• Etusivu
  • Energia

Energiahaaste – emme nähneet muuta kuin voitettavaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 09.02.2021Päivitetty 20.07.2023
20212_68531.jpg

Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.

– Olimme taloyhtiössä jo aikaisemmin puhuneet, että meidän pitäisi katsoa lämpötila-asioitamme läpi. Asia sattui olemaan juuri ajankohtainen, joten päätimme lähteä haasteeseen mukaan. Vaikka mainossähköposteja välillä parjataan, niin tässä kohtaa se toimi, Kleemola kertoo.

As Oy Helsingin Tähtisadeaukio lähti hakemaan ja selvittämään entistä parempia vinkkejä taloyhtiön energiahaasteisiin. Kleemolalla onkin jo kokemusta ulkoisena hallitusammattilaisena taloyhtiöiden energiahankkeista. –Olen ollut mukana muutamissa hankkeissa, joissa olemme mitanneet lämmitystasapainoa. Niissä tarkoituksena on ollut tarkastella ennen kaikkea sitä, kuinka paljon säästöä syntyy oikeasti, hän tiivistää.

–Olen ihmetellyt sitä, miksi Suomessa on niin vähän hankkeita, joissa ihan mittaamalla selvitetään talokantojen lämpötiloja. Koen, että kerrostaloissa on yleisesti ottaen aivan liian kuuma. Voimme säästää energiaa asumismukavuutta heikentämättä, vain jos tiedämme asuntojen lämpötilan, sanoo Kleemola.

Pelkkä lämmityksen tasapainottaminen ei riitä

Kleemolan mukaan taloyhtiöissä kannattaa lämmitystä mitata pidemmällä aikavälillä lämpötasapainon säädön sijaan. Kertasäätö auttaa hänen mukaansa asuntojen energiankulutksiin hetkellisesti, mutta pidemmällä aikavälillä tilanne voi muuttua.

–Jos me haemme säästötoimia lämmitystasapainon säädöstä, niin silloin tasapaino on kunnossa ainoastaan säätöhetkellä.

Mutta mitä tapahtuu viiden tai kymmenen vuoden päästä? Jokin venttiili hajoaa tai tukkeutuu, eikä järjestelmä enää toimikaan kuten pitäisi. Saman kaltaista ongelmaa esiintyy myös eri vuodenaikoina, toteaa Kleemola. Asukas voi esimerkiksi jäähdyttää huoneistoaan sähköllä ja samaan aikaan kun huoneistoa lämmitetään. Sen korjaamiseksi ei suuria toimenpiteitä tarvitsisi. Mittaamalla saadaan ympäristösäästöä, energiasäätöä ja rahansäästöä, Kleemola summaa.

20212_68528.jpg

Yhdessä mukaan Energiahaasteeseen

Taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla Helsingin Vartiokylässä, eivätkä tontin vuokra suinkaan ole halvimmasta päästä. Säästöjä tavoitellaan siletä, mistä niitä on järkevää ja helppoa myös saavuttaa. Intressi energia- ja asumiskustannusten alenemiseen oli asukkaiden yhteinen.

–Aluksi tiedotimme asukkaita Energiahaasteesta ja kysyimme, kuinka moni haluaa asuntoonsa lämpötilan mittauksen, Kleemola kertoo. Lopulta jopa puolet taloyhtiön osakkaista lähti mukaan huoneistojensa lämpötilan mittaukseen. –Minua hämmästyttää se, että vastausprosentti Energiahaasteeseen oli niin korkea. Se on mielestäni osoitus siitä, että tämä kiinnostaa asukkaita erityisen paljon. Pidän tätä taloyhtiössämme oikein hyvänä asiana, tyytyväinen Kleemola täydentää.

Riskitön, helppo ja järkevä lämmityksen seuranta

Anturit on tammikuun lopussa kerätty pois. Takana on hieman yli kuukauden lämpökartoitus. Mittausjakso sijoittui juuri alkuvuoteen, koska mittaukseen haluttiin sisällyttää yksi huomattavan kylmä ajanjakso. Mittauksen tuloksia saadaan toistaiseksi vielä odottaa, sillä hankkeessa käytettiin tallentavia mittausvälineitä, joista lämmitystiedot kerätään talteen vasta mittauksen loputtua. Kleemola huomiokin, että uudenaikainen älyjärjestelmä, kuten Wattisen älylämmityspalvelu, olisi mahdollistanut reaaliaikaisen mittauksen.

20212_68532.jpg

As OY Helsingin Tähtisateessa ei ollut sillä hetkellä älylämmitysjärjestelmää ja mittaukset tehtiinkin perinteisellä tavalla. Tähän liittyen taloyhtiön hallitus sopi tapaamisen DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun edustajan kanssa. Tapaamisen tarkoituksena oli kartoittaa nykyaikaisia energiansäästömahdollisuuksista.

Kleemola kertoo itse olleensa jo aiemmin tutustunut palveluun, mutta nyt mentiin paljon syvemmälle sen mahdollisuuksiin. –Wattisen järjestelmä olisi mahdollistanut lämmitystilanteemme jatkuvan seurannan lämpöhaasteessa, tähdentää Kleemola.

–Wattinen tuo energian- ja rahansäästömahdollisuuksia monissa tilanteissa. Todella uskon palveluun ja sen hinnoittelumalliin koska se on riskitön, helppo ja järkevä. Näen, että tämän järjestelmän ehdoton etu on sen kyky mitata lämpötilaa jatkuvasti sekä se, että sen saa koottua yhdelle käyttöliittymälle, Kleemola päättää.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

20212_68530.jpg
Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202011_67434.jpg
Asennukseen meni vain puoli tuntia
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 2
20213_69001.jpg
Katso yksinkertainen keino lämmityksen tasapainottamiseen
Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20221_76562.jpg
Älylämmitys sata­vuotiaan talo­yhtiön avuksi energiaa säästämään
Taloyhtiöiden kunnossapitovelat kasvavat muualla, kuin Helsingissä sijaitsevassa As Oy Pohjansäteessä. Vaikka taloyhtiö on yli satavuotias, sen asukkaat ovat tottuneet viime vuosina erilaisiin remontteihin. Taloyhtiössä on remontoitu muun muassa käyttövesi- ja viemäriputket sekä kaivot, kylpyhuoneet ja vessat, ilmanvaihto sekä kellarit ja saunat. Kaikki asunnot saivat kylpyhuoneet ja ullakkotilatkin otettiin käyttöön hukkaneliöiden vähentämiseksi.– Remontteja on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan sen ajan, mitä olen täällä asunut. Jo tänne muuttaessa kattoremontti oli käynnissä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén toteaa hymyillen.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton