtohenkilö esteellinen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Jos taloyhtiön hallituksessa on kolme henkilöä. Hallituksen puheenjohtaja, hänen siskonsa ja yksi henkilö näiden lisäksi. Kaikki asuvat talossa, isännöitsijä ei asu. Onko tässä esteellisyysongelma?

Vastaus:

Johtohenkilöiden esteellisyys liittyy asioiden käsittelyyn. Johtohenkilöt eivät siis ole esteellisiä vain sillä perusteella, että joku heidän läheisensä on myös asunto-osakeyhtiön johtohenkilönä.

Johtohenkilö on esteellinen käsittelemään asiaa, joka koskee:
1) hänen ja yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustointa;
2) sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien hallinnassa olevien osakehuoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta; taikka
3) hänen osakehuoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan.

Esteellisyys koskee myös yhtiön ja kolmannen välistä yllä mainittua asiaa, jos siitä on odotettavissa johtohenkilölle yhtiön edun kanssa ristiriidassa olevaa olennaista etua.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saiko saunan laittaa käyttökieltoon lattian takia?
Taloyhtiömme saunat remontoitiin vuonna 2013. Tänä vuonna huoltoyhtiön tekninen asiantuntija totesi toisen saunan lattialaatat hengenvaarallisen liukkaiksi ja sauna laitettiin käyttökieltoon. Hallituksen puheenjohtajana on sama henkilö kuin remonttien aikana. Hän on kertonut, että lattialaattojen standardit ovat muuttuneet ja siksi ne on vaihdettava.Onko standardit muuttuneet? Jos ei, niin kuka on vastuussa ja onko kukaan mahdollisesti korvausvelvollinen?
20222_76719.jpg
Voiko yhtiökokouksen jättää pitämättä?
Saimme pöytäkirjan osakkaiden yksimielisestä päätöksestä, yhtiökokousta pitämättä, että näin toimittaisiin. Pitämättäjättämispäätös tuli puskista koska asiasta ei ole päätöstä tehty eikä mitään kirjettä tai ilmoitusta osakkaille ole tullut (muutama hallituksen jäsen ei myöskään tiennyt asiasta mitään).Onko tässä tapauksessa pidettävä varsinainen yhtiökokous viimeistään syyskuussa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mitä tehdä, kun yöhäirinnälle ei tule loppua?
Kun säätiö osti naapuriosakkeen, niin rappumme muuttui kuin päihdeasuntolaksi. Yöllä ei voinut nukkua. Isännöitsijä ei halunnut puuttua asiaan, vaikka rappuammekin hajotettiin ja talo yritettiin sytyttää palamaan. Lopulta säätiö itse toimitti häädön otettuani suoraan yhteyttä sinne, mutta tilalle järjestettiin vielä vaikeampi häirikkö. Olen menettänyt terveyteni tässä rumbassa. Säätiö ei enää vastaa, eikä isännöitsijää tai taloyhtiötä kiinnosta. Kaksi naapuria on jo muuttanut pois. Itse en voi muuttaa, en voi kantaa raskaita tai pakata. Lähes 10 vuotta tätä menoa on aivan liikaa. Nyt "valituskaverinikin" muuttaa pois ja jään yksin. Onko säätiöllä ylivalta? Mitä tehdä?
20213_69290.jpg
Voiko yhtiövastiketta alentaa hyvityksenä jo tehdystä kylpy­huone­remontista?
Taloyhtiössämme tulee putkiremontti, jonka yhteydessä myös kylpyhuoneet remontoidaan. 15 osakasta on jo tehnyt remontin omin kustannuksin ja nyt 15 kylpyhuonetta pitää vielä remontoida putkiremontin yhteydessä. Joudummeko me, jo remontin tehneet, maksamaan näiden 15 asukkaan remontin?Putkiremontti tulee maksamaan noin 1.3 miljoonaa.
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20236_82003.jpg
Hajuhaitta naapurissa - miten edetä?
Taloyhtiössämme on eräässä asunnossa hajuhaitta. Haju on ollut pitkäaikainen ongelma ja siitä on asunnon haltijalle ilmoitettu ja hän on luvannut poistaa hajun aiheuttajan. Myös terveystarkastajalle on ilmoitettu. Kuitenkaan haju ei ole poistunut, haju ei myöskään ole normaaliin elämään kuuluva haju. Rapun muut asiakkaat ovat asiasta valittaneet useita kertoja ja olen itsekin hajun todennut rapussa käymällä.Olisiko nyt aihetta antaa asukkaalle virallinen varoitus asiasta ja mikäli ei asia varoituksen jälkeen korjaannu onko aihetta jatkotoimenpiteisiin? Vai millä lailla tilanteessa olisi hyvä edetä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton