• Etusivu
  • Energia

Älyteknologia auttaa maalämmön suunnittelussa – samalla energiankulutus vähenee

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 31.03.2023Päivitetty 20.07.2023
20233_81328.jpg

Wattisen älylämmitys kerää hyödyllistä lämmitysdataa, jota taloyhtiössä voidaan käyttää avuksi muun muassa maalämpöremontin suunnittelussa.

Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.

Maalämpö kiinnostaa taloyhtiöitä niin, että etenkin pääkaupunkiseidulla energiakaivoja porataan ennätystahtiin. Tilastokeskuksen keräämien tietojen mukaan maalämpö on yleistynyt viime vuosien aikana pääasiallisena lämmitystapana kaikissa talotyypeissä, etenkin omakotitaloissa sekä muissa pientaloissa.

Maalämpö on hyvä ja ilmastoystävällinen lämmönlähde. Se on myös sekä energiatehokas että kustannustehokas lämmitysmuoto. Vaikka maalämmön alkuinvestoinnit voivat olla suuret, ovat sen käyttökulut pienet. Investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin pienentyneinä lämmityskuluina. Oikein mitoitettuina energiakaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö vaikuttaa myös positiivisesti kiinteistön arvoon.

Taloyhtiöiden energiaremontteihin on myös mahdollista saada avustusta. Asumisen rahoittamis- ja kehityskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vielä ainakin vuonna 2023.

Onko nopean aikataulun säästöjä tarjolla?

Kulunut talvi osoitti, että taloyhtiöiden pitäisi pystyä toteuttamaan säästötoimia nopealla aikataululla. Maalämpö puolestaan vaatii perusteellisen suunnittelun, sillä myös vanhoissa rakennuksissa maalämmön asentaminen vaatii toimenpideluvan rakennuspaikkakunnan viranomaisilta. Lisäksi maalämpöjärjestelmän saaminen ja asentaminen voi tällä hetkellä kestää reilusti yli vuoden.

Avuksi rientää nopeasti käyttöön otettava älyteknologia, joka paitsi itsessään säästää taloyhtiön energiankulutusta ja sitä kautta rahaa, myös auttaa maalämmön suunnittelussa ja käyttöönotossa.

Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia toteaakin, että DNA:n Wattisen kaltainen teknologia on hieno mahdollisuus, sillä se on nopea asentaa ja energian säästäminen onnistuu juuri nyt, kun tarve säästöille on suurin.

20233_81329.jpg

Älyteknologia mahdollistaa huonelämpötilojen pikkutarkan säätämisen ja datan keräämisen, jotta lämmitystarpeiden kehitystä voidaan seurata. Kerättyä tietoa voidaan hyödyntää maalämmön suunnittelussa ja taloyhtiön päätöksenteossa.

Älylämmitys ja maalämpö tukevat toisiaan

Olli Rasia ei näe maalämpöä ja älykästä lämmitysteknologiaa todellakaan kilpailijoina. Älylämmitys voi optimoida maalämmön käyttöä tehokkaammaksi.

Hän muistuttaa, että on paljon järkevämpää ennen päätöstä maalämmön asentamisesta tehdä kattavat mittaukset siitä, mistä voi aidosti säästää energiaa. Älykäs lämmitysteknologia mahdollistaa tämän. Kun energiankulutuksesta on älylämmityksen avulla karsittu turhat rönsyt pois, saadaan maalämpöhanke mitoitettua oikein.

Lämmitystä optimoiva älykäs palvelu – kuten DNA:n Wattinen – on siis hyvä ensiaskel matkalla maalämpöön. Se auttaa mitoittamaan maalämpösuunnitelmat oikein ja tekee maalämmön käyttämisestä energiatehokkaampaa.

Huomio

Huomio

Lataa ilmainen lämmityksen ABC-opas

Lämmitys on kerrostalokiinteistön suurin hoitokulu. Haluatko ymmärtää lämmityksen toimintaa ja mahdollisia vikatilanteita paremmin ja kohtuullistaa kustannuksia?

Lataa nyt maksuton opas ja opit perusasiat lämmityksestä! Lämmityksen ABC on napakka opas kaukolämpöä käyttäville kerrostaloille. Se sisältää sopivasti tekniikkaa ja lisäksi paljon vinkkejä.

Wattinen on isännöitsijän apuna 24/7

Wattisen automatisoitu lämmityksensäätö vähentää isännöitsijän työtä. Se optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää – näin säästyy energiaa ja lämmityskustannuksia ja samalla asumismukavuuskin kasvaa.

Wattinen
Energia
lämmitys
energiaremontti
energiankulutus
energiansäästö
isännöinti
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
20233_81264.jpg
Älylämmitys laski taloyhtiön kauko­lämmityskuluja 18 %
Taloyhtiössä oli keskusteltu lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen parantamisesta ja tietenkin energian säästöjen saavuttamisesta. Ajatukset pantiin täytäntöön As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta joulukuussa 2020 ja taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Nyt on hyvä tarkastella, mitä tuloksia älylämmityksen asentaminen on saanut aikaan.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
20229_79500.jpg
Jätehuoneen hallinnalle tuen tarvetta?
Elämme nykypäivänä materiaalin ympäröimänä ja ylimääräiset tavarat voivat joko tuottaa iloa tai harmaita hiuksia yksittäisissä talouksissa ja taloyhtiöiden jätehuoneissa. Harmaita hiuksia ne aiheuttavat siinä kohtaa kun pitäisi päästä vaikkapa muutamasta tavarasta eroon, puhumattakaan kunnon tyhjennyksestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton