• Etusivu
  • Energia

Älylämmitys laski taloyhtiön kaukolämmityskuluja 18 %

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 27.03.2023Päivitetty 26.09.2023
20233_81264.jpg

Taloyhtiössä oli keskusteltu lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen parantamisesta ja tietenkin energian säästöjen saavuttamisesta. Ajatukset pantiin täytäntöön As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta joulukuussa 2020 ja taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Nyt on hyvä tarkastella, mitä tuloksia älylämmityksen asentaminen on saanut aikaan.

Vuonna 1998 valmistuneessa 34 asunnon taloyhtiössä Herttoniemenrannassa Wattinen valjastettiin käyttöön energiansäästöjen saavuttamiseksi. Wattisen toimesta taloyhtiön lämmityksen säätökäyrää on säädetty paremmaksi ja samalla laskettiin yleisten tilojen lämpötilaa.

Yleisissä tiloissa taloyhtiössä lämpötila on suositusten mukaan 17 astetta ja varastotiloissa 12 astetta. Näitä tiloja pidetään usein aivan liian lämpiminä turhaan. Tilojen lämmönsäätö tavallisella patteriventtiilillä on hieman hankalaa. Älylämmityksen avulla näitä lämpötiloja on helppo pitää yllä ja seurata.

Asukkailla on nyt mahdollisuus vaikuttaa

Monet asukkaat ovat Sorsavuorenkadulla tehneet lämpötiloihin omia pudotuksia, etenkin yöaikaan. Nukkuminenkin on mukavampaa hieman viileämmässä makuuhuoneessa. Samoin asukkaiden ollessa poissa kotoa, monet laskevat huoneiston lämpötilaa poissaolon ajaksi. Lämpöä on helppo tarvittaessa nostaa ennen kotiin palaamista sovelluksen avulla.

Säätöjä on helppo tehdä myös älylämmityksen ajastuksen avulla. Jos joka päivä tulet töistä samaan aikaan, on helppo ajastaa huoneen lämmitys sopivaan lämpötilaan oman vuorikausirytmin mukaan.

– Asukkaiden käyttökokemukset Wattisesta kertovat, että mahdollisuus säätää lämpötiloja kännykällä on erittäin kätevää ja lämpötilan säätäminen minimiin koko huoneistossa poissaolojen ajaksi on helppoa. Lisäksi esimerkiksi makuuhuoneen lämpötilan pienentämisen yöaikaan voi ajastaa automaattisesti haluttuun kellonaikaan, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Leo Kuismin.

Muut taloyhtiöt kommentoivat:
"Taloyhtiön nuoremmat ihmiset tykkäävät säätää lämpötiloja puhelimella, mutta vanhemmille asukkaille on hyvä, että niitä voi säätää myös manuaalisesti. Muutenkin meillä on oltu palveluun tyytyväisiä."
Leo Pusa, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Kotikonnuntie 9

Älylämmitys toi ja tuo huomattavia säästöjä

Wattisen käyttöönoton jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut 18 prosenttia. Lisäsäästöjä tavoitellaan vielä tulossa olevan kulutuspiikkien leikkaamisen ansiosta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi käyttöveden huippujen aikana lämmitystä madallettaisiin hetkellisesti.

Käyttöveden lämmittäminen kuluttaa kaikissa talouksissa yllättävän paljon energiaa. Kiinteistöjen käyttöveden lämmittämiseen kuluu jopa 20–40 % kiinteistön lämmön kulutuksesta. Huomioitavaa myös on, ettei käyttöveden lämmittäminen ole ulkolämpötiloista riippuvainen.

Muut taloyhtiöt kommentoivat:
"Kovilla pakkasilla energiankulutus on kaikkein suurinta, jolloin kulutuspiikkejä usein mitataan, ja Wattisen järjestelmän avulla onnistuimme tätä tiputtamaan. Saimme energiayhtiöltä tiedon tehomaksumme putoamisesta."
Jari Snellman, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Espoon Tuulenvire
20233_81265.jpg

Wattisen asiantuntijat auttavat

As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta Wattisen asiantuntijan kartoituksessa tehtiin tärkeä havainto lämmönjakohuoneessa, kun ilmeni, että patteriverkoston painetta tasaavasta paisunta-astiasta puuttui tyhjennyshana. Silloin astiaa ei voi tyhjentää eikä siten tarkistaa onko sen esipaine asetettu oikein ja onko sen sisältämä kalvo ehjä.

Putkiliikkeelle tehtiin reklamaatio ja puuttuva hana asennettiin paikoilleen. Jatkossa paisunta-astian toimivuus voidaan tarkistaa ja varmistua siitä, että paisunta-astian esipaine tasaa käyttöpaineen vaihteluita oikein lämmitysjärjestelmässä.

Muut taloyhtiöt kommentoivat:
"Kaikki lämmitykseen liittyvä kulkee nyt Wattisen kautta asukkaat tietävät voivansa ottaa sinne yhteyttä ongelmien ilmetessä."
Nina Sillah, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Koskelan Veljestupa

Wattisen älylämmityksen asennuksen alkuvaiheessa huomattiin myös ongelmia Oras-merkkisten patteriventtiilien yhteensopivuuden kanssa. Älytermostaatit eivät toimineet suunnitellulla tavalla. Asukkaita ei kuitenkaan jätetty pulaan, vaan asia hoidettiin ja joitain Wattisen termostaatteja jouduttiin vaihtamaan ja jopa palaamaan vanhoihin termostatteihin.

Venttiilien todettiin olevan käyttöikänsä loppupäässä. Wattinen suositteleekin venttiilien vaihtoa laajemmin vanhoissa kohteissa, sillä venttiilien tyypillinen elinkaari on noin 20 vuotta.

Huomio

Huomio

Lataa ilmainen lämmityksen ABC-opas

Lämmitys on kerrostalokiinteistön suurin hoitokulu. Haluatko ymmärtää lämmityksen toimintaa ja mahdollisia vikatilanteita paremmin ja kohtuullistaa kustannuksia?

Lataa nyt maksuton opas ja opit perusasiat lämmityksestä! Lämmityksen ABC on napakka opas kaukolämpöä käyttäville kerrostaloille. Se sisältää sopivasti tekniikkaa ja lisäksi paljon vinkkejä.

Isännöitsijän apuna 24/7

Wattisen automatisoitu lämmityksensäätö vähentää isännöitsijän työtä. Se optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää – näin säästyy energiaa ja lämmityskustannuksia ja samalla asumismukavuuskin kasvaa.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
202011_67434.jpg
Asennukseen meni vain puoli tuntia
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 2
20213_69001.jpg
Katso yksinkertainen keino lämmityksen tasapainottamiseen
Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton