• Etusivu
  • Ajankohtaista

Oikeusministeriön lakimuutos vuokralainsäädännön päivittämiseksi

Digitaalisten viestintävälineiden käyttö nopeuttaa häätöä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.02.2025
Sopimuksen teko

Tiedote: Suomen Vuokranantajat ry 10.2.2025.

Oikeusministeriön työryhmän ehdotus vuokralainsäädännön päivittämiseksi tuo tullessaan tärkeitä muutoksia vuokra-asumiseen. Uudistukset, kuten sähköisten ilmoitusten salliminen ja vuokrasopimuksen purku vakavien rikosten seurauksena, voivat parantaa häätöprosessien nopeutta ja vuokra-asukkaitten turvallisuutta. Kuitenkin yksi keskeinen puute edelleen jää: poliisiraporttien hyödyntäminen häiriötilanteissa ei ole edelleenkään mahdollista vuokranantajille. Tämä on herättänyt huolta erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden ja pitkäkestoisten häiriöiden hallinnan kannalta.

– Nykyisin häiritsevää elämää viettävä vuokralainen on voinut pakoilla jo ensimmäistä varoitusta pahimmillaan useamman kuukauden. Digitaalisten viestintävälineiden käytön salliminen vuokrasuhteen tiedoksiannoissa voi jatkossa nopeuttaa osaltaan häätöprosesseja. Jatkossa varoitus olisi mahdollista toimittaa tiedoksi kolmessa päivässä – tämä on valtavan tärkeä uudistus, eikä se ole nykyään mahdollista, jos vuokralainen esimerkiksi välttelee ilmoituksen kuittaamista, kommentoi Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.

Lausuntokierroksella oleva ehdotus huoneenvuokralain päivittämiseksi sisältää Suomen Vuokranantajien mukaan monia tarpeellisia ja hyviä muutoksia. Työryhmä esittää myös lisäystä vuokrasopimuksen purkuperusteisiin. Jatkossa vuokrasopimuksen voisi purkaa nimenomaisesti mainittujen tilanteiden lisäksi myös silloin kun purkamiselle on muu erittäin painava syy. Perusteluiden mukaan tällainen tilanne voisi esimerkiksi olla käsillä, jos vuokralainen syyllistyy vakavaan väkivaltarikokseen vuokra-asunnon lähinaapurustossa.

– Lisäys on ehdottoman tarpeellinen ja hyvin perusteltu. Ketään ei olla häätämässä yksittäisen nakkikioskirähinöinnin vuoksi vaan kyse on sellaisista erittäin vakavista tilanteista, joissa vuokralaisen toiminta heikentää koko naapuruston turvallisuudentunnetta, Ahsanullah kertoo.

Poliisiraporttien osalta esitys on pettymys

Ehdotus ei edelleenkään tuo vuokranantajalle oikeutta tarvittaessa saada poliisilta tietoja häiriöistä häätötilanteita varten. Alan järjestöt ovat laajasti pettyneitä ratkaisuun.

– On selvää, että häiritsevää elämää koskevissa tilanteissa näyttö perustuu ensisijaisesti häiriötä kärsivien naapureiden kertomuksiin. On kuitenkin olemassa esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä tilanteita, jolloin naapurit voivat pelätä häiriöistä ilmoittamista. On myös hyvin ongelmallista, että rettelöitsijät tietävät, ettei vuokranantaja tällä hetkellä voi saada mitään tietoja poliisilta, Ahsanullah selittää.  

Suurimmat ongelmat liittyvät tuomioistuinten käsittelyaikoihin

Vaikka lakimuutos sisältää hyviä uudistuksia, ei se nopeuta tuomioistuinten työskentelyä lainkaan. Vuokranantajien järjestö pitääkin kaikista suurimpana ongelmana oikeusprosessien kestoja.  

– Toivomme todella, että valmisteilla olevassa pienriitamenettelyssä esitetään konkreettiset ehdotukset, joilla häätöprosesseja nopeutetaan merkittävästi. Olen itsekin hoitanut useampia oikeudenkäyntejä, joissa koko häätöprosessiin on mennyt lähes vuosi, vaikka häiriöt ovat olleet erittäin vakavia ja jatkuvia. Tilanteet ovat erityisen kohtuuttomia muiden asukkaiden kannalta – ei oikeusvaltion näin pitäisi toimia, Ahsanullah linjaa.  

Oikeusministeriön huoneenvuokralakityöryhmän mietintö julkaistiin 19.12.2024 ja se on lausuntokierroksella 14.2.2025 asti. Vuokranantajien aiempi tiedote mietinnöstä löytyy täältä. Alustavan arvion mukaan uusi laki astuisi voimaan vuoden 2026 keväällä. Pienten riita-asioiden menettelyä valmistelevan työryhmän kausi jatkuu toukokuuhun 2025 saakka. 

Ajankohtaista
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
201112_28959.jpg
Huoneiston vuokraus
Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
20121_29261.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
Vuokranantajan vaihtuminen on tilanne, jossa vuokrakohteen omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten vapaaehtoisesti tehtyjen kauppojen, perintöjen tai testamenttien kautta. Vuokranantajan vaihtuminen tuo mukanaan useita velvollisuuksia ja oikeuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat tietoisia näistä muutoksista ja niiden vaikutuksista vuokrasuhteeseen. Tämä artikkeli käsittelee vuokranantajan ilmoitusvelvollisuutta, vuokrasopimuksen sitovuutta uudelle omistajalle sekä vuokralaisen oikeuksia ja velvollisuuksia vuokranantajan vaihtuessa.
ovi jossa on koodiavaus on hieman raollaan ja ovesta näkyy kokoushuone
Laita tyhjät tilat tuottamaan kotimaisen varausjärjestelmän avulla
Kaupunkien ja kuntien kiinteistökannat ovat monesti täynnä tiloja, jotka jäävät käyttämättömiksi tai hyödyntämättömiksi. Tyhjien tilojen potentiaali on suuri, mutta niiden hyödyntäminen on usein haasteellista. Varsinkin lyhytaikainen tilojen varaaminen mielletään liian suureksi riskiksi tai turhankin vaikeaksi.Tähän haasteeseen tarjoaa ratkaisun kotimainen toimija, Seniortek, jonka kulunvalvonta- ja varaussysteemi avaa uusia mahdollisuuksia tilojen uudelleenkäyttöön ja tuottavuuden lisäämiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton