• Etusivu
  • Remontti

Älä maksa naapurisi illallista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 06.03.2017
20173_48489.jpg

Veden säästäminen on mitä suurimmassa määrin energian säästämistä.

Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.

Jääkaapin ovi kannattaa sulkea leivän voitelun ajaksi ja valot sammuttaa huoneesta lähtiessä – sen tietävät jopa perheen pienimmät. Me suomalaiset olemme hyviä tarkkailemaan sähkönkulutustamme paristakin syystä: ymmärrämme, että energiansäästö on ympäristöteko ja tiedämme tuhlauksen näkyvän suoraan lovena rahapussissa.

Emme kuuna päivänä suostuisi siihen, että sähkölaskun suuruus määräytyisi vaikkapa perheen koon mukaan riippumatta siitä, paljonko olemme kotona tai kuinka tiedostavia valintoja teemme. Vedenkulutuksen suhteen asenne on toinen, vaikka todellisuudessa veden säästäminen on mitä suurimmassa määrin energian säästämistä.

Vaillinaisia faktoja

Veden säästämisen turhuutta perustellaan useimmissa keskusteluissa sillä, että puhdas vesi ei Suomesta kesken lopu. Se onkin fakta, mutta tässä asiayhteydessä varsin kestämätön sellainen. Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.

Lämmin vesi on arvokasta tavaraa. Kahdentoista minuutin suihkuun tarvittavalla energialla televisio voi pauhata yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi puolestaan hurista kokonaiset kolme viikkoa.

Parikin minuuttia lyhyemmät päivittäiset suihkut tuovat perheen tilille vuositasolla satasien voiton. Paitsi silloin, kun käytöstä maksetaan pelkän pääluvun tai neliömäärän mukaan.

Lisää tietoa veden säästämisen uudesta aikakaudesta!

Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.
Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.

Pelkkiä hyötyjä

Uusissa taloissa huoneistokohtaiset vesimittarit ovat olleet pakollisia jo kuuden vuoden ajan. Putkiremontin yhteydessä niitä on lain määräämänä asennettu asuntoihin vuodesta 2013. Taustalla on kaunis ajatus energiatehokkuudesta ja asumiskustannusten säästöstä, mutta ämpärin kokoinen porsaanreikä säädöksessä vesittää koko homman.

Vedenkulutusta ei ole mikään pakko seurata eikä asukkaita tarvitse näin ollen laskuttaa oikeudenmukaisesti. Miksi ihmeessä jättää hyödyntämättä tekniikka, jonka käytöllä on pelkkiä etuja? Mittaus ja todelliseen kulutukseen perustuvat laskut laskevat tutkitusti veden käyttöä kolmanneksella ja pienentävät rakennuksen energiakulutusta jopa kymmeneksellä. Verto-vedenmittausjärjestelmällä varustetut kodit säästivät viime vuonna Motivan laskujen mukaan yli 20 miljoonaa euroa ja tänä vuonna sama summa on noussut jo kolmen ja puolen miljoonan paremmalle puolelle. Tarjolla on siis ilmaista rahaa.

Vedenkulutuksen laskutustavasta määräävät yhtiöjärjestys ja yhtiökokous. Jos taloyhtiössäsi on vedenmittausjärjestelmä tai olet mittarin saamassa: onneksi olkoon! Nyt sinun pitää enää saada kaikki sen suomat hyödyt käyttöösi.

Vedenkulutuksella on väliä.
Vedenkulutuksella on väliä.
Huomio

Huomio

Verto on yli 30 vuoden kokemuksella Suomen johtava huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä. Markkinoiden älykkäin järjestelmä pienentää asukkaiden laskuja, säästää etäluettavuudessaan isännöitsijän aikaa, tarjoaa ammattilaisille teknistä tukea kautta linjan ja on kiinteistösijoittajalle elinkaarikustannuksiltaan edullisin valinta.

Suomen ensimmäinen vedensäästösovellus VertoMobile tuo kulutustiedot taskuusi ja tekee niiden seuraamisesta vaivatonta. Sovellus myös turvaa arkea, sillä se hälyttää keskiarvokulutuksen ylittyessä ja auttaa huomaamaan ongelmat ajoissa jopa kotoa poissa ollessasi.

Vedenkulutuksella on väliä.

Smartvatten Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
20174_48915.jpg
Anna vedenmittauksen vainukoiran haistaa ongelmat
Kaikki kunnia ilman sen isompaa harkintaa kotiin kutsutulle päiväkahviseuralle. Pidempiaikaisia ratkaisuja tehdessä on kuitenkin syytä pohtia paremmin. Onko oma ehdokas älykäs tänään ja tulevaisuudessa? Vaivaton myös vuosien kuluttua? Edullinen elinikänsä aikana?
20163_45773.jpg
Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoaan huolellisesti
Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.
202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20223_77091.jpg
Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on alkaneelle vuodelle nousupaineita. Etenkin lämmityskulut ovat kasvaneet maailmanmarkkinahintojen ja päästöoikeuksien hinnan jyrkän kohoamisen seurauksena. Kokosimme taloyhtiöille tärkeimpiä talousarvion laatimisessa huomioitavia asioita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton