• Etusivu
  • Osakas

Yli sata vuotta taloyhtiötoimintaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
20123_30065.jpg

Maassamme on lähes kolme miljoonaa asuntoa, joista kuitenkin vain reilu neljännes on asuntoosakeyhtiömuotoisia, vaikka ensimmäiset taloyhtiöt perustettiin jo reilu sata vuotta sitten. Suomen väkilukuun verrattuna asuntojen ja rakennusten määrä on varsin suuri. Niinpä rakennukset kattavatkin lähes puolet koko kansallisvarallisuudestamme.

Suomalaisen taloyhtiömuotoisen hallinnon ja asumisen ensiaskeleita otettiin jo 1800-luvun loppupuolella. Joukko ihmisiä rakensi talon sijoittamalla siihen omaa tai pankista haettua lainarahaa. Rakentamiskustannukset ja myöhempi ylläpito jaettiin osakkaiden kesken ns. jaetun riskin periaatteella osakeyhtiöiden tavoin. Asuntorakentamisen ensimmäinen vahva buumi alkoi Suomen itsenäistymisen jälkeen ja sen seurauksena tuli tarve myös asuinyhtiöiden sääntelyyn. Ensimmäinen asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan vuonna 1926. Asunto-osakeyhtiöiden määrä lisääntyi nopeasti, kun kerrostalomainen kaupunkiasuminen lisääntyi voimakkaasti eritoten 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin yritettiin hillitä muuttoliikettä Ruotsiin ja toisaalta järjestää asuntoja kaupungeista työtä hakeville ihmisille. Historiasta löytyy ensimmäisten taloyhtiöiden osalta nimiä työväen asuntoosakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, mutta lain tultua voimaan vakiintui myös nykyisin käytössä oleva muoto.

Suomalainen haluaa omistaa

Meidän asunto-osakeyhtiöjärjestelmämme poikkeaa varsin paljon monen muun Euroopan maan asuntorakenteesta. Esimerkiksi lähinaapurissamme Ruotsissa suositaan asumisoikeustyyppistä asumista. Meillä asutaan jo lähes 70-prosenttisesti omistusasunnoissa ja kun siihen lisätään noin puoli miljoonaa kesämökkiä, vapaa-ajan asuntoa, niin tämä selittää sen valtavan omaisuusmassan, minkä yksityishenkilöt ovat sijoittaneet rakennuksiin. Omistajalla on myös vastuu talon kunnosta ja toisaalta tarve pitää huolta sen arvon säilymisestä ja jopa kasvamisesta. Taloyhtiöissä on osakkaan huolehdittava paitsi oman asunnon kunnosta, myös itse rakennuksen ja sen tekniikan kunnosta. Kaikkien omistajien ja asukkaiden intressit eivät aina ole välttämättä samankaltaisia, niinpä useimmissa nyt peruskorjausiässä olevissa yhtiöissä tullaan yhtiökokouksissa käymään jopa vuosia kestäviä "vääntöjä" korjausten laajuuksista ja ajankohdista.

Vain kaksi henkilöä/asunto

Kaupunkilaistumisen kasvu autioittaa maaseutua, jonne jää tuhansittain tyhjiä asuntoja vuosittain ja joista iso osa rapistuu vuosien myötä, kun omistajan ei kannata huolehtia asunnon kunnosta. Kaupungeissakin tiedetään olevan asuntoja, joita pidetään tarkoituksellisesti tyhjinä, eri syistä. On arvioitu, että Suomessa on jopa neljännesmiljoona sellaista asuntoa, joka ei ole vakituisessa asuinkäytössä. Toisaalta asuntokuntien määrä lisääntyy nopeammin kuin Suomen asukasluku. Tämän selittää voimakas muutos yhteiskunnassa; yhden henkilön asuntomäärät ovat kasvaneet niin huomattavasti, että asuntokunnan keskikoko on painumassa alle kahden. Viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee siis 2,5 miljoonaa asuntoa! Uustuotannon painopisteen tulisikin muuttua isoista perheasunnoista pääosin yksiöihin ja kaksioihin, kun taloyhtiöiden peruskorjauksissa ei kaksioita ja kolmioita saa ainakaan kustannustehokkaasti muokattua kahdeksi yksiöksi.

Putket ja hissit

Tulevien vuosien korjaustarpeita ohjaavat rapistuva tekniikka ja ikääntyvät ihmiset. Putkiremontteja tehdään tänä vuonna niin, että ne koskettavat 10 000 asuntoa. Tällä ja ensi vuosikymmenellä putkiremontteja tullaan tekemään kuitenkin "kuumimmillaan" jopa kolminkertainen määrä vuodessa. Kun suuret ikäluokat ovat juuri näihin aikoihin tulossa eläkeikään, nousee yli 65-vuotiaden määrä nopeasti. Kun heitä jo nyt asuu hissittömissä kerrostaloissa 100 000, tarkoittaa se lähivuosina lisääntyvää hissienrakentamistarvetta. Mikäli taloyhtiössä ilmeneekin tarvetta kaikkiin suuriin korjauksiin, esimerkiksi putkiremonttiin, julkisivun kunnostukseen ja hissien rakentamiseen, olisi usein edullisempaa purkaa vanha rakennus kokonaan ja rakentaa tilalle aivan uusi, varsinkin jos samalla voidaan lisätä rakennusoikeutta. Isoja asioita on tulossa päätettäväksi taloyhtiöille!

Lähteet: Rakennetun omaisuuden tila 2011, ROTI Hyvä hallintotapa taloyhtiössä. Grass, Heino, Kaivanto ja Kulomäki. Kiinteistöalan Kustannus Oy

20123_30066.jpg
20123_30068.jpg
Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiöjärjestys
Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 13 §:n nojalla aina mainittava ainakin:yhtiön nimi;yhtiön kotipaikkakunta Suomessa;yhtiön hallitsemien rakennusten ja kiinteistöjen sijainti ja hallintaperuste;jokaisen osakehuoneiston sijainti kiinteistöllä tai rakennuksessa, sen numero tai kirjaintunnus, rakennusalalla yleisesti hyväksyttyjä mittaustapoja noudattaen laskettu pinta-ala sekä käyttötarkoitus ja huoneiston huoneiden lukumäärä;järjestysnumerolla yksilöitynä mikä osake tai osakkeet (osakeryhmä) tuottavat oikeuden hallita mitäkin osakehuoneistoa;yhtiön välittömässä hallinnassa olevat osakehuoneistoja vastaavat tilat siten kuin 4 kohdassa säädetään ja muut yhtiön välittömässä hallinnassa olevat tilat;yhtiövastikkeen määräämisen perusteet sekä kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksutavan.Mikäli yhtiö käyttää nimeään kaksi- tai useampikielisenä, nimen jokainen ilmaisu on mainittava yhtiöjärjestyksessä.Osakehuoneistoon kuuluvan vähäisen varaston tai vastaavan tilan osalta yhtiöjärjestyksessä on mainittava 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetuista tiedoista vain tilan käyttötarkoitus.Tilikaudesta on määrättävä joko yhtiöjärjestyksessä tai asunto-osakeyhtiö lain 12 luvun 1 §:ssä tarkoitetussa perustamissopimuksessa.
punainen rivitalo
Kenen vastuulla on tutkia vesivahinkoepäily ja maksaa tutkimuskulut?
Rivitalon katto vuosi vedet sisään huoneistoon yli kaksi vuotta sitten. Hallituksen kaksi jäsentä kävi toteamassa vahingon, jolle ei tehty mitään ja vuoto jatkui. Useiden vaatimusten jälkeen katto korjattiin ulkoapäin ja vuoto loppui. Pyynnöistä huolimatta ei sisäkattoa ole avattu eikä sisätiloja ole tutkittu eikä korjattu, vaikka näkyviä vahinkoja syntyi. Pyynnöstäni Terveystarkastajakin kävi paikalla ja velvoitti taloyhtiön tarkastamaan katon "tulevien vahinkojen varalta". Isännöitsijä vaatii minulta kirjallista sitoumusta maksaa tutkimukset, jos mitään vahinkoa ei ole todettavissa. Muutoin tutkimuksia ei suoriteta. Katossa, seinässä ja lattiassa on vuotojäljet. Terveyshaittoja on ilmaantunut. Kuka suorittaa ja maksaa tutkimuskulut lain mukaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton