Miltä tuntuisi vaikuttaa itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä?

Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
Myös Isännöintiliitto on ollut huolissaan vastikkeisiin kohdistuvista korotuspaineista. Yleinen hintatason nousu ja energian kallistuminen tuovat nostopaineita myös hoitovastikkeeseen.
Yksi vastaus huoleen on Wattisen automatisoitu lämmityksensäätö. Kiinteistöjen lämmityksen erikoisasiantuntija asentaa älykkäitä automaatioratkaisuja kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitys. Wattisen saa kerrostaloyhtiöön, jossa on vesikiertoinen patterilämmitys ja vähintään 20 huoneistoa. Omakotitaloon tai sähkölämmitteiseen kiinteistöön sitä ei voi asentaa.
Wattisen avulla on helppo leikata lämmitysenergian kulutusta, sillä sen avulla jokainen pystyy vaikuttamaan
Älyteknologia lämmityksen apuna
Lämmityskustannukset ovat merkittävä osa taloyhtiöiden hoitovastiketta. Kun energiaa kuluu vähemmän, säästyy myös rahaa taloyhtiöltä ja sitä kautta osakkeenomistajilta. Taloyhtiöt ja sen asukkaat voivat vaikuttaa vastikkeisiin optimoimalla lämmityksen käyttöä ja siinä auttaa Wattinen.
– Perinteisen termostaatin säätäminen käsin on tietynlaista arpapeliä. Se ei ole kovin tarkkaa, eikä huomioi esimerkiksi poissaoloja tai yöpudotusten käyttöä, sanoo Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia.
Hänen mukaansa ihmisten tietoisuus älyteknologiasta lämmityksen apuna on kasvanut. Kasvanut kiinnostus näkyy myös Wattisella.
– Yhä useampi toivoo mahdollisuutta säätää jokaisen huoneen lämpötila erikseen tai laskea lämpötilaa kodin ollessa tyhjillään tai yöllä nukuttaessa. Juuri tällaisilla ratkaisuilla pystymme helpottamaan energiakriisin vaikutuksia, sanoo Rasia.
Vaikuta kotisi lämpötilaan
Suomen yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Tilastokeskuksen tuoreimman kotitalouksien lämmitystä koskevan tilaston mukaan kaukolämmön osuus oli 51 prosenttia, kun katsotaan tilannetta kerros-, rivi- ja omakotitaloissa. Kerrostaloista peräti 89 prosenttia lämpenee kaukolämmöllä. (tilasto löytyy täältä).
Rasian mukaan onkin valitettavaa, että etenkin useissa kaukolämpöä, ja myös maalämpöä, käyttävissä kerrostaloissa lämmitysjärjestelmät eivät tällä hetkellä toimi optimaalisesti, eivätkä näin tuota niin suurta energiasäästöä ja asumismukavuutta kuin on mahdollista.
Rasia listaa useita tyypillisiä ylilämmityskohteita: taloyhtiön yleiset tilat, ilmanvaihto sekä asuinlämpötilojen rajoittamisen puute. Hänen mukaansa monessa taloyhtiössä lämmitykselle ei ole määritetty selkeitä ala- ja ylärajoja.
Monet näistä ongelmista voisi ratkaista älyteknologioiden ja -palveluiden avulla. Helposti asennettavilla älyratkaisuilla on esimerkiksi mahdollista tunnistaa energiahukkakohdat tehokkaasti ja leikata kulutushuippuja automaattisesti. Älyteknologia myös mahdollistaa asukkaalle omien huonelämpötilojen säätämisen asumismukavuuden varmistamiseksi.
Ratkaisuilla voidaan saavuttaa jopa 20 prosentin säästö kiinteistön energiankulutuksessa. Säästö tuntuu myös taloyhtiön taloudessa, ja sitä kautta osakkaiden vastikkeissa.

Yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike
Yhtiövastike
Maksu, jonka osakkeenomistajat maksavat taloyhtiölle sen kaikkien menojen kattamiseksi.
Yhtiövastike pitää sisällään eri vastikkeita, esimerkiksi hoitovastikkeen, rahoitusvastikkeen tai vaikkapa mahdollisen pääomavastikkeen. Yhtiövastike on eri vastikkeiden yhteissumma
Hoitovastike
Hoitovastike on osa yhtiövastiketta. Sillä katetaan kiinteistön hoito- ja ylläpitokulut. Näitä ovat esimerkiksi lämmitys-, jäte-, huolto- ja siivouskulut sekä isännöintipalkkiot.
Yleensä vastikkeet jyvitetään neliömetriperusteella: mitä isompi asunto, sitä isompi vastike.
Rahoitusvastike eli pääomavastike
Rahoitusvastikkeita kerätään taloyhtiössä tehdyistä korjauksista ja niitä varten otetusta pankkilainasta. Se kattaa taloyhtiön kiinteistön rakentamiseen, korjaukseen ja uudistukseen otettujen lainojen korot, kulut ja lyhennykset. Kun taloyhtiö ottaa korjauksia ja uudistuksia varten lainaa, osakkaat maksavat lainaa ja sen hoitokuluja yhtiölle pääomavastikkeen muodossa.
Uusissa asunnoissa rahoitusvastike on käytännössä yhtiön rakennusaikaista lainaa ja se voi olla hyvinkin korkea suhteessa itse hoitovastikkeeseen.
Aiheeseen liittyvää

Suuret energiaremontit eivät ole automaattinen vastaus säästöjen saavuttamiseksi

Ota älyteknologia avuksi maalämpöremontin suunnitteluun

Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle

Lämpöjen säätäminen alkaa taas - liian kylmä ja liian kuuma

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
