• Etusivu
  • Varusteet

Älykäs palvelu, joka tarkkailee sisäilman laatua ja raportoi reaaliajassa

Hengitä puhtaampaa ilmaa: Airyn mittaa sisäilman laatua, jotta sinun on hyvä olla

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Airyn Technologies Oy
Päivitetty 05.12.2024
1920-tiedatko-sisailman-laadun-airyn-kertoo-sen-sinulle

Sisäilman laadulla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille sekä jaksamiselle. Tutkimukset osoittavat, että optimaalinen sisäilmanlaatu voi parantaa kognitiivista suorituskykyä yli 60 prosenttia, ja vähentää hengitystieongelmia jopa 50 prosenttia.

Uusi innovatiivinen laite yhdistettynä palveluun auttaa havaitsemaan ongelmakohdat, parantamaan asumismukavuutta sekä ehkäisemään terveysriskejä jo ennen kuin itse ongelmia niiden kanssa huomaatkaan.

Miksi sisäilman laatu on niin tärkeää?

Se, mitä hengitämme sisäämme, vaikuttaa suoraan terveyteemme sekä hyvinvointiimme. Ihminen altistuu esimerkiksi VOC-yhdisteille*, epämääräisille pölyille ja kuiduille tai homeitiöille, bakteereita sekä hiivoja unohtamatta. Hengitettävät epäpuhtaudet voivat aiheuttaa pitkäaikaisia, ehkä jopa pysyviä ongelmia arkeemme. WHO:n tutkimuksen mukaan vietämme ajastamme jopa 90 prosenttia sisätiloissa – luvun suuruus korostaa entisestään hyvän sisäilman laadun merkitystä.

*) VOC-yhdisteet: haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, kaasumaisia aineita, jotka huoneenlämmössä haihtuvat helposti ilmaan.

Mitkä tekijät voivat heikentää sisäilmaa?

Syitä, miten huono sisäilma voi saada alkunsa on monia. Asukkaiden sekä käyttäjien toimintatavoilla on myös merkitystä siihen, millaiseksi sisäilma muodostuu. Huollot, niiden vääräaikainen ajoittaminen sekä aikanaan tehdyt materiaalivalinnat yhdistettynä esimerkiksi yllättäen kohonneisiin kosteusarvoihin voivat olla yksi mahdollinen reitti ongelmien syntyyn.

Harvoin voidaan sisäilmaongelmien ilmetessä kuitenkaan osoittaa vain yhtä syytä. Huono sisäilma ei yleensä ilmene yllättäen, vaan se on useiden pienten tapahtumien summa, joka pikkuhiljaa kasaantuessaan vain tulee lopulta esille tietyssä vaiheessa.

Esimerkiksi kosteudelle pitkään altistuneet rakenteet alkavat vähitellen lahota ja niihin muodostuu homevaurioita tai ne alkavat tuottaa sisäilmaan erilaisia yhdisteitä. Alkuperäisen kosteuden nousun syynä saattaa olla vaikka vanha rakenteissa kulkeva vesiputki, jossa on pistemäinen pieni vuoto tai katolle talven aikana lumen ja jään toimesta ilmaantunut reikä. Ilmanvaihdon säännöllinen puhdistaminen sekä ilmanvaihtolaitteiston huollot auttavat siihen, että tunkkaisuus tilassa vähenee.

Mitä hyötyjä sisäilman mittaus tuo?

Huonon sisäilman tunnistaa yleensä omassa jaksamisessa: toistuva päänsärky, erilaiset tuntemukset kehossa sekä selittämättömät sairauskierteet ovat tavallisia oireita. Ihminen kuitenkin nopeasti tottuu olotilaan ja sen myötä siitä kehittyy uusi normaali. Mutta mitäpä jos olisikin laite, joka kertoo konkreettisesti jonkin olevan pielessä?

Airyn IAQ-ratkaisu (IAQ = Indoor Air Quality) yhdistää kahden suomalaisen yrityksen osaamisen, tarjoten ainutlaatuisen palvelun sisäilman laadun seurantaan. Airynin ratkaisun ja Elisan mobiilipalvelun yhdistelmä on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, joka auttaa tekemään hyviä ratkaisuja sisäilman laadun ja sen myötä myös oman hyvinvoinnin parantamiseksi.

Airynin pieni mittauslaite taustalla muun muassa hymyilevä nainen

Kuten moni muukin keksintö, innovaatio sekä palvelu, se syntyy omista kokemuksista sekä tarpeesta. Samoin on tilanne Airyn IAQ-ratkaisun kohdalla.

– Omakohtainen kokemus huonon sisäilman vaikutuksista ihmisen terveyteen sekä hyvinvointiin toimi idean alkuunpanijana. Myös yleinen tietoisuus sisäilmasta ja sen laadun tärkeydestä on onneksi selvästi lisääntynyt. Koska en varmasti ole ainoa, jolla on kokemusta huonosta sisäilmasta, halusimme mahdollistaa raikkaan ja terveellisen sisäilman mahdollisimman monelle, kertoo Airyn Technologies Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Sistonen.

Sisäilman laadun mittauksen tulisi olla mahdollisimman helppoa ja luotettavaa. Lisäksi tuloksia pitäisi pystyä tarkastelemaan nopeasti ja niin, että niiden avulla voisi miettiä myös korjaustarpeita jo ennen, kuin tilanne on katastrofaalisen huono ja edessä on kallis remontti.

Näin Airyn toimii – mittaus ja tiedonsiirto

Pienikokoinen ja helposti siirreltävä, useita sensoreita sisältävä laite kerää tärkeää tietoa, joka välitetään tietoturvallisesti suljetussa Elisan NB IoT-mobiiliverkossa pilvipalveluun. Pilvipalvelusta data välitetään Airynin Suomessa sijaitsevaan palvelinkeskukseen. Kuluttaja pääsee tarkastelemaan kerättyä tietoa helposti ja selkeälukuisesti Airynin käyttöliittymästä.

– Airyn tekee yhteistyötä Elisan kanssa, ja sisäilmanlaatua mittaavat sensorit hyödyntävätkin Elisan koko maan kattavaa NB-IoT-mobiiliverkkoa. Kaikki sensorien tuottama data hallinnoidaan tietoturvallisesti Elisa Business IoT -palvelun avulla, Elisan IoT-liiketoiminnan Business Manager Jale Naskali kertoo.

Data tarjoillaan käyttäjille reaaliaikaisesti ja helppokäyttöisessä muodossa. Reaaliaikainen data auttaa reagoimaan nopeasti ja tekee sisäilman seuraamisesta vaivatonta. Kerätty arvokas tieto auttaa taas parantamaan kiinteistöjen sisäilman laatua oikea-aikaisesti ennen kuin tilanne äityy pahaksi.

Airynin mobiilinäkymä on selkeä ja helppolukuinen

Kuinka suuri Airynin mittalaite on, onko se kiinteästi paikoilleen asennettu?

Airynin sisäilman olosuhdeanturi on pieni ja kompakti laite, joka on vapaasti liikuteltavissa sekä sijoitettavissa eri tiloihin. Airyn ei ole vain mittalaite, vaan se on myös palvelu, joka sisältää kaiken tarvittavan sisäilman laadun mittaamiseen ja analysointiin. Minkälaisesta palvelusta on siis kyse?

– Palvelu, jonka Airyn yhdessä Elisan kanssa tuottaa kattavat laitteen, olosuhdeanturin, käyttöliittymän, tietokannan sekä ilmaisen mobiilidatan (tiedonsiirron). Koska hetkittäinen mittaus harvoin kertoo muuta, kuin sillä hetkellä ilmenneestä ongelmasta, haluamme me meidän järjestelmämme avulla auttaa ihmisiä keräämään dataa pitkään ja mahdollistaa sen hyötykäyttö, Jarkko Sistonen kertoo.

– Data pysyy tallessa pilvipalvelussa viiden vuoden ajan, eli historiatietoa on saatavilla merkittävästi. Tämä tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden havaita, milloin olosuhteissa tapahtui merkittävä muutos, Sistonen jatkaa.

Airyn mahdollistaa proaktiivisen kiinteistönhoidon

Airyn kertoo käyttäjälleen lyhyesti sanottuna dataa sisäilman laadusta, toisin sanoen se mittaa kiinteistössä olevaa sisäilmaa jatkuvasti ja lähettää tiedot eteenpäin käyttöliittymään. Laitteen mittaamia suureita ovat jo artikkelin alussakin mainitut: CO2, TVOC sekä partikkelit, joiden lisäksi mittaukseen kuuluu vielä lämpötila sekä kosteus.

Lisäksi voitaisiin kysyä, mitä haluat tietää. Pitkään kerätty data sekä osaltaan myös sen reaaliaikaisuus mahdollistavat omien raporttien luomisen sekä erilaisten tietojen vapaasti poimimisen halutuista kohteista, haluamiltaan ajanjaksoilta. Sensorien keräämän aineiston perusteella sisäilman laatua pystyy siis analysoimaan ja tekemään tarvittavat toimenpiteet sen parantamiseksi. Lopputuloksena terveellisempää asumista ja parempaa sisäilmaa.

Airynin antama data on helposti luettavissa ja käytössä viisi vuotta.

Yhteistyökumppaneita ongelmatilanteiden ilmetessä kiinteistössä

Palvelun avulla voi myös saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä. Esimerkiksi kiinteistöjen saneerauskustannuksissa. Miten? Sensoreiden tuottaman datan avulla piileviin riskeihin voidaan puuttua ajoissa – ennen kuin niistä tulee suuria ja kalliita ongelmia. Proaktiivinen kiinteistönhoito voi säästää esimerkiksi taloyhtiöillä merkittäviä summia.

Jos sisäilman mittaus ja erilaiset saadut arvot eivät suoraan kerro, mistä ongelmatilanteessa on kyse, on Airynillä tarjota myös asiantuntijapalveluita esimerkiksi tarkempia sisäilmaselvityksiä ja kartoituksia varten. Kumppaniverkostosta löytyy asiantuntija, joka osaa kertoa mitä pitäisi tehdä.

Korjauspartnerit Oy on korjausrakentamisen ja teollisuuden asiantuntijapalveluita tarjoava insinööritoimisto, jonka erityisosaamisaluetta on sisäilmaolosuhteet. Heidän palvelunsa kattavat laajan kirjon rakennusten terveellisyyttä ja turvallisuutta parantavia toimenpiteitä, kuten kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien kartoitukset sekä tarvittavat korjaustyöt. Pitkä kokemus yhdistyy rakennusalan uusimpien menetelmien kanssa, jolloin varmistetaan kiinteistöjen turvallisuus sekä miellyttävyys asua ja työskennellä. Airynin ja Korjauspartnerit Oy:n yhteistyö perustuu yhteiseen tavoitteeseen – luoda parempaa ja terveellisempää sisäilmaa.

Info

Info

Mitä saat konkreettisesti:

  • Anturit mittaamaan sisäilman laatua.
  • Turvallisen ja ilmaisen mobiilidatan tiedonsiirron Elisan suljetussa 4G NB-IoT verkossa.
  • Helppokäyttöisen käyttöliittymän, josta dataa saa tarkastelua sekä laadittua itseä kiinnostavia raportteja.
  • Datan tallennuspaikan 5 vuoden ajaksi veloituksetta.
  • Mahdollisuuden käyttää Airynin kumppaniverkostoja, mikäli tarkempia selvityksiä ja kartoituksia on tarvetta tehdä.
  • Kotimainen ja laadukas palvelu, jolla on käytössään avainlippu.

Tarjolla palvelu sekä ratkaisu, johon Roaming-maksu ja laitteet kuuluvat – olisiko teidän taloyhtiössänne aika mitata sisäilman laatu?

Airyn Technologies Oy
Varusteet
ilmanvaihto
huoneisto
isännöinti
automaatio
sisäilma
sisätilat
taloyhtiön hallinnointi
kosteusvaurio
tuotetietous
älykoti
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
tiputtava hana lisää vedenkulutusta
Täsmällinen vedenkulutuksen seuraaminen missä ja milloin tahansa
Vedenkulutuksen ajantasaisen seurannan ja kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen ei tarvitse aiheuttaa kiinteistönomistajille kohtuutonta työtaakkaa. Oikeastaan päinvastoin, siirtyminen älykkääseen vedenmittaukseen auttaa vähentämään hallinnollista työmäärää ja vapauttamaan aikaa muuhun.
20208_66032.jpg
Taloyhtiö joutui maksamaan osakkaan aiheuttaman vahingon
Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä isosta kokonaisuudesta.
202112_74177.jpg
Mitä voimme tehdä yksityisen juhla­tilan aiheuttamalle häiriölle?
Taloyhtiömme kellarissa on yksityinen juhlatila (ei ravintola), jonka käyttö aiheuttaa asukkaille toistuvaa häiriötä. Metelöinti sisätiloista kuuluu yläkerrosten asuntoihin asti, ja vieraat käyttävät jatkuvasti taloyhtiön pihaa sopimuksen vastaisesti juhlatilan jatkeena.Juhlatilaa vuokrataan kello 24.00 asti, vaikka taloyhtiössä alkaa yörauha kello 22.30. Juhlia on noin 4 kertaa viikossa, mitä ei myöskään voida pitää enää normaaliin kerrostaloasumiseen katsottavana siedettävänä haittana.Tilan omistaja on kertonut informoivansa asiakkaitaan aina etukäteen säännöistä, ja katsoo tämän tuovan hänelle vastuuvapauden asiassa. Toisin sanoen toistuvat häiriöt ovat hänen näkemyksensä mukaan asukkaiden ja satunnaisten juhlijoiden välinen asia.Mitkä ovat taloyhtiön lailliset keinot asiassa?
LVI-tekniikan DI Toni Pölönen.jpg
Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?
LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista.– Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton