Äly auttaa kerrostalon lämmityksen tasapainotuksessa

Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.
Lämmityksen epätasapaino syö mukavuutta ja rahaa
Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja esimerkiksi kotona työskentelevien työtehoon. Samalla kuluu turhaan energiaa, sillä kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää. Motivan arvion mukaan lämmityksen tasapainottaminen säästäisikin lämmitysenergiaa jopa 10-15 prosenttia.
Huonelämpötila vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin
Asumisterveysohjeen mukaan sopiva sisälämpötila on 21 astetta. Makuuhuoneessa lämpötilasuositus on vielä alempi, 18–20 astetta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan suomalaiskodeissa on kuitenkin 40 prosenttia ajasta yli 23 asteen lämpötila.
Korkea sisälämpötila lisää asumistyytymättömyyttä, väsymystä ja heikentää sekä oppimista että yleistä toimintakykyämme. Motivan mukaan lämpötilan lasku kolmella asteella 24:stä 21:teen vähentää usein sisäilmaoireita kolmanneksella ja olo muuttuu yleisesti virkeämmäksi. Samalla jokainen yhden asteen pudotus säästää 5% energiaa.
Taloyhtiöt ovatkin kiinnostuneita lämmityksen ongelmiin vaikuttamisesta ja samalla energiatehokkuuden parantamisesta, mutta yksinkertaiset keinot lämmitysjärjestelmien modernisoimiseksi ovat tähän asti puuttuneet.

Perinteinen tasapainotus on työlästä
Tasapainotuksen toteutus perinteisin keinoin on monimutkainen urakka, johon liittyy venttiilien säätöä lämmitysjärjestelmän eri osissa sekä virtaamien ja paine-erojen mittaamista. Lisäksi järjestelmän optimointi vaatii kunnon pakkasia, mikä voi lämpiminä talvina harmillisesti venyttää tasapainotusprojektin valmistumista.
Älylämmityspalvelu ylläpitää tasapainotusta

Modernimpi ja helpompi tapa tasapainottaa kaukolämpöä käyttävän kerrostalon lämmitystä on asentaa taloyhtiöön DNA Oyj:n älylämmityspalvelu Wattinen.
Olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä.
Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sitä kautta ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.
Älylämmityksestä arvokasta dataa perinteiseen tasapainotustyöhön
Joskus lämmitysjärjestelmän epätasapaino on niin suuri, että mikään muu kuin perinteinen tasapainotusprojekti ei auta. Sitä voidaan kuitenkin tehostaa ja nopeuttaa, mikäli taloyhtiöön on jo aiemmin asennettu Wattinen.
Tasapainotus voidaan tehdä Wattisesta saatavan datan pohjalta kohdennetummin kuin normaalisti, mikä auttaa tehostamaan tasapainotustyötä ja säästää työtunteja. Saavutettu tasapaino pystytään myös jatkossa ylläpitämään Wattisen avulla, jolloin saadaan tasaiset lämpötilat vuodesta toiseen ilman uusia isoja tasapainotusprojekteja.

Tasapainotus on iso ympäristöteko
Suomessa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan lähes 50 000 kaukolämmitettyä kerrostaloa. Jos kaukolämmön piirissä olevien kerrostalojen lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen oletetaan säästävän energiaa Motivan arvioimat 10–15 prosenttia, voidaan arvioida karkeasti, että nykyinen lämmitysjärjestelmien epätasapaino tuhlaa Suomessa noin 1700 GWh lämmitysenergiaa vuosittain.
Polttomoottoriautojen päästöiksi muutettuna tämä tarkoittaa noin 170 000 henkilöauton päästöjä.
Info
Näin toimii Wattinen
- Wattinen asennetaan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään
- Asunnoissa riittää älytermostaattien vaihto.
- Wattisen saa kätevästi täyden ylläpidon kattavalla kuukausimaksulla, ilman isoja investointeja.
- Palvelu optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää tekoälyn avulla reaaliaikaisesti
- Asukkaat voivat itse säätää lämmitystään omien mieltymyksiensä mukaan taloyhtiön sallimissa rajoissa.
- Lämmityksen optimointi säästää energiaa ja vähentää kiinteistön ilmastopäästöjä
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Aiheeseen liittyvää

Harva taloyhtiö tekee lämmitysjärjestelmän perusteellista kartoitusta

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso

Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
