• Etusivu
  • Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun runsas tarjonta hillitsee vuokria, muualla maassa kasvu kiihtyy

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2025
asunnon-ostajan-vinkit-1920x1080

Suomen vuokranantajien tiedote 16.1.2025.

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 1,4 % edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien vuosimuutos oli 0,4 %, kun taas muualla Suomessa kasvu oli selvästi nopeampaa, 1,8 %. Alue- ja asuntotyyppikohtaiset erot ovat suuria: esimerkiksi Vantaalla yksiöiden vuokrat laskivat ylitarjonnan vuoksi, ja Porissa ja Joensuussa vuokrat laskivat myös suuremmissa asunnoissa. Sen sijaan vuokrien nousu oli voimakkainta Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Oulussa.

– Pääkaupunkiseudun vuokrat kehittyvät edelleen verkkaisesti. Vaikka asuinrakentamisen aloitukset ovat olleet kanveesissa jo pidempään, on muistettava, että koko vuoden 2023 asuntoja valmistui vielä lähes 40 000. Vasta viime vuonna valmistuneiden asuntojen määrä alkoi vähentyä. Samalla ARA-aloitukset nousivat kuitenkin yli 10 000 asuntoon ja suuri osa näistä valmistui pääkaupunkiseudulle. Asuntoja riittää edelleen runsaasti ja se näkyy myös pääkaupunkiseudun muuta maata huomattavasti heikommassa vuokrakehityksessä, huomauttaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Rovaniemellä (2,8 %), Hämeenlinnassa (2,5 %), Oulussa (2,4 %) ja Tampereella (2,4 %). Vähiten vuokrat nousivat Vantaalla (0,1 %), Porissa (0,1 %) ja Espoo-Kauniaisissa (0,5 %).

Kolmioiden vuokrakehitys jatkuu selvästi vahvimpana. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia, kaksioiden 0,3 prosenttia ja kolmioiden 0,8 prosenttia. Muussa Suomessa yksiöiden vuokrat nousivat 1,6 prosenttia, kaksioiden 1,7 prosenttia ja kolmioiden 1,8 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Rovaniemellä (2,8 %), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,7 %) ja perheasunnoissa sekä Rovaniemellä että Tampereella (3,1 %).

Eemeli Karlsson
– Kuluttajat pelkäävät työttömyyttä ja markkinoilta puuttuu edelleen luottamus ja ostovoima. Nämä tekijät ovat leimanneet asuntomarkkinoita jo pidemmän aikaa ja sama näyttää jatkuvan. Kysyntä säilyy vahvana sekä pieniin että suurempiin vuokrakoteihin. Erona näissä vain on se, että tarjonta-kysyntä-tilanne alkaa olla usealla paikkakunnalla perheasuntojen osalta jo enemmän kysynnän puolella, ja tarjonta hupenee, kommentoi Karlsson.

– Tiivistetysti vuokrakehityksen osalta voidaan todeta, että samat kaupungit jatkavat kärjessä, kun tarkastellaan sekä yksiöitä, kaksioita että kolmioita. Kärjessä ovat Tampere, Oulu, Turku, Hämeenlinna, ja Rovaniemi. Tähän joukkoon on kuitenkin pyrkimässä myös Jyväskylä ja Kuopio, Karlsson tiivistää.

ARA-vuokrat nousevat edelleen huomattavasti vapaarahoitteisia enemmän ja suurimmat nousut nähtiin Hämeenlinnassa (6,7 %), Helsingissä (6,6 %) sekä Kotkassa että Kouvolassa (6,2 %). Pääkaupunkiseudulla ARA-vuokrat nousivat (5,6 %) muuta maata enemmän (4,1 %). Kaikkein eniten ARA-vuokrat nousevat Helsingin kantakaupungin kolmioissa (8,1 %).

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 33 000 vuokranantajaa.

Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201112_29044.jpg
Huoneiston hallinta ja sen kunnossapito
Vuokrasopimus määrittää vuokranantajan ja vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet vuokrattuun tilaan liittyen. Tässä artikkelissa käsitellään muun muassa vuokralaisen oikeutta käyttää huoneistoa, vuokranantajan oikeutta tehdä korjauksia sekä osapuolten vastuun huoneiston kunnosta.
ihmiset taloyhtiön kokouksessa
Yhtiökokous - onko sillä merkitystä?
Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.Viikon kysymys: Mikä on noudatettava yhtiökokouksen kutsuaika?
20121_29107.jpg
Vuokrasopimus määrittää vuokran suuruuden ja maksuehdot
Vuokran määräytyminen perustuu vuokranantajan ja vuokralaisen väliseen sopimukseen. Vuokran kohtuullisuus on kuitenkin keskeinen tekijä, jota tuomioistuin voi tarvittaessa arvioida. Korkein oikeus on linjannut, että vaade vuokran alentamisesta huoneiston puutteellisen kunnon vuoksi on mahdollista esittää myös vuokrasuhteen päätyttyä tietyin edellytyksin.
20121_29261.jpg
Vuokranantajan vaihtuminen, vuokraoikeuden siirto ja jakaminen
Vuokranantajan vaihtuminen on tilanne, jossa vuokrakohteen omistusoikeus siirtyy uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten vapaaehtoisesti tehtyjen kauppojen, perintöjen tai testamenttien kautta. Vuokranantajan vaihtuminen tuo mukanaan useita velvollisuuksia ja oikeuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle. On tärkeää, että molemmat osapuolet ovat tietoisia näistä muutoksista ja niiden vaikutuksista vuokrasuhteeseen. Tämä artikkeli käsittelee vuokranantajan ilmoitusvelvollisuutta, vuokrasopimuksen sitovuutta uudelle omistajalle sekä vuokralaisen oikeuksia ja velvollisuuksia vuokranantajan vaihtuessa.
piirroskuva vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta
Vuokrasopimuksen purkaminen
Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu, jos vuokralainen ei maksa vuokraansa tai aiheuttaa häiriötä? Tai mitä oikeuksia sinulla on vuokralaisena, jos asuntosi ei olekaan sovitussa kunnossa? Asunnon vuokrasopimuksen purkaminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii tarkkaa lainsäädännön tuntemusta. Nyt käymme läpi, milloin ja miten vuokrasopimus voidaan purkaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen näkökulmasta. Lue lisää saadaksesi selville, mitkä ovat oikeutesi ja velvollisuutesi tässä tilanteessa.Mitä yksityiskohtia vuokrasopimuksen purkamiseen liittyy?
kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton