• Etusivu
  • Energia

Älylämmitys satavuotiaan taloyhtiön avuksi energiaa säästämään

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 21.01.2022Päivitetty 19.09.2023
20221_76562.jpg

Taloyhtiöiden kunnossapitovelat kasvavat muualla, kuin Helsingissä sijaitsevassa As Oy Pohjansäteessä. Vaikka taloyhtiö on yli satavuotias, sen asukkaat ovat tottuneet viime vuosina erilaisiin remontteihin. Taloyhtiössä on remontoitu muun muassa käyttövesi- ja viemäriputket sekä kaivot, kylpyhuoneet ja vessat, ilmanvaihto sekä kellarit ja saunat. Kaikki asunnot saivat kylpyhuoneet ja ullakkotilatkin otettiin käyttöön hukkaneliöiden vähentämiseksi.

– Remontteja on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan sen ajan, mitä olen täällä asunut. Jo tänne muuttaessa kattoremontti oli käynnissä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén toteaa hymyillen.

Remonttien jälkeen katse energiatehokkuuteen

20221_76565.jpg

Taloyhtiössä huomattiin putkiremontin jälkeen, että esimerkiksi rappukäytävässä oli nyt todella kuuma. – Tästä tuli sellainen olo, että meneeköhän energiaa nyt hukkaan, sanoo Kokkinen-Eurén.

Liian kuuma sisälämpötila, varsinkin porraskäytävässä tai varastoissa on melkoinen energiasyöppö. Myös asunnoissa joko liian kylmä tai kuuma vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja esimerkiksi kotona työskentelevien työtehoon.

Liian kuumissa asunnoissa yritetään tuulettaa liika lämpö ulos ja liian kylmissä lämmittää lisää. Motivan laskelmien mukaan tasapainoisella lämmityksellä säästää jopa 10–15 prosenttia lämmitysenergian kustannuksissa.

Samaan aikaan kun As Oy Pohjansäteessä pohdittiin energian säästämistä, otti Wattinen yhteyttä taloyhtiöön ja kiinnostus älylämmitystä kohtaan heräsi heti. Halu saada talovanhukseen moderni älylämmitys kumpusi Kokkinen-Eurénin mukaan siitä, että energian koettiin menevän hukkaan arjen havaintojen perusteella.

Helpoin remontti kaikista

– Aika monta remppaa tässä on koettu, mutta Wattisen asennustyöt eivät ole näkyneet normaalissa elämässä oikein millään tavalla. Jossain vaiheessa sieltä tulee asentaja käymään asunnossa, mutta se nyt on tosi pieni juttu, hallituksen puheenjohtaja kiittelee.

Ennen asennusta Wattisen kanssa tehtiin palveluun kuuluva kartoitus, joka vahvisti epäilyt energian kulutuksesta – se oli todella suurta.

– Se oli oikeastaan silmiä avaava kokemus. Silloin päätimme järkeistää kulutusta, ja Wattinen oli tähän kiinnostava palvelu, hallituksen puheenjohtaja muistelee. Nyt taloyhtiössä ollaan valmiita pureutumaan tarkemmin omien asuntojen lämmitykseen.

Lämpötilan säätäminen pelkällä termostaatilla on työlästä. Muistaisitko esimerkiksi joka päivä ulos töihin lähtiessäsi säätää lämmitystä pienemmälle ja palatessasi taas suuremmalle? Lisäksi kotiin paluun jälkeen palelisit seuraavat pari tuntia.

Älylämmityksessä ydin on sen oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilojen lämmönvaraavuudesta ja sääennusteesta. Tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitys tulisi ohjata. Wattinen optimoi samalla asumismukavuutta sekä kiinteistön lämmitysenergian käyttöä. Kaiken saat ohjelmoitua ja ajastettua omalla puhelimellasi.

Kokkinen-Eurén kertoo, että hänellä itsellään on toive päästä säätämään lämmitystä pienemmälle poissaolojen ajaksi. – Tykkään kyllä kotona oleskellessa lämmöstä, mutta hukkaanhan se menee poissa ollessa, Kokkinen-Eurén pohtii.

20221_76564.jpg
Info

Info

Wattisen älylämmityksellä saavutettuja etuja:

  • Kaukolämmön kulutus on pienentynyt 15 %.
  • Asukkaiden on itse mahdollista vaikuttaa kulutukseen.
  • Lämpötilan säätötarkkuus on nyt hyvä, mikä lisää asumismukavuutta.
  • Kiinteistökohtainen vedenkulutuksen mittaus on halutessa laajennettavissa huoneistokohtaiseen mittaukseen.

Näin Wattinen asennetaan taloyhtiöön

Wattisen asennuksen yhteydessä asunnoissa vaihdetaan ainoastaan patterin yhteydessä olevat termostaatit, joita asukkaat voivat jatkossa säätää joko käsin pyörittämällä tai älypuhelinsovelluksella etänä. Sovelluksella säädöt ja ajastukset vaikkapa yöksi tai poissaolojen ajaksi onnistuvat helposti, jolloin asukas saa haluamansa lämpötilat eri ajankohtina ja voi samalla tehdä arjen ilmastotekoja.

Kiinteistön yleisiin tiloihin asennetaan yhteyslaitteet termostaattien verkkoyhteyttä varten ja päävesimittariin lisätään laite kiinteistön vedenkulutuksen mittauksia ja vuotohälytyksiä varten. Kiinteistökohtainen vedenkulutuksen mittaus on halutessa laajennettavissa huoneistokohtaiseen mittaukseen.

– Wattinen soveltuu vesikiertoista patterilämmitystä käyttäviin kerrostaloihin, joissa halutaan tasapainottaa lämmitystä, karsia turhaa energiankulutusta ja tarjota asukkaille yksilöllistä lämmönsäätöä. Käyttöönottoon liittyvässä alkukartoituksessa havaitaan lisäksi usein lämmityksen piilossa olleita epäkohtia, jotka voidaan samassa yhteydessä korjata tai tehdä toimenpidesuunnitelma, Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo.

Remontit eivät lopu vielä tähän

– Tulossa on julkisivuremppaa, mutta siinäkin ikkunat vaihdetaan energiatehokkaimmiksi. Olemme myös tutkineet mahdollisuutta saada asukkaille tarkempaa dataa veden kulutuksesta. Ilmastoasiat ovat itselleni tärkeitä ja näillä toimenpiteillä yhdessä Wattisen kanssa uskon, että saamme tästä taloyhtiöstä entistä ympäristöystävällisemmän, hallituksen puheenjohtaja pohtii.

Info

Info

Tilaa ilmainen Lämmityksen ABC -opas

Haluatko ymmärtää lämmityksen toimintaa ja mahdollisia vikatilanteita paremmin ja kohtuullistaa kustannuksia? Lämmityksen ABC on napakka opas kaukolämpöä käyttäville kerrostaloille.

Lataa nyt opas ja opit perusasiat lämmityksestä!

20221_76566.jpg
Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
202110_72941.jpg
Harva taloyhtiö tekee lämmitys­järjestelmän perusteellista kartoitusta
Yleinen soitto isännöitsijälle on: "Patteri on kylmä ja jotain pitäisi tehdä". Hyvin usein asialle myös tehdään jotain, mittaamatta ensin huoneiston varsinaista lämpötilaa. Asukas onkin saattanut vain mieltää patterin vialliseksi, vaikka termostaatti on toiminut aivan oikein. Huoltomies lähtee säätämään lämmönjakokeskusta. Näin säätämällä aiheutetaan ongelma toisaalle, jota taas korjataan uudelleen ja uudelleen.– Taloyhtiöissä tehdään valitettavan harvoin lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistuksia, kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela. Ei olekaan ihme, että DNA:n 2020 teettämässä kyselytutkimuksessa yli puolet suomalaisista kerrostaloasukkaista raportoi ongelmista asuntonsa lämmityksessä.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20219_72326.jpg
Käytä äly­lämmityksestä saatua dataa putki­remontin suunnitteluun
Älylämmityksestä saatu data ei ole vain pelkkää tietoa lämmityksestä. Tätä dataa voi käyttää erinomaisesti hyväkseen muun muassa putkiremontin suunnittelussa. Älylämmitys voi myös parantaa säästöjä energiaremonttiin tarkoitettujen avustusten hakemisessa. Tiedon avulla taloyhtiö pystyy tekemään viisaampia remonttipäätöksiä ja seuraamaan kalliidenkin remonttien kustannusvaikutuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton