• Etusivu
  • Energia

Energiahaaste – emme nähneet muuta kuin voitettavaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 09.02.2021Päivitetty 20.07.2023
20212_68531.jpg

Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.

– Olimme taloyhtiössä jo aikaisemmin puhuneet, että meidän pitäisi katsoa lämpötila-asioitamme läpi. Asia sattui olemaan juuri ajankohtainen, joten päätimme lähteä haasteeseen mukaan. Vaikka mainossähköposteja välillä parjataan, niin tässä kohtaa se toimi, Kleemola kertoo.

As Oy Helsingin Tähtisadeaukio lähti hakemaan ja selvittämään entistä parempia vinkkejä taloyhtiön energiahaasteisiin. Kleemolalla onkin jo kokemusta ulkoisena hallitusammattilaisena taloyhtiöiden energiahankkeista. –Olen ollut mukana muutamissa hankkeissa, joissa olemme mitanneet lämmitystasapainoa. Niissä tarkoituksena on ollut tarkastella ennen kaikkea sitä, kuinka paljon säästöä syntyy oikeasti, hän tiivistää.

–Olen ihmetellyt sitä, miksi Suomessa on niin vähän hankkeita, joissa ihan mittaamalla selvitetään talokantojen lämpötiloja. Koen, että kerrostaloissa on yleisesti ottaen aivan liian kuuma. Voimme säästää energiaa asumismukavuutta heikentämättä, vain jos tiedämme asuntojen lämpötilan, sanoo Kleemola.

Pelkkä lämmityksen tasapainottaminen ei riitä

Kleemolan mukaan taloyhtiöissä kannattaa lämmitystä mitata pidemmällä aikavälillä lämpötasapainon säädön sijaan. Kertasäätö auttaa hänen mukaansa asuntojen energiankulutksiin hetkellisesti, mutta pidemmällä aikavälillä tilanne voi muuttua.

–Jos me haemme säästötoimia lämmitystasapainon säädöstä, niin silloin tasapaino on kunnossa ainoastaan säätöhetkellä.

Mutta mitä tapahtuu viiden tai kymmenen vuoden päästä? Jokin venttiili hajoaa tai tukkeutuu, eikä järjestelmä enää toimikaan kuten pitäisi. Saman kaltaista ongelmaa esiintyy myös eri vuodenaikoina, toteaa Kleemola. Asukas voi esimerkiksi jäähdyttää huoneistoaan sähköllä ja samaan aikaan kun huoneistoa lämmitetään. Sen korjaamiseksi ei suuria toimenpiteitä tarvitsisi. Mittaamalla saadaan ympäristösäästöä, energiasäätöä ja rahansäästöä, Kleemola summaa.

20212_68528.jpg

Yhdessä mukaan Energiahaasteeseen

Taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla Helsingin Vartiokylässä, eivätkä tontin vuokra suinkaan ole halvimmasta päästä. Säästöjä tavoitellaan siletä, mistä niitä on järkevää ja helppoa myös saavuttaa. Intressi energia- ja asumiskustannusten alenemiseen oli asukkaiden yhteinen.

–Aluksi tiedotimme asukkaita Energiahaasteesta ja kysyimme, kuinka moni haluaa asuntoonsa lämpötilan mittauksen, Kleemola kertoo. Lopulta jopa puolet taloyhtiön osakkaista lähti mukaan huoneistojensa lämpötilan mittaukseen. –Minua hämmästyttää se, että vastausprosentti Energiahaasteeseen oli niin korkea. Se on mielestäni osoitus siitä, että tämä kiinnostaa asukkaita erityisen paljon. Pidän tätä taloyhtiössämme oikein hyvänä asiana, tyytyväinen Kleemola täydentää.

Riskitön, helppo ja järkevä lämmityksen seuranta

Anturit on tammikuun lopussa kerätty pois. Takana on hieman yli kuukauden lämpökartoitus. Mittausjakso sijoittui juuri alkuvuoteen, koska mittaukseen haluttiin sisällyttää yksi huomattavan kylmä ajanjakso. Mittauksen tuloksia saadaan toistaiseksi vielä odottaa, sillä hankkeessa käytettiin tallentavia mittausvälineitä, joista lämmitystiedot kerätään talteen vasta mittauksen loputtua. Kleemola huomiokin, että uudenaikainen älyjärjestelmä, kuten Wattisen älylämmityspalvelu, olisi mahdollistanut reaaliaikaisen mittauksen.

20212_68532.jpg

As OY Helsingin Tähtisateessa ei ollut sillä hetkellä älylämmitysjärjestelmää ja mittaukset tehtiinkin perinteisellä tavalla. Tähän liittyen taloyhtiön hallitus sopi tapaamisen DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun edustajan kanssa. Tapaamisen tarkoituksena oli kartoittaa nykyaikaisia energiansäästömahdollisuuksista.

Kleemola kertoo itse olleensa jo aiemmin tutustunut palveluun, mutta nyt mentiin paljon syvemmälle sen mahdollisuuksiin. –Wattisen järjestelmä olisi mahdollistanut lämmitystilanteemme jatkuvan seurannan lämpöhaasteessa, tähdentää Kleemola.

–Wattinen tuo energian- ja rahansäästömahdollisuuksia monissa tilanteissa. Todella uskon palveluun ja sen hinnoittelumalliin koska se on riskitön, helppo ja järkevä. Näen, että tämän järjestelmän ehdoton etu on sen kyky mitata lämpötilaa jatkuvasti sekä se, että sen saa koottua yhdelle käyttöliittymälle, Kleemola päättää.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

20212_68530.jpg
Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20222_76741.jpg
Espoolainen talo­yhtiö onnistui leikkaamaan 20 prosenttia kauko­lämpö­kuluissa
Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana.
20233_81264.jpg
Älylämmitys laski taloyhtiön kauko­lämmityskuluja 18 %
Taloyhtiössä oli keskusteltu lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen parantamisesta ja tietenkin energian säästöjen saavuttamisesta. Ajatukset pantiin täytäntöön As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta joulukuussa 2020 ja taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Nyt on hyvä tarkastella, mitä tuloksia älylämmityksen asentaminen on saanut aikaan.
valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton