• Etusivu
  • Energia

Enemmän säästöjä, vähemmän päästöjä – älylämmityksen edut kannattaa hyödyntää vanhassakin talossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 08.12.2020Päivitetty 12.10.2023
202012_67854.jpg

Helsinkiläisessä 40-luvun kerrostalossa otettiin viime keväänä käyttöön älylämmitysjärjestelmä Wattinen. Taloyhtiön lämmityskulut ovat pienentyneet jopa yli 30 prosenttia.

As Oy Turuntie 110 on Helsingin ytimessä sijaitseva 40-luvun kerrostalo, jonka energiatehokkuutta haluttiin parantaa. Taloyhtiössä oli jo aiemmin päätetty vaihtaa lämmönsiirrin, mutta myös muut lämmönsäästöratkaisut kiinnostivat asukkaita. Potentiaaliseksi vaihtoehdoksi osoittautui älylämmitysjärjestelmä Wattinen, joka asennettiin taloon alkukeväällä 2020.

Taloyhtiön puheenjohtaja Lauri Rasi kertoo, että Wattisen käyttöönotto ei vaatinut rakennukseen suuria muutoksia, ja hankinta sujui kokonaisuudessaan kätevästi.
– Wattisen asennuksen vaatimat muutokset olivat pieniä ja kokonaisuus helppo ottaa käyttöön, vaikka meillä onkin vanha taloyhtiö, joka tuo mukanaan omat haasteensa. Voisin kuvitella, että uuteen taloyhtiöön prosessi on vielä helpompi, Rasi toteaa.

Investointi on jo osoittautunut taloyhtiölle kannattavaksi, sillä energiankulutus on laskenut Wattisen analyysin mukaan parhaana kuukautena jopa 33,22 % verrattuna aiempiin vuosiin. Tämä näkyy suoraan kustannuksien ja ympäristöpäästöjen vähenemisenä.

Tiesitkö? Vanhoissa taloissa esimerkiksi lämmityksen tasapainotus kerrosten välillä voi olla hankalaa, ja paksut betoniseinät huonontavat langattomien reitittimien kantamaa. Tällaiset seikat rajoittavat usein muutosmahdollisuuksia, kun haetaan ratkaisuja lämpöenergian säästämiseen.

Rasin mukaan asukkaat ovat olleet erityisen tyytyväisiä asumismukavuuden paranemiseen ja mahdollisuuteen ohjata älylämmityksen toimintoja sovelluksella omasta kännykästä. Lähes puolet talon asukkaista onkin jo ladannut Wattisen sovelluksen käyttöönsä, ja loput säätävät lämpötilaa suoraan termostaatista.
− Kun lähdimme hankkimaan Wattista, tavoitteena oli parantaa asumismukavuutta ja saada taloudellisia säästöjä. Tietenkin mielessä oli myös ympäristönäkökulma, sillä lämmitysenergian käytön vähentäminen tarkoittaa myös pienempiä päästöjä.

Suurimmat säästöt syntyvät asukkaiden nukkuessa

As Oy Turuntie 110:ssä yöajan lämpötilaksi on asetettu keskimäärin 19,9 astetta ja kotona vietettävälle päiväsajalle 20,6 astetta. Vaikka yöllä tehtävä lämmönsäästö pudottaa energiankulutusta selvästi, kotona sitä tuskin edes huomaa – paitsi luultavasti positiivisesti, sillä nukkuminen hieman viileämmässä on tutkitusti terveellistä ja vähentää uniongelmia.

Makuuhuoneen lämpötilasuositus on 18−20 astetta, joten Turuntie 110:een asettua yölämpötilaa olisi varaa vielä alentaakin – ja kolmanneksen laskenut energiankulutus putoaisi vielä entisestään.

Energiahaaste käynnistyy pääkaupunkiseudulla

Wattisen lanseeraama pääkaupunkiseudun Energiahaaste 2021 etsii tänä talvena eniten lämmityskuluja leikannutta taloyhtiötä ja nostaa esiin lämmitysenergian käytön vähentämisen hyötyjä.
– Pääkaupunkiseudun päästöistä yli puolet aiheutuu lämmityksestä. Erityisesti vanhempien kerrostalojen energiatehokkuuden parantaminen säästäisi sekä ilmastoa että taloyhtiöiden kustannuksia samalla kun asumismukavuus kasvaa, toteaa Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi.

Voittaja palkitaan ilmaisella joulukuun 2021 kaukolämmöllä ja Energiahaaste 2021 -voittajan tittelillä. Kilpailuun voivat osallistua pääkaupunkiseudun kaupunkien asunto-osakeyhtiömuotoiset tai niiden tapaan toimivat kiinteistöosakeyhtiömuotoiset kerrostalot, jotka käyttävät vesikiertoiseen patterilämmitykseen päälämmitysmuotonaan kaukolämpöä. Taloyhtiöissä on oltava ainakin yksi kerrostalo, jossa on vähintään kolme kerrosta ja yksi yhteinen sisäänkäynti.

Haluatko lisätietoa? Jätä Wattiselle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
20221_76562.jpg
Älylämmitys sata­vuotiaan talo­yhtiön avuksi energiaa säästämään
Taloyhtiöiden kunnossapitovelat kasvavat muualla, kuin Helsingissä sijaitsevassa As Oy Pohjansäteessä. Vaikka taloyhtiö on yli satavuotias, sen asukkaat ovat tottuneet viime vuosina erilaisiin remontteihin. Taloyhtiössä on remontoitu muun muassa käyttövesi- ja viemäriputket sekä kaivot, kylpyhuoneet ja vessat, ilmanvaihto sekä kellarit ja saunat. Kaikki asunnot saivat kylpyhuoneet ja ullakkotilatkin otettiin käyttöön hukkaneliöiden vähentämiseksi.– Remontteja on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan sen ajan, mitä olen täällä asunut. Jo tänne muuttaessa kattoremontti oli käynnissä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén toteaa hymyillen.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako?
Kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako osakas / taloyhtiöOstimme Joulukuussa asunnon josta löytyi kahden kk:n päästä kosteus ammeen alta, isännöistijä ehdotti että korjataan vaan ammeen kohta, mutta kukaan ei käy tekemään sitä, koska vedeneristykseen tulee saumakohta eikä sille voi antaa takuuta. Nyt kylppäri on betonipinnalla ja kaikki menee uusiksi. Mitä tämän remontin kustannuksista kuuluu meille?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton