• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 21.11.2024
20236_82063.jpg

Asunto-osakeyhtiössä on 30 huoneistoa jonka vesikattopinnoite on tarkoitus saneerata tulevana kesänä. Taloyhtiön vuosibudjetti on luokkaa 90000 euroa ja katto saneerauksen arvio 60000 euroa. Asia on sovittu vietävän yhtiökokouksen päätettäväksi.

Tähän asiaan liittyen muutama kysymys tarjouskyselyistä ja vastuista:

1. Kuinka monta tarjouskyselyä pitää asiassa pyytää että saadaan luotettava kuva kustannuksista?

2. Määritteleekö jokin laki tai suositus kuinka monta tarjousta tulee olla tämän kokoluokan asiassa?

3. Pitääkö kaikki tarjoukset olla osakkeenomistajien käytössä (hyvä tapa), koska asia on sovittu yhtiökokouksen päätettäväksi?

4. Voiko osakkeenomistaja pyytää tarjousta, ilmoitettuaan asiasta isän./hal. pj. ja saanut myöntävän vastauksen?

5. Kenelle kokonaisvastuu kuuluu?

Vastaus:

1. Tämä on tapauskohtaista, mutta hallituksen tulisi pyytää useampia vertailukelpoisia urakkatarjouksia ja tuoda asian yhtiökokouksen päätettäväksi.

2. Ei, laki ei suoraan aseta kilpailutusvelvollisuutta, mutta se kuuluu hyvään hallintotapaan. Kustannusarviokin on syytä laatia vaikka se maksaa, jos kyse on suuremmasta ja kalliimmasta remontista.

3. Mielellään, teillä on osakkaana oikeus saada nähtäväksenne kaikki urakkaan ja kilpailutukseen liittyvät asiakirjat.

4. Miksei, jos tästä on yhtiön kanssa sovittu.

5. Hallitus ja/tai sen jäsen voi johtua vastuuseen, jos kilpailuttaminen laiminlyödään ja sen seurauksena yhtiölle aiheutuu vahinkoa.

Info

Info

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet logo

Kysymykseen vastasi

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

mies tekee remonttia keskeneräisessä kylpyhuoneessa
Viikon kysymys: Olen jo tehnyt remontin, jota taloyhtiö vasta suunnittelee
Taloyhtiössämme suunnitellaan putkiremonttia. Olen itse tehnyt saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan remontin siten että tila purettiin kokonaan ja uusittiin, vaihdettiin lattiakaivojen paikkaa ja siirrettiin lämminvesivaraaja sekä lisättiin käsienpesuallas. Näiltä osin myös putket vaihdettiin.Miten suunnitellun putkiremontin osalta nämä pitäisi huomioida esim. kustannuksissa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiön johtohenkilö esteellinen?
Jos taloyhtiön hallituksessa on kolme henkilöä. Hallituksen puheenjohtaja, hänen siskonsa ja yksi henkilö näiden lisäksi. Kaikki asuvat talossa, isännöitsijä ei asu. Onko tässä esteellisyysongelma?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.
20236_82063.jpg
Onko remonttiin pakko suostua?
Yhdeksän huoneiston rivitaloyhtiössämme suunnitellaan ikkunoiden vaihtoa energiaystävällisemmiksi. Yksi osakas ei halua osallistua lainkaan uusimiseen. Voiko hän millä perusteilla jättäytyä remontin ulkopuolelle?
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Voiko taloyhtiön hallituksen puheen­johtaja jatkaa?
Hallituksen puheenjohtaja myi asunto-osakkeensa, onko hänen mahdollista jatkaa tehtävässä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton