• Etusivu
  • Energia

Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle

As Oy Järvenpään Kaidan kokemukset

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 20.09.2023Päivitetty 04.10.2023
älylämmitys-on-nopea-säästökeino-taloyhtiölle-1920x1080

Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.

Kaukolämmöllä lämmitettävän taloyhtiön, Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaidan tarina on esimerkki siitä, kuinka älylämmitys voi nopeasti tuoda säästöjä. Kun taloyhtiö otti käyttöön Wattisen älylämmityspalvelun keväällä 2023, lämmityskustannukset laskivat ensimmäisten kahden kuukauden aikana jopa 20 prosenttia. Tämä on erityisen hyvä asia taloyhtiölle, kun otetaan huomioon energiahintojen jatkuva nousu.

Jarmo Tomperi, Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaidan puheenjohtaja ja talotekniikan asiantuntija, kertoo, miten hän sai idean älylämmityksen käyttöönotosta ja miten älyjärjestelmät ovat kehittyneet kerrostaloissa. Tomperi tuo esiin, ettei älylämmitysjärjestelmien saatavuus kerrostaloasukkaille ole ollut aiemmin kovin helppoa. Hän näkee tähän kaksi keskeistä syytä.

– Päätöksentekomalli taloyhtiöissä tekee älyjärjestelmien käyttöönotosta haasteellista, erityisesti silloin kun päätöksentekoon osallistuu useita osakkaita. Lisäksi korkeakustanteiset investoinnit vaativat tarkkaa suunnittelua ja aikaa. Aiemmin, kun energia oli edullista, säästämiselle ei ollut suurta painetta. Kuitenkin nyt, kun energian hinnat ovat nousseet, palveluntarjoajat ovat alkaneet kehittää säästöratkaisuja myös kerrostaloasukkaille, kertoo Tomperi.*

– Lämmityksen osuus on 30 prosenttia taloyhtiömme kustannuksista. Siinä puhutaan jo merkittävistä summista. Kilpailuttamalla vaikkapa huoltoyhtiö, voimme säästää muutamia satasia vuodessa, mutta tämän tyyppisiillä toimilla voimme säästää tuhansia euroja vuodessa. Säästötoimet kannattaa kohdistaa sellaisiin osa-alueisiin, missä niistä saadaan suurin hyöty, muistuttaa Tomperi.*

(*Tomperin haastattelun lähde Keski-Uusimaa 3.6.2023 https://www.keski-uusimaa.fi/)

Älylämmityksen toimintaperiaate

Tomperi kiittelee Wattisen tekemää alkukartoitusta, joka tarjosi taloyhtiölle arvokasta tietoa lämmitysjärjestelmän kehityskohteista.

– Tämä kartoitus vakuutti meidät Wattiksen asiantuntemuksesta ja oli ensimmäinen askel älylämmitysjärjestelmän käyttöönotossa, Tomperi kertoo.

Älylämmitys perustuu älykkääseen termostaattiin ja tekoälyn hyödyntämiseen. Termostaatti mittaa jatkuvasti lämpötilaa ja lähettää tiedot pilvipalveluun, missä tekoäly prosessoi niitä. Tämä mahdollistaa huonekohtaisten lämpötilojen tarkemman säädön ja yleisten tilojen lämpötilojen optimoinnin.

– Aiemmin asukas sai säädettyä huonelämpötilaa suoraan patterista ja joissakin huoneistoissa saattoi olla liiankin kuuma. Nyt asukkaalla on huoneiston lämpötilan säätövaraa 19–23 asteen välillä ja yhteisissä tiloissa lämpötila on säädetty 17 asteeseen, Tomperi sanoo.

Älylämmityksen taustalla toimii tekoälyä hyödyntävä pilvipalvelu, joka käyttää hyväkseen muun muassa sääennustetietoja.

– Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa siitä, miten asunnot ja muut tilat varaavat lämpöä, mitä sääennuste sanoo ja kuinka tiedot voi huomioida lämmityksessä ennakoivasti. Eri tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta pysytään toivotussa lämpötilassa. Tekoäly ennakoi ja ohjaa kiinteistön lämmitystä tarkasti huone kerrallaan, kertoo Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia.

punaiseen paitaan pukeutunut mies mies säätää taloyhtiön lämmitystä teknisessä tilassa

Wattisen Olli Rasia valottaa lämmitysdatan hyötyjä

Olli Rasia korostaa jatkuvan lämmitysdatan keräämisen arvoa taloyhtiölle. Hän selittää, kuinka tämän datan avulla voidaan saavuttaa säästöjä eri energiankäytön osa-alueilla.

– Hallitusti keräämämme lämmitysdata on erittäin hyödyllistä taloyhtiölle ja voi olla jopa merkittävää rahallista hyötyä. Datan avulla voimme optimoida energiankäytön eri osa-alueita, Rasia sanoo.

Rasia havainnollistaa, että taloyhtiö voi hyötyä energiayhtiöltä saadusta alennuksesta, joka perustuu tähän dataan. Hän selittää perusmaksun ja tehomaksun käsitteet ja niiden merkityksen.

– Taloyhtiö maksaa energiankulutuksestaan lisäksi kiinteän perusmaksun, joka perustuu tehomaksuun. Tehomaksu määräytyy käytännössä taloyhtiön varaaman lämmityskapasiteetin perusteella. Wattisen palveluun sisältyy myös kiinteistön kokonaisvedenkulutuksen mittaaminen, ja datan avulla voimme ohjata energiankulutusta siten, että voimme vähentää lämmitystä lämpimän käyttöveden kulutushuipun aikana, Rasia selventää.

Rasia korostaa, että älylämmitykseen tehty sijoitus voi nopeasti maksaa itsensä takaisin. Säästäessään energiaa taloyhtiö tekee myös merkittävän teon ympäristön hyväksi. Lisäksi tehokkaasti toimiva lämmitysjärjestelmä parantaa asukkaiden tyytyväisyyttä tasaisilla lämpöoloillaan.

Älylämmitys tarjoaa taloyhtiöille tehokkaan ja fiksun tavan säästää lämmityskuluissa. Se perustuu älykkääseen teknologiaan, joka mahdollistaa tarkemman lämpötilan säädön ja energiankulutuksen optimoinnin. Taloyhtiöt voivat saavuttaa merkittäviä säästöjä ja samalla tehdä ympäristöystävällisen valinnan. Älylämmitys ei ainoastaan tuo taloudellisia etuja, vaan parantaa myös asukkaiden viihtyvyyttä tasaisilla sisälämpötiloilla. Tämä on askel kohti kestävämpää ja edullisempaa tulevaisuutta taloyhtiöille.

Info

Info

Wattisella on sertifioinnissa todettu riittävä tietoturvan taso

Traficomin Tietoturvamerkki takaa kuluttajalle, että laitteen tietoturvan perusominaisuudet ovat kunnossa. Tietoturvamerkki voidaan myöntää sertifiointiprosessin läpäisseille älylaitteille, jotka keräävät tietoa ympäristöstään ja viestivät siitä verkon välityksellä.

Näin Wattinen hankitaan ja otetaan käyttöön:

  1. Wattisen esittely ja tarjous
  2. Tilausvahvistus
  3. Wattisen asiantuntijan alkukartoitus
  4. Asennusaikataulun sopiminen ja asukastiedotteet
  5. Asennus
  6. Älypuhelinsovellus ja pikaopas tarjolla asukkaille
  7. Oppimisvaihe, jossa järjestelmä oppii kiinteistön lämmönvaraavuuden
  8. Lämmityksen jatkuva optimointi
  9. Seuranta ja raportointi
Wattinen
Energia
asuminen
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81328.jpg
Ota äly­teknologia avuksi maalämpö­remontin suunnitteluun
Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton