• Etusivu
  • Ajankohtaista

Oikeusministeriön lakimuutos vuokralainsäädännön päivittämiseksi

Digitaalisten viestintävälineiden käyttö nopeuttaa häätöä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.02.2025
Sopimuksen teko

Tiedote: Suomen Vuokranantajat ry 10.2.2025.

Oikeusministeriön työryhmän ehdotus vuokralainsäädännön päivittämiseksi tuo tullessaan tärkeitä muutoksia vuokra-asumiseen. Uudistukset, kuten sähköisten ilmoitusten salliminen ja vuokrasopimuksen purku vakavien rikosten seurauksena, voivat parantaa häätöprosessien nopeutta ja vuokra-asukkaitten turvallisuutta. Kuitenkin yksi keskeinen puute edelleen jää: poliisiraporttien hyödyntäminen häiriötilanteissa ei ole edelleenkään mahdollista vuokranantajille. Tämä on herättänyt huolta erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden ja pitkäkestoisten häiriöiden hallinnan kannalta.

– Nykyisin häiritsevää elämää viettävä vuokralainen on voinut pakoilla jo ensimmäistä varoitusta pahimmillaan useamman kuukauden. Digitaalisten viestintävälineiden käytön salliminen vuokrasuhteen tiedoksiannoissa voi jatkossa nopeuttaa osaltaan häätöprosesseja. Jatkossa varoitus olisi mahdollista toimittaa tiedoksi kolmessa päivässä – tämä on valtavan tärkeä uudistus, eikä se ole nykyään mahdollista, jos vuokralainen esimerkiksi välttelee ilmoituksen kuittaamista, kommentoi Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.

Lausuntokierroksella oleva ehdotus huoneenvuokralain päivittämiseksi sisältää Suomen Vuokranantajien mukaan monia tarpeellisia ja hyviä muutoksia. Työryhmä esittää myös lisäystä vuokrasopimuksen purkuperusteisiin. Jatkossa vuokrasopimuksen voisi purkaa nimenomaisesti mainittujen tilanteiden lisäksi myös silloin kun purkamiselle on muu erittäin painava syy. Perusteluiden mukaan tällainen tilanne voisi esimerkiksi olla käsillä, jos vuokralainen syyllistyy vakavaan väkivaltarikokseen vuokra-asunnon lähinaapurustossa.

– Lisäys on ehdottoman tarpeellinen ja hyvin perusteltu. Ketään ei olla häätämässä yksittäisen nakkikioskirähinöinnin vuoksi vaan kyse on sellaisista erittäin vakavista tilanteista, joissa vuokralaisen toiminta heikentää koko naapuruston turvallisuudentunnetta, Ahsanullah kertoo.

Poliisiraporttien osalta esitys on pettymys

Ehdotus ei edelleenkään tuo vuokranantajalle oikeutta tarvittaessa saada poliisilta tietoja häiriöistä häätötilanteita varten. Alan järjestöt ovat laajasti pettyneitä ratkaisuun.

– On selvää, että häiritsevää elämää koskevissa tilanteissa näyttö perustuu ensisijaisesti häiriötä kärsivien naapureiden kertomuksiin. On kuitenkin olemassa esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä tilanteita, jolloin naapurit voivat pelätä häiriöistä ilmoittamista. On myös hyvin ongelmallista, että rettelöitsijät tietävät, ettei vuokranantaja tällä hetkellä voi saada mitään tietoja poliisilta, Ahsanullah selittää.  

Suurimmat ongelmat liittyvät tuomioistuinten käsittelyaikoihin

Vaikka lakimuutos sisältää hyviä uudistuksia, ei se nopeuta tuomioistuinten työskentelyä lainkaan. Vuokranantajien järjestö pitääkin kaikista suurimpana ongelmana oikeusprosessien kestoja.  

– Toivomme todella, että valmisteilla olevassa pienriitamenettelyssä esitetään konkreettiset ehdotukset, joilla häätöprosesseja nopeutetaan merkittävästi. Olen itsekin hoitanut useampia oikeudenkäyntejä, joissa koko häätöprosessiin on mennyt lähes vuosi, vaikka häiriöt ovat olleet erittäin vakavia ja jatkuvia. Tilanteet ovat erityisen kohtuuttomia muiden asukkaiden kannalta – ei oikeusvaltion näin pitäisi toimia, Ahsanullah linjaa.  

Oikeusministeriön huoneenvuokralakityöryhmän mietintö julkaistiin 19.12.2024 ja se on lausuntokierroksella 14.2.2025 asti. Vuokranantajien aiempi tiedote mietinnöstä löytyy täältä. Alustavan arvion mukaan uusi laki astuisi voimaan vuoden 2026 keväällä. Pienten riita-asioiden menettelyä valmistelevan työryhmän kausi jatkuu toukokuuhun 2025 saakka. 

Ajankohtaista
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
202310_73239.jpg
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja: hyödynnä koko kurpitsa
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.
201112_28959.jpg
Huoneiston vuokraus
Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.
20121_29107.jpg
Vuokrasopimus määrittää vuokran suuruuden ja maksuehdot
Vuokran määräytyminen perustuu vuokranantajan ja vuokralaisen väliseen sopimukseen. Vuokran kohtuullisuus on kuitenkin keskeinen tekijä, jota tuomioistuin voi tarvittaessa arvioida. Korkein oikeus on linjannut, että vaade vuokran alentamisesta huoneiston puutteellisen kunnon vuoksi on mahdollista esittää myös vuokrasuhteen päätyttyä tietyin edellytyksin.
Pori Kokemäenjoki ja kerrostaloja
Harkitsetko asuntosi vuokraamista?
Tilastokeskuksen tietojen mukaan uusia kerrostaloasuntoja valmistui vuonna 2012 noin 18 000 kappaletta, joista 41 % oli vuokra-asunto käytössä jo saman vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2012 vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen lukumäärä oli noin 400.000 kappaletta. Näistä 2/3 omistivat yksityishenkilöt ja 1/3 yritykset ja yhteisöt.Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut joka vuosi. Yksi suurimmista tähän vaikuttavista tekijöistä on yksin tai kaksin asuvien määrän lisääntyminen Suomessa. Yksin asuvia on tällä hetkellä yli miljoona eli noin 41 % asuntokunnista. Sinkkujen määrän lisääntyminen ja ihmisten liikkuminen työn ja opiskelun perässä on myös kysyntää ruokkiva tekijä. Kulttuuri muuttuu vähitellen siten, että vuokralla asuminen mielletään muodikkaaksi, helpoksi ja mukavaksi. Vuokralla asuminen ei velvoita sitoutumaan pitkiin asuntolainoihin ja tarvittaessa muuttaminen elämäntilanteen mukaan on myös helpompaa.Miksi valita vuokravälitysliike?Välitysliike tarjoaa vuokranantajille alati muuttuvilla markkinoilla laajaa markkinanäkyvyyttä ja maksukyvyn omaavia vuokralaisia. Kuluttajien muuttuva käyttäytyminen ja taloudessa vallitseva epävarmuus aiheuttavat omat haasteensa ja vuokralaisehdokkaiden profiilin ja maksukyvyn kartoitus onkin tärkein vaihe vuokrausprosessissa.Asuntojen ja toimitilojen vuokrausvälitys on eriytynyt omaksi toimialakseen varsinaisesta kiinteistönvälityksestä. Vuokranantajat haluavat alaan erikoistunutta palvelua, joka kattaa vaativammankin asiakkaan toiveet ja tarpeet. Niin sanotut "villit" markkinat ovat kuivuneet kasaan ja nykyään kuluttajat ja yritykset etsivät kohteita alan välitysliikkeistä.Vuokravälitysliikkeellä on hyvä näkemys sopivasta vuokratasosta ja sopivista markkinointitavoista sekä tarvittava tietämys vuokrasopimukseen otettavista sopimusehdoista. Itse vuokratessa kuluja syntyy ainakin ilmoittelusta, matkakuluista, luottotietojen tarkastuksesta ja vuokrasopimuslomakkeista. Lisäksi esittelyihin kuluu aikaa ja vaivaa. Valitessasi vuokravälitysliikkeen voit halutessasi ulkoistaa vaikka koko vuokrausprosessin.
yhtiökokouksen tilat ja suuri kokouspöytä
Onko yhtiökokouksessa sanottavaa? Sen aika on taas
Kevään myötä yhä useamman taloyhtiön osakkaan postilaatikkoon tipahtaa kutsu yhtiökokoukseen. On siis aika kuulla, miten omaa omaisuutta hoidetaan. On myös aika päästä vaikuttamaan. Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjallinen kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton