• Etusivu
  • Remontti

Älä maksa naapurisi illallista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Päivitetty 21.02.2025
20173_48489.jpg

Veden säästäminen on mitä suurimmassa määrin energian säästämistä.

Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.

Jääkaapin ovi kannattaa sulkea leivän voitelun ajaksi ja valot sammuttaa huoneesta lähtiessä – sen tietävät jopa perheen pienimmät. Me suomalaiset olemme hyviä tarkkailemaan sähkönkulutustamme paristakin syystä: ymmärrämme, että energiansäästö on ympäristöteko ja tiedämme tuhlauksen näkyvän suoraan lovena rahapussissa.

Emme kuuna päivänä suostuisi siihen, että sähkölaskun suuruus määräytyisi vaikkapa perheen koon mukaan riippumatta siitä, paljonko olemme kotona tai kuinka tiedostavia valintoja teemme. Vedenkulutuksen suhteen asenne on toinen, vaikka todellisuudessa veden säästäminen on mitä suurimmassa määrin energian säästämistä.

Vaillinaisia faktoja

Veden säästämisen turhuutta perustellaan useimmissa keskusteluissa sillä, että puhdas vesi ei Suomesta kesken lopu. Se onkin fakta, mutta tässä asiayhteydessä varsin kestämätön sellainen. Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.

Lämmin vesi on arvokasta tavaraa. Kahdentoista minuutin suihkuun tarvittavalla energialla televisio voi pauhata yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi puolestaan hurista kokonaiset kolme viikkoa.

Parikin minuuttia lyhyemmät päivittäiset suihkut tuovat perheen tilille vuositasolla satasien voiton. Paitsi silloin, kun käytöstä maksetaan pelkän pääluvun tai neliömäärän mukaan.

Lisää tietoa veden säästämisen uudesta aikakaudesta!

<p data-block-key="jqh6f">Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.</p>
Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.

Pelkkiä hyötyjä

Uusissa taloissa huoneistokohtaiset vesimittarit ovat olleet pakollisia jo kuuden vuoden ajan. Putkiremontin yhteydessä niitä on lain määräämänä asennettu asuntoihin vuodesta 2013. Taustalla on kaunis ajatus energiatehokkuudesta ja asumiskustannusten säästöstä, mutta ämpärin kokoinen porsaanreikä säädöksessä vesittää koko homman.

Vedenkulutusta ei ole mikään pakko seurata eikä asukkaita tarvitse näin ollen laskuttaa oikeudenmukaisesti. Miksi ihmeessä jättää hyödyntämättä tekniikka, jonka käytöllä on pelkkiä etuja? Mittaus ja todelliseen kulutukseen perustuvat laskut laskevat tutkitusti veden käyttöä kolmanneksella ja pienentävät rakennuksen energiakulutusta jopa kymmeneksellä. Verto-vedenmittausjärjestelmällä varustetut kodit säästivät viime vuonna Motivan laskujen mukaan yli 20 miljoonaa euroa ja tänä vuonna sama summa on noussut jo kolmen ja puolen miljoonan paremmalle puolelle. Tarjolla on siis ilmaista rahaa.

Vedenkulutuksen laskutustavasta määräävät yhtiöjärjestys ja yhtiökokous. Jos taloyhtiössäsi on vedenmittausjärjestelmä tai olet mittarin saamassa: onneksi olkoon! Nyt sinun pitää enää saada kaikki sen suomat hyödyt käyttöösi.

<p data-block-key="5evjt">Vedenkulutuksella on väliä.</p>
Vedenkulutuksella on väliä.
Huomio

Huomio

Verto on yli 30 vuoden kokemuksella Suomen johtava huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä. Markkinoiden älykkäin järjestelmä pienentää asukkaiden laskuja, säästää etäluettavuudessaan isännöitsijän aikaa, tarjoaa ammattilaisille teknistä tukea kautta linjan ja on kiinteistösijoittajalle elinkaarikustannuksiltaan edullisin valinta.

Suomen ensimmäinen vedensäästösovellus VertoMobile tuo kulutustiedot taskuusi ja tekee niiden seuraamisesta vaivatonta. Sovellus myös turvaa arkea, sillä se hälyttää keskiarvokulutuksen ylittyessä ja auttaa huomaamaan ongelmat ajoissa jopa kotoa poissa ollessasi.

Vedenkulutuksella on väliä.

Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.
valkoinen wc-istuin ja allas sekä tammen näriset kylpyhuonekaappien ovet. Lattialla on tammen sävyinen matto. Kylpyhuone on laatoitettu
Kokeneen kylpyhuoneremppaaja Nata Salmelan neuvot: Kylpyhuoneremonttia pelätään aivan turhaan
Kylpyhuoneremontti voi tuntua pelottavalta projektilta, mutta Nata Salmelan kokemukset osoittavat, että se voi olla myös palkitsevaa ja jopa hauskaa. Nata on kokeneena remontoijana ja asuntosijoittajana nähnyt monenlaisia kylpyhuonekohteita. Hänen mukaansa kylpyhuoneremonttia ei tarvitse turhaan pelätä. Tärkeintä on suunnitella huolellisesti sekä valita laadukkaat tuotteet. Lue Natan vinkit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton