• Etusivu
  • Remontti

Apua lukituksen uusimiseen ja etukampanja taloyhtiöille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 29.03.2021Päivitetty 09.02.2022
20213_69572.jpg

Lukitusjärjestelmän uusiminen tulee monelle taloyhtiölle vastaan saneerauksien yhteydessä. Monisyistä kokonaisuutta hankittaessa kannatta panostaa tarjouspyyntöön. Helsingin Metsäpurontiellä pyydettiin asiantuntija mukaan neuvomaan jo hankintavaiheessa. Yhtiö hyödynsi myös Abloyn etukampanjan, ja lunasti yhden avaimen kullekin huoneistolle veloituksetta.

Helsingin Maunula on suurelta osin 1950-luvulla rakennettua vehreää kerrostaloaluetta. Alueen sydämessä sijaitseva As Oy Metsäpurontie 20 on tyypillinen esimerkki maunulalaisesta rakennuskannasta. Yhtiön talo valmistui vuonna 1954.

Yhtiön ovia oli jo noin 60 vuotta uskollisesti turvannut alkuperäinen ABLOY® CLASSIC -lukitus. Lukitusmallilla ei kuitenkaan ollut voimassa olevaa patenttia, joten lisäavainten valmistamista ei mitenkään rajattu tai valvottu. Lisäksi noin 15 yksittäistä lukkoa oli uusittu ajan myötä, ja sarjoitusta ei voitu täysmääräisesti hyödyntää viime vuosina.

– Putkiremontin aikana talossa oli toistakymmentä huoneistoa, joihin ei voitu päästää rakennustyöntekijöitä sisään yleisavaimella. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja teki silloin ystävällisen työn ja hoiti avainnippua ja ovien avaamisia näiden osalta, yhtiötä hoitava isännöitsijä Raimo Rahkonen kertoo.

Monet asiat puhuivat sen puolesta, että talon vaikeasti hallittavaksi mennyt lukitus kannattaisi pistää täysin uusiksi. Hankinnan lähtökohdiksi määrittyivät avainhallinnan ja lukon avaamisen helppous.

Asiantuntija apuna alusta alkaen

Lukituksen hankinta herättää usein paljon kysymyksiä taloyhtiössä.

– Lukitusjärjestelmät ovat monisyisiä kokonaisuuksia ja tarjouksissa on paljon ammattitermejä. Asiakirjoja on myös vaikea verrata keskenään, ellei tiedä mitä tarjoukseen kannattaa pyytää, Rahkonen sanoo.

– Otimme ammattilaisen mukaan konsultoimaan hankintaa. Hänen avullaan saimme muokattua tarjouspyyntöä yksityiskohdiltaan niin, että se istui juuri yhtiön tarpeisiin. Siinä huomioitiin asioita, joita maallikko ei olisi osannut itse päätellä, Rahkonen kuvailee.

Neuvontaa löytyi Abloy Oy:n pääkaupunkiseudun projektimyynnistä. Ensimmäinen esittelytapaaminen projektimyyntipäällikkö Tero Korhosen ja taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän kesken oli vuoden 2020 alussa. Pian sen jälkeen Korhonen kartoitti kohteen ja konsultoi yhtiötä tarjouspyynnön osalta.

– Hyvin valmisteltu tarjouspyyntö vähentää huomattavasti taloyhtiön päättäjien sekä kilpailutukseen osallistuvien jälleenmyyjien ylimääräistä juoksuttamista. Näin myös asiakas saa lopputuloksen haluamillaan tuoteyhdistelmillä ja toiminnallisuuksilla varustettuna, kun tarjouspyyntömateriaali on yhteneväinen ja huolella yhdessä asiakkaan tarpeet kartoittaen laadittu, Korhonen sanoo.

Hyvin valmisteltu tarjouspyyntö lukitusjärjestelmistä palvelee parhaiten taloyhtiön tarpeita tulevaisuudessakin
Hyvin valmisteltu tarjouspyyntö lukitusjärjestelmistä palvelee parhaiten taloyhtiön tarpeita tulevaisuudessakin

Maunulan tapauksessa katsastimme myös, että yhtiön lukkoliikkeiltä saamat tarjoukset vastasivat pyyntöön, ja suosittelimme yhtiötä pyytämään niihin muutamia tarkennuksia, Korhonen täydentää.

Yhtiö sai useita tarjouksia. Päätös piti lopulta tehdä digitaalisten sekä mekaanisten vaihtoehtojen välillä.

Kun tarjoukset lopulta olivat yhtiön päättäjille vertailukelpoiset, oli varsinainen päätös helppo tehdä. Ratkaisevat tekijät olivat käytön helppous niin asukkaan kuin avainhallinnoijan näkökulmasta, joten järjestelmäksi valikoitu digitaalinen ABLOY PULSE. Yhtiö hyödynsi myös Abloyn etukampanjaa, ja lunasti yhden avaimen kullekin huoneistolle veloituksetta.

Urakan toteutti vantaalainen Lukko-Tiimi Oy. Uusittavia huoneisto-ovien lukkoja talossa oli kaikkiaan 36. Lisäksi yleisissä tiloissa uusittiin 34 ovilukkoa ja kaksi riippulukkoa. Alkuperäisiä ovia ei kuitenkaan tarvinnut uusia.

– Uudet lukot istuivat hyvin vanhoihin oviin. Tarvittiin vain pieni, huomaamaton suoja reiän ympärille, Rahkonen huomauttaa.

20222_76865.jpg

Käsilaukun anastus kävi kalliiksi

Hankinta nähdään yhtiössä pitkän ajan investointina. Palvelivathan edellisetkin lukot kuutisenkymmentä vuotta.

– Mielenkiintoista nähdä millainen PULSE on viidenkymmenen vuoden jälkeen. Ohjelmistopuolella tullaan varmasti keksimään lisää uusia ominaisuuksia, Rahkonen pohtii. Hän näkee investoinnissa myös taloudellisia säästöjä pitkällä aikavälillä, niin tulevia saneerauksia kuin vahinkoja ajatellen.

"Ennen piti sarjoittaa koko rappu uudestaan, jos yksikin avain katosi. Se kävi kalliiksi. Näin tapahtui esimerkiksi kerran, kun huolellisen asukkaan käsilaukku anastettiin kaupan kassalla. Digitaalisessa järjestelmässä kadonneesta avaimesta saa sen sijaan heti poistettua kulkuoikeudet."
Raimo Rahkonen, isännöitsijä, As Oy Metsäpurontie 20

– Asiantuntija-avusteinen tapa oli kaikkiaan erinomainen malli viedä läpi monisäikeinen hankinta. Voin suositella sellaista jokaiselle vastaavaa hankintaa tekevälle yhtiölle, isännöitsijä Rahkonen kannustaa.

Huomio

Huomio

Hyödynnä kampanjaetu!

Lukoston vaihdon yhteydessä yksi PULSE-avainhuoneistoa kohden veloituksetta (arvo noin 30 €/huoneisto)

Abloy Oy
Remontti
koti
lukitus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66199.jpg
Näkökulma taloyhtiön terveysturvallisuuteen
Digitaaliset lukitusjärjestelmät kasvattavat suosiotaan taloyhtiöissä ja niiden tuomat hyödyt ovat ilmeisiä myös tämän hetkisessä muuttuneessa maailmantilassa, jossa ylimääräisiä ihmiskontakteja pyritään välttämään.Erilaiset älykkäät lukitusratkaisut ovat tätä päivää ja lisäävät turvallisuutta monella tapaa. Haluamme tässä artikkelissa nostaa esiin terveysturvallisuusnäkökulman, joka mietityttää monia tällä hetkellä.
20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
20234_81384.jpg
Mikä on älylukon todellinen kustannus?
Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.
20214_70146.jpg
Luotettu kotiavain loi nahkansa - uusi patentti tuo turvaa vuoteen 2040 asti
Abloy Oy julkisti uusimman mekaanisen lukitusratkaisunsa ABLOY EASY, joka on tarkoitettu muun muassa asuinkiinteistöihin. Suomalaisten kotien luotettu avain on luonut nahkansa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton