Viikon kysymys: Ylimääräinen hoitovastike?
Hallitus peri ylimääräisen hoitovastikkeen alkuvuodesta ennen kuin yhtiökokous oli päättänyt, että sellainen on hyväksyttyä. Ylimääräinen vastike perittiin kahdesti kalenterivuoden aikana. Osa asukkaista kieltäytyi maksamasta ylimääräistä vastiketta. Onko vastike maksettava?
Vastaus:
Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, ellei esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä ole toimivaltaa annettu hallitukselle. Yhtiökokous päättää talousarviosta ja yhtiövastikkeen määrästä. Lähtökohtaisesti näitä päätöksiä tulee hallituksen noudattaa. On kuitenkin tilanteita, jossa hallituksella ei ole pelkästään oikeus, mutta myös velvollisuus toimia "oman vapaan harkinnan" perusteella, jos yhtiön etu sitä vaatii tai jos yhtiölle muutoin voisi aiheutua vahinkoa ja yhtiökokouksen päätöstä asiassa ei voida odottaa.Tämä voi koskea tilannetta jossa peritään ylimääräistä hoitovastiketta jonkin pakottavan asian hoitamiseksi. Hallitus vastaa vastikkeen oikeutuksesta yhtiökokoukselle.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!