Energiahaaste – emme nähneet muuta kuin voitettavaa

Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
– Olimme taloyhtiössä jo aikaisemmin puhuneet, että meidän pitäisi katsoa lämpötila-asioitamme läpi. Asia sattui olemaan juuri ajankohtainen, joten päätimme lähteä haasteeseen mukaan. Vaikka mainossähköposteja välillä parjataan, niin tässä kohtaa se toimi, Kleemola kertoo.
As Oy Helsingin Tähtisadeaukio lähti hakemaan ja selvittämään entistä parempia vinkkejä taloyhtiön energiahaasteisiin. Kleemolalla onkin jo kokemusta ulkoisena hallitusammattilaisena taloyhtiöiden energiahankkeista. –Olen ollut mukana muutamissa hankkeissa, joissa olemme mitanneet lämmitystasapainoa. Niissä tarkoituksena on ollut tarkastella ennen kaikkea sitä, kuinka paljon säästöä syntyy oikeasti, hän tiivistää.
–Olen ihmetellyt sitä, miksi Suomessa on niin vähän hankkeita, joissa ihan mittaamalla selvitetään talokantojen lämpötiloja. Koen, että kerrostaloissa on yleisesti ottaen aivan liian kuuma. Voimme säästää energiaa asumismukavuutta heikentämättä, vain jos tiedämme asuntojen lämpötilan, sanoo Kleemola.
Pelkkä lämmityksen tasapainottaminen ei riitä
Kleemolan mukaan taloyhtiöissä kannattaa lämmitystä mitata pidemmällä aikavälillä lämpötasapainon säädön sijaan. Kertasäätö auttaa hänen mukaansa asuntojen energiankulutksiin hetkellisesti, mutta pidemmällä aikavälillä tilanne voi muuttua.
–Jos me haemme säästötoimia lämmitystasapainon säädöstä, niin silloin tasapaino on kunnossa ainoastaan säätöhetkellä.
Mutta mitä tapahtuu viiden tai kymmenen vuoden päästä? Jokin venttiili hajoaa tai tukkeutuu, eikä järjestelmä enää toimikaan kuten pitäisi. Saman kaltaista ongelmaa esiintyy myös eri vuodenaikoina, toteaa Kleemola. Asukas voi esimerkiksi jäähdyttää huoneistoaan sähköllä ja samaan aikaan kun huoneistoa lämmitetään. Sen korjaamiseksi ei suuria toimenpiteitä tarvitsisi. Mittaamalla saadaan ympäristösäästöä, energiasäätöä ja rahansäästöä, Kleemola summaa.

Yhdessä mukaan Energiahaasteeseen
Taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla Helsingin Vartiokylässä, eivätkä tontin vuokra suinkaan ole halvimmasta päästä. Säästöjä tavoitellaan siletä, mistä niitä on järkevää ja helppoa myös saavuttaa. Intressi energia- ja asumiskustannusten alenemiseen oli asukkaiden yhteinen.
–Aluksi tiedotimme asukkaita Energiahaasteesta ja kysyimme, kuinka moni haluaa asuntoonsa lämpötilan mittauksen, Kleemola kertoo. Lopulta jopa puolet taloyhtiön osakkaista lähti mukaan huoneistojensa lämpötilan mittaukseen. –Minua hämmästyttää se, että vastausprosentti Energiahaasteeseen oli niin korkea. Se on mielestäni osoitus siitä, että tämä kiinnostaa asukkaita erityisen paljon. Pidän tätä taloyhtiössämme oikein hyvänä asiana, tyytyväinen Kleemola täydentää.
Riskitön, helppo ja järkevä lämmityksen seuranta
Anturit on tammikuun lopussa kerätty pois. Takana on hieman yli kuukauden lämpökartoitus. Mittausjakso sijoittui juuri alkuvuoteen, koska mittaukseen haluttiin sisällyttää yksi huomattavan kylmä ajanjakso. Mittauksen tuloksia saadaan toistaiseksi vielä odottaa, sillä hankkeessa käytettiin tallentavia mittausvälineitä, joista lämmitystiedot kerätään talteen vasta mittauksen loputtua. Kleemola huomiokin, että uudenaikainen älyjärjestelmä, kuten Wattisen älylämmityspalvelu, olisi mahdollistanut reaaliaikaisen mittauksen.

As OY Helsingin Tähtisateessa ei ollut sillä hetkellä älylämmitysjärjestelmää ja mittaukset tehtiinkin perinteisellä tavalla. Tähän liittyen taloyhtiön hallitus sopi tapaamisen DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun edustajan kanssa. Tapaamisen tarkoituksena oli kartoittaa nykyaikaisia energiansäästömahdollisuuksista.
Kleemola kertoo itse olleensa jo aiemmin tutustunut palveluun, mutta nyt mentiin paljon syvemmälle sen mahdollisuuksiin. –Wattisen järjestelmä olisi mahdollistanut lämmitystilanteemme jatkuvan seurannan lämpöhaasteessa, tähdentää Kleemola.
–Wattinen tuo energian- ja rahansäästömahdollisuuksia monissa tilanteissa. Todella uskon palveluun ja sen hinnoittelumalliin koska se on riskitön, helppo ja järkevä. Näen, että tämän järjestelmän ehdoton etu on sen kyky mitata lämpötilaa jatkuvasti sekä se, että sen saa koottua yhdelle käyttöliittymälle, Kleemola päättää.
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Aiheeseen liittyvää

Älylämmitys satavuotiaan taloyhtiön avuksi energiaa säästämään

Harva taloyhtiö tekee lämmitysjärjestelmän perusteellista kartoitusta

Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle

Älylämmitys laski taloyhtiön kaukolämmityskuluja 18 %

Katso yksinkertainen keino lämmityksen tasapainottamiseen
