• Etusivu
  • Isännöitsijä

Vuokrasopimus: Tämän kaiken se sisältää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
20219_72499.jpg

Rakennuksen tai sen osan eli huoneiston vuokrausta toiselle asuintarkoitukseen sääntelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (31.3.1995/481). Lakia sovelletaan myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä oleviin kiinteistön tai rakennuksen yhteisiin tiloihin ja laitteisiin. Huoneenvuokrasopimuksella voidaan vuokrata myös maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa

Vuokrasopimus on joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Pääsääntö on, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, elleivät osapuolet muuta sovi tai asiasta ole muualla lainsäädännössä toisin säännelty. Jos vuokrasuhde on jatkunut useammin kuin kahdesti yli kolmen kuukauden ajan, katsotaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi huolimatta osapuolten määräaikaisesta sopimuksesta.

Määräaikainen vuokrasopimus päättyy määräajan jälkeen ilman eri irtisanomista. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.

Vuokrasopimus ja muutokset siihen on tehtävä kirjallisesti. Erityisesti on muistettava, että määräaikaista vuokrasopimusta ei voida tehdä suullisesti. Lain mukaan suullinen vuokrasopimus katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Tästä säännöstä poikkeuksena on, että vapaa-ajan huoneisto voidaan vuokrata määräajaksi suullisin sopimuksin.

Vuokrasopimuksen ehdot

Vuokrasopimuksen ehdoissa on noudatettava hyvää tapaa. Hyvän tavan vastaisia ja kohtuuttomia sopimusehtoja voidaan sovitella tai jättää ne huomioon ottamatta. Vuokrasopimusta voidaan sovitella joko osittain tai se voidaan määrätä raukeamaan, mikäli sopimusehdon noudattaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

Osapuolten välillä mahdollisesti syntyvää vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella. Vahingon sattuessa, vahinkoa kärsinyt osapuoli on velvollinen ryhtymään kohtuullisiin toimenpiteisiin vahingon rajoittamiseksi, muussa tapauksessa hän saa kärsiä vastaavan osan vahingosta itse.

Kilpailevien vuokrasopimusten osalta etusija on sillä, kenen vuokrasopimus on solmittu aiemmin. Siinä tapauksessa, että vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on vahvistettu kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vilpittömässä mielessä (ei tiennyt eikä pitänytkään tietää) olevalla vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta vahingonkorvausta vahingosta.

Vuokrasopimuksen vakuudet

Tavallista on, että vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä vuokralainen antaa vakuuden. Vakuuden määrä ei kuitenkaan saa ylittää kolmen kuukauden vuokran määrää. Säännöksen vastainen ehto on mitätön. Mitätön on myös ehto, jolla vuokrasopimuksessa kielletään vuokralaiselta oikeus hankkia vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys tai että vuokralaisella ei olisi oikeutta kuitata vuokranantajalta olevaa vastasaatavaansa vuokrasta.

Vuokrasta on vastuussa vuokralainen sekä hänen avio- tai avopuolisonsa, joka asuu huoneistossa. Puoliso on vastuussa vuokrasopimuksesta johtuvista velvoitteista, vaikka hän ei olisikaan vuokrannut huoneistoa. Puoliso vastaa asumisajaltaan velvoitteista, vaikka huoneiston vuokrannut puoliso muuttaisi huoneistosta pois.

Vuokrasuhteesta aiheutuvat ilmoitukset ja kehotukset voidaan lain mukaan lähettää vastaanottajalle kirjattuna kirjeenä vastaanottajan tavallisesti käyttämään osoitteeseen. Ilmoituksen asianmukainen lähettäminen riittää tiedoksiantovelvollisuuden täyttämiseksi. Aviopuolisoiden yhteisesti tai toisen vuokraamaa, yhteisenä kotina käytettävää huoneistoa koskeva haaste voidaan pätevästi antaa tiedoksi kummalle tahansa puolisoista.

<p data-block-key="lxfd0">Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.</p>
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen, purkamisen, lakkaamisen tai osapuolten sopimuksen johdosta.
Isännöitsijä
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
201112_28959.jpg
Huoneiston vuokraus
Vuokraukseen liittyy sekä erimielisyyksiä että tulkinnanvaraisuuksia niin vastuu- kuin sopimusasioissakin. On siis yhteinen etu, että perusperiaatteet vuokraamiseen liittyen tuntevat niin vuokralainen kuin vuokranantajakin.
Pori Kokemäenjoki ja kerrostaloja
Harkitsetko asuntosi vuokraamista?
Tilastokeskuksen tietojen mukaan uusia kerrostaloasuntoja valmistui vuonna 2012 noin 18 000 kappaletta, joista 41 % oli vuokra-asunto käytössä jo saman vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2012 vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen lukumäärä oli noin 400.000 kappaletta. Näistä 2/3 omistivat yksityishenkilöt ja 1/3 yritykset ja yhteisöt.Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut joka vuosi. Yksi suurimmista tähän vaikuttavista tekijöistä on yksin tai kaksin asuvien määrän lisääntyminen Suomessa. Yksin asuvia on tällä hetkellä yli miljoona eli noin 41 % asuntokunnista. Sinkkujen määrän lisääntyminen ja ihmisten liikkuminen työn ja opiskelun perässä on myös kysyntää ruokkiva tekijä. Kulttuuri muuttuu vähitellen siten, että vuokralla asuminen mielletään muodikkaaksi, helpoksi ja mukavaksi. Vuokralla asuminen ei velvoita sitoutumaan pitkiin asuntolainoihin ja tarvittaessa muuttaminen elämäntilanteen mukaan on myös helpompaa.Miksi valita vuokravälitysliike?Välitysliike tarjoaa vuokranantajille alati muuttuvilla markkinoilla laajaa markkinanäkyvyyttä ja maksukyvyn omaavia vuokralaisia. Kuluttajien muuttuva käyttäytyminen ja taloudessa vallitseva epävarmuus aiheuttavat omat haasteensa ja vuokralaisehdokkaiden profiilin ja maksukyvyn kartoitus onkin tärkein vaihe vuokrausprosessissa.Asuntojen ja toimitilojen vuokrausvälitys on eriytynyt omaksi toimialakseen varsinaisesta kiinteistönvälityksestä. Vuokranantajat haluavat alaan erikoistunutta palvelua, joka kattaa vaativammankin asiakkaan toiveet ja tarpeet. Niin sanotut "villit" markkinat ovat kuivuneet kasaan ja nykyään kuluttajat ja yritykset etsivät kohteita alan välitysliikkeistä.Vuokravälitysliikkeellä on hyvä näkemys sopivasta vuokratasosta ja sopivista markkinointitavoista sekä tarvittava tietämys vuokrasopimukseen otettavista sopimusehdoista. Itse vuokratessa kuluja syntyy ainakin ilmoittelusta, matkakuluista, luottotietojen tarkastuksesta ja vuokrasopimuslomakkeista. Lisäksi esittelyihin kuluu aikaa ja vaivaa. Valitessasi vuokravälitysliikkeen voit halutessasi ulkoistaa vaikka koko vuokrausprosessin.
20121_29261.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
Vuokranantajan vaihtuminen on tilanne, jossa vuokrakohteen omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten vapaaehtoisesti tehtyjen kauppojen, perintöjen tai testamenttien kautta. Vuokranantajan vaihtuminen tuo mukanaan useita velvollisuuksia ja oikeuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat tietoisia näistä muutoksista ja niiden vaikutuksista vuokrasuhteeseen. Tämä artikkeli käsittelee vuokranantajan ilmoitusvelvollisuutta, vuokrasopimuksen sitovuutta uudelle omistajalle sekä vuokralaisen oikeuksia ja velvollisuuksia vuokranantajan vaihtuessa.
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit: Yrttien voima keittiössä ja puutarhassa
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton