• Etusivu
  • Energia

Miltä tuntuisi vaikuttaa itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Päivitetty 20.07.2023
20232_80816.jpg

Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).

Myös Isännöintiliitto on ollut huolissaan vastikkeisiin kohdistuvista korotuspaineista. Yleinen hintatason nousu ja energian kallistuminen tuovat nostopaineita myös hoitovastikkeeseen.

Yksi vastaus huoleen on Wattisen automatisoitu lämmityksensäätö. Kiinteistöjen lämmityksen erikoisasiantuntija asentaa älykkäitä automaatioratkaisuja kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitys. Wattisen saa kerrostaloyhtiöön, jossa on vesikiertoinen patterilämmitys ja vähintään 20 huoneistoa. Omakotitaloon tai sähkölämmitteiseen kiinteistöön sitä ei voi asentaa.

Wattisen avulla on helppo leikata lämmitysenergian kulutusta, sillä sen avulla jokainen pystyy vaikuttamaan

Älyteknologia lämmityksen apuna

Lämmityskustannukset ovat merkittävä osa taloyhtiöiden hoitovastiketta. Kun energiaa kuluu vähemmän, säästyy myös rahaa taloyhtiöltä ja sitä kautta osakkeenomistajilta. Taloyhtiöt ja sen asukkaat voivat vaikuttaa vastikkeisiin optimoimalla lämmityksen käyttöä ja siinä auttaa Wattinen.

– Perinteisen termostaatin säätäminen käsin on tietynlaista arpapeliä. Se ei ole kovin tarkkaa, eikä huomioi esimerkiksi poissaoloja tai yöpudotusten käyttöä, sanoo Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia.

Hänen mukaansa ihmisten tietoisuus älyteknologiasta lämmityksen apuna on kasvanut. Kasvanut kiinnostus näkyy myös Wattisella.

– Yhä useampi toivoo mahdollisuutta säätää jokaisen huoneen lämpötila erikseen tai laskea lämpötilaa kodin ollessa tyhjillään tai yöllä nukuttaessa. Juuri tällaisilla ratkaisuilla pystymme helpottamaan energiakriisin vaikutuksia, sanoo Rasia.

Vaikuta kotisi lämpötilaan

Suomen yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Tilastokeskuksen tuoreimman kotitalouksien lämmitystä koskevan tilaston mukaan kaukolämmön osuus oli 51 prosenttia, kun katsotaan tilannetta kerros-, rivi- ja omakotitaloissa. Kerrostaloista peräti 89 prosenttia lämpenee kaukolämmöllä. (tilasto löytyy täältä).

Rasian mukaan onkin valitettavaa, että etenkin useissa kaukolämpöä, ja myös maalämpöä, käyttävissä kerrostaloissa lämmitysjärjestelmät eivät tällä hetkellä toimi optimaalisesti, eivätkä näin tuota niin suurta energiasäästöä ja asumismukavuutta kuin on mahdollista.

Rasia listaa useita tyypillisiä ylilämmityskohteita: taloyhtiön yleiset tilat, ilmanvaihto sekä asuinlämpötilojen rajoittamisen puute. Hänen mukaansa monessa taloyhtiössä lämmitykselle ei ole määritetty selkeitä ala- ja ylärajoja.

Monet näistä ongelmista voisi ratkaista älyteknologioiden ja -palveluiden avulla. Helposti asennettavilla älyratkaisuilla on esimerkiksi mahdollista tunnistaa energiahukkakohdat tehokkaasti ja leikata kulutushuippuja automaattisesti. Älyteknologia myös mahdollistaa asukkaalle omien huonelämpötilojen säätämisen asumismukavuuden varmistamiseksi.

Ratkaisuilla voidaan saavuttaa jopa 20 prosentin säästö kiinteistön energiankulutuksessa. Säästö tuntuu myös taloyhtiön taloudessa, ja sitä kautta osakkaiden vastikkeissa.

Wattinen

Lataa maksuton opas >>

20232_80817.jpg

Yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike

Yhtiövastike
Maksu, jonka osakkeenomistajat maksavat taloyhtiölle sen kaikkien menojen kattamiseksi.
Yhtiövastike pitää sisällään eri vastikkeita, esimerkiksi hoitovastikkeen, rahoitusvastikkeen tai vaikkapa mahdollisen pääomavastikkeen. Yhtiövastike on eri vastikkeiden yhteissumma

Hoitovastike
Hoitovastike on osa yhtiövastiketta. Sillä katetaan kiinteistön hoito- ja ylläpitokulut. Näitä ovat esimerkiksi lämmitys-, jäte-, huolto- ja siivouskulut sekä isännöintipalkkiot.
Yleensä vastikkeet jyvitetään neliömetriperusteella: mitä isompi asunto, sitä isompi vastike.

Rahoitusvastike eli pääomavastike
Rahoitusvastikkeita kerätään taloyhtiössä tehdyistä korjauksista ja niitä varten otetusta pankkilainasta. Se kattaa taloyhtiön kiinteistön rakentamiseen, korjaukseen ja uudistukseen otettujen lainojen korot, kulut ja lyhennykset. Kun taloyhtiö ottaa korjauksia ja uudistuksia varten lainaa, osakkaat maksavat lainaa ja sen hoitokuluja yhtiölle pääomavastikkeen muodossa.

Uusissa asunnoissa rahoitusvastike on käytännössä yhtiön rakennusaikaista lainaa ja se voi olla hyvinkin korkea suhteessa itse hoitovastikkeeseen.

Wattinen
Energia
asuminen
isännöinti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20233_81328.jpg
Ota äly­teknologia avuksi maalämpö­remontin suunnitteluun
Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.
valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton