Älä maksa naapurisi illallista
Veden säästäminen on mitä suurimmassa määrin energian säästämistä.
Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.
Jääkaapin ovi kannattaa sulkea leivän voitelun ajaksi ja valot sammuttaa huoneesta lähtiessä – sen tietävät jopa perheen pienimmät. Me suomalaiset olemme hyviä tarkkailemaan sähkönkulutustamme paristakin syystä: ymmärrämme, että energiansäästö on ympäristöteko ja tiedämme tuhlauksen näkyvän suoraan lovena rahapussissa.
Emme kuuna päivänä suostuisi siihen, että sähkölaskun suuruus määräytyisi vaikkapa perheen koon mukaan riippumatta siitä, paljonko olemme kotona tai kuinka tiedostavia valintoja teemme. Vedenkulutuksen suhteen asenne on toinen, vaikka todellisuudessa veden säästäminen on mitä suurimmassa määrin energian säästämistä.
Vaillinaisia faktoja
Veden säästämisen turhuutta perustellaan useimmissa keskusteluissa sillä, että puhdas vesi ei Suomesta kesken lopu. Se onkin fakta, mutta tässä asiayhteydessä varsin kestämätön sellainen. Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%.
Lämmin vesi on arvokasta tavaraa. Kahdentoista minuutin suihkuun tarvittavalla energialla televisio voi pauhata yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi puolestaan hurista kokonaiset kolme viikkoa.
Parikin minuuttia lyhyemmät päivittäiset suihkut tuovat perheen tilille vuositasolla satasien voiton. Paitsi silloin, kun käytöstä maksetaan pelkän pääluvun tai neliömäärän mukaan.
Pelkkiä hyötyjä
Uusissa taloissa huoneistokohtaiset vesimittarit ovat olleet pakollisia jo kuuden vuoden ajan. Putkiremontin yhteydessä niitä on lain määräämänä asennettu asuntoihin vuodesta 2013. Taustalla on kaunis ajatus energiatehokkuudesta ja asumiskustannusten säästöstä, mutta ämpärin kokoinen porsaanreikä säädöksessä vesittää koko homman.
Vedenkulutusta ei ole mikään pakko seurata eikä asukkaita tarvitse näin ollen laskuttaa oikeudenmukaisesti. Miksi ihmeessä jättää hyödyntämättä tekniikka, jonka käytöllä on pelkkiä etuja? Mittaus ja todelliseen kulutukseen perustuvat laskut laskevat tutkitusti veden käyttöä kolmanneksella ja pienentävät rakennuksen energiakulutusta jopa kymmeneksellä. Verto-vedenmittausjärjestelmällä varustetut kodit säästivät viime vuonna Motivan laskujen mukaan yli 20 miljoonaa euroa ja tänä vuonna sama summa on noussut jo kolmen ja puolen miljoonan paremmalle puolelle. Tarjolla on siis ilmaista rahaa.
Vedenkulutuksen laskutustavasta määräävät yhtiöjärjestys ja yhtiökokous. Jos taloyhtiössäsi on vedenmittausjärjestelmä tai olet mittarin saamassa: onneksi olkoon! Nyt sinun pitää enää saada kaikki sen suomat hyödyt käyttöösi.
Huomio
Verto on yli 30 vuoden kokemuksella Suomen johtava huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä. Markkinoiden älykkäin järjestelmä pienentää asukkaiden laskuja, säästää etäluettavuudessaan isännöitsijän aikaa, tarjoaa ammattilaisille teknistä tukea kautta linjan ja on kiinteistösijoittajalle elinkaarikustannuksiltaan edullisin valinta.
Suomen ensimmäinen vedensäästösovellus VertoMobile tuo kulutustiedot taskuusi ja tekee niiden seuraamisesta vaivatonta. Sovellus myös turvaa arkea, sillä se hälyttää keskiarvokulutuksen ylittyessä ja auttaa huomaamaan ongelmat ajoissa jopa kotoa poissa ollessasi.
Vedenkulutuksella on väliä.