Viikon kysymys: Toteutuuko yhdenvertaisuusperiaate varastojen osalta?
Voidaanko katsoa, että ns. kellarikomero kuuluu kerrostaloasunnon perustasoon? Kysymyksen taustana on aikaisemmassa yhtiökokouksessa kiinteistöjuristin esittämä väite, että komerot saisivat arvalla ne, joille niitä riittäisi, jos komeroita ei voida tehdä kaikille.
Voidaanko pitää "säällisenä" asuntoa varten tehtynä säilytyskomerona sellaista tilaa, jossa on 80 cm levyisen oven edessä komeron sisäpuolella 20 cm levyinen rakennuksen tukipalkki ja siitä johtuen kulkutie komeroon on 60 cm. Komeron leveys on 90 cm ja siinä on kahden rakennepalkin välissä oleva "levennys", jonka koko on n. 25 cm * 100 cm. Tukipalkkien takana on n. 30 cm tosiasiassa käyttökelvotonta tilaa.
<h1 style=
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole säännöksiä kellarikomeroista kysymyksesi tarkoittamalla tavalla. Kellarikomeroista tai varastoista ei ole käsittääkseni missään muussakaan laissa asetettu sinänsä tarkkoja määräyksiä mitoille, eli taloyhtiö voi tarjota varastotiloiksi tai komeroiksi periaatteessa mitä tahansa tilaa kunhan tilan rakennusluvan mukainen käyttötarkoitus siihen soveltuu. Asemakaavassa sen sijaan saattaa olla jotain määräyksiä.
Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti jokaiselle huoneistolle on kuitenkin annettava mahdollisuus saada varasto. Periaatteessa on mahdollista jakaa kellarikomerot samalla tavalla kuin autopaikat, eli jos halukkaita on enemmän kuin paikkoja, voidaan ne jakaa arvalla ja ottaa jonotuslista käyttöön, jos varastokomeroita ei voida tehdä kaikille.
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."