• Etusivu
  • Remontti

ARA-asuntokantaa korjaamalla ikääntyneille hyvää asumista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.03.2019
11_P_118999_3.jpg

Ympäristöministeriö on julkaissut selvityksen ARA-asuntojen korjaamisesta esteettömiksi ja ikääntyneiden asumiseen sopiviksi. Selvityksessä tarkastellaan asuntojen korjaamista etenkin väestöltään vähenevien kuntien kannalta, mutta samoja ratkaisuja voidaan toteuttaa kaikissa vuokrataloyhtiöissä. Remontoimalla asuntoja esteettömiksi ARA-asuntojen asukaskunta voisi painottua jatkossa enemmän juuri ikääntyneisiin.

Jotta ikääntyvä väestö voisi asua tavallisissa asunnoissa pitkään, tarvitaan esteettömiä asuntoja. Tässä vuokratalojen ja -asuntojen korjaaminen ikääntyneille sopivaksi on tärkeä keino. Kunnat voivat vaikuttaa alueensa asunto-oloihin omistamiensa vuokrataloyh­tiöiden kautta. Asuntoja voidaan korjata siten, että ne palvelevat kunnan ja sen ikääntyneiden asukkaiden tarpeita tulevaisuudessakin. ARA-asuntokantaa kehittämällä voidaan tuottaa ikääntyneille sopivaa asumista, esimerkiksi maaseudulta ja omakotitaloista muuttaville. Tämä vaatii kunnan ja vuokrataloyhtiöiden pitkäjänteistä yhteistyötä.

Väestön vähentyessä myös asuntojen kysyntä vähenee ja ARA-vuokra-asuntoja jää tyhjilleen. Niillä alueilla, joissa väestön väheneminen on merkittävää, myös väestön ikärakenteen muutokset ovat suuria. Haasteena on kuitenkin se, että tyhjäksi jäävät asunnot eivät sovellu kasvavalle ikääntyneiden asukkaiden joukolle. Kuntien vuokrataloyhtiöissä on suunniteltu lähivuosille peruskorjauksia, hissien jälkiasennuksia sekä esteettömyyskorjauksia. Peruskorjauksia tehtäessä kannattaa asuntoa tehdä kaikille sopivaksi, eli esteettömäksi.

"Hyvä esimerkki onnistuneesta korjauksesta on Haapajärven Vitikankulma, jossa haluttiin talon käyttöastetta korkeam­maksi. Taloon asennettiin hissi ja esteettömyyskorjauksia tehtiin asuntojen kylpyhuoneissa ja keittiöissä sekä yhteisissä tiloissa. Vuokrataloyhtiö teki yhteistyötä kuntayhtymän sote-palvelujen kanssa kotihoidossa. Lisäksi asukkaiden yhteistä toimintaa tuettiin ja siihen tarjottiin sopiva tila. Korjaamisen ja kehittämisen onnistumista kuvaa se, että talo on nyt kokonaan vuokrattu ja asuntoihin jopa jonotetaan," toteaa asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä.

Selvityksessä myös ehdotetaan ARAlle uutta korjausavustusmuotoa kuntien kiinteistöyhtiöiden vuokratalojen korjaamiseksi ikääntyneen väestön asumiseen, esimerkiksi esteettömyyden, turvallisuuden ja yhteistilojen parantamisen avulla. Avustuksen saaminen edellyttäisi, että kiinteistöyhtiössä laaditaan arvio yhtiön ARA-kannan tilanteesta ja korjaustarpeista sekä tältä pohjalta suunnitelma sitä koskeviksi toimenpiteiksi, erityisesti ikääntyneiden asumistarpeiden näkökulmasta.
Selvityksen rahoitti ympäristöministeriö ja sen teki Forecon Oy.

Lisätietoja:
Asuntoneuvos Raija Hynynen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi, puh. 029 525 0093
Toimitusjohtaja Markku Riihimäki, Forecon, etunimi.sukunimi@forecon.fi, puh. 040 704 1187

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 14.03.2019

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80759.jpg
Onko osakas vastuussa lainanhoitokuluista?
Taloyhtiössämme aloitetaan kattoremontti tänä keväänä. Isännöitsijä tiedusteli minulta ennakkoon, maksanko osuuteni remontista käteisellä vai tarvitsenko osuuteni kattamiseen taloyhtiön lainaa. Isännöitsijä kertoi, että jos ottaa taloyhtiön lainaa, lainaa tulee ottaa joko koko summa tai puolet siitä. Ilmoitin, että hoidan osuuteni käteisellä (kokonaan säästöillä tai ottamalla jonkin verran omaa lainaa / luottoa omasta pankista).Viime viikolla meillä oli yhtiökokous ja siinä sain kuulla, että koko remonttisummalle (n. 96 000 euroa) otetaan taloyhtiön laina. Vaikka on ilmoittanut maksavansa käteisellä, joutuu jokainen siis maksamaan osuutensa lainan nosto- ym. kuluista. Voiko näin menetellä? Osuuteni remontista on arvion mukaan n.15 000 euroa riippuen muutos-/lisätyötarpeista.
20144_38889.jpg
Raikkaat pyykit kuivaushuoneesta kotiin
Kuivaushuone palauttaa pyykit raikkaina pesustaToimiva pesutupa madaltaa kynnystä käyttää hyväksi taloyhtiön yhteisiä resursseja. Tehokas kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa pitää pesutilat raikkaina ja hyvin tuuletettuina kovassakin käytössä. Korkea käyttöaste säästää pitkän päälle korjauskustannuksissa – asuntojen ilmanvaihtoa kun ei ole suunniteltu pyykkien kuivaamiseen. Harvoin siihen on huoneistoissa sopivia tilojakaan.Kun kiinteistön pesutilat on hyvin suunniteltu ja kuivausjärjestelmä tehokas, asukkaiden ei tarvitse sijoittaa omiin, kalliisiin koneisiin eikä taloyhtiön tarpeettomien vesivahinkojen korjauksiin.Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen
20212_68540.jpg
Järjestelmä­takuu tuo lisäturvaa taloyhtiön linja­saneeraukseen
Vieser tarjoaa 10 vuoden järjestelmätakuun lattiakaivojärjestelmille, joiden kaikki osat ovat samaa Vieser-tuoteperhettä. Asiakas saa lisäturvan lisäksi varmuuden siitä, että osat sopivat taatusti yhteen, jolloin esimerkiksi vesivahingon riski taloyhtiössä pienenee.
202210_52180.jpg
Vihertävät hulevesiratkaisut ja uniikit tuotteet erikoiskohteisiin!
Hulevedet ja niiden hallinta ovat jo jonkin aikaa olleet tärkeä osa kaupunkisuunnittelua. Rakennetuilla alueilla suositaan nykyään läpäiseviä pintoja ja hulevesien hallintaan kuuluu sadeveden pidättäminen heti tontilla, siellä missä se syntyy. Hulevesien pidättämistä voidaan tehdä muun muassa oikeanlaisten päällysteiden sekä viherkattojen avulla.
201611_47691.jpg
Tee katolle kuntotarkastus
Katto on rakennuksen tärkeimpiä rakennusosia. Katto suojaa koko rakennusta ja sen kunto tulisikin tarkistaa säännöllisin väliajoin. Vuotava katto on aina vakava merkki kiireellisestä korjaus- tai remonttitarpeesta, mutta jo pienemmätkin puutteet vaativat toimenpiteitä. Olipa kyseessä tiili-, bitumi tai peltikatto, tuisi katolla käydä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.Katon kunnon voi tarkistaa itse tai pyytää ammattilaisen avuksi. Ammattilainen tuntee kattojen riskikohdat ja osaa kiinnittää niihin erityistä huomiota. Kokenut ammattilainen myös antaa kuntotarkastuksesta kattavan raportin ja osaa kertoa, millainen kattoremontti sopii yhtiönne tarkoituksiin.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Yhtiökokous: osakkaan kyselyoikeus hallituksen hankintaratkaisuista?
Meidän taloyhtiöön ilmestyi kallis ulkogrilli, jonka hinta oli noin 8000 euroa. Hankinta oli hallituksen omaosto ja perusteena oli, että syksyllä järjestämme Grillijuhlat. Käyttöaste on pieni, ja tietääkseni ketään lähellä olevia osakkaita ei ole kuultu. Kysymys: onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin? Lisäksi meidän taloyhtiössä poistettiin vinossa oleva tamppausteline, Isännöitsijä ilmoitti että tulee asennettavaksi uusi. Tästä ilmoituksesta on jo kulunut reilut puolivuotta. Taloyhtiössä on kyllä useita tamppaustelineitä, ne ovat jakautuneet tasapuolisesti, mutta tästä puuttuvasta telineestä aiheutuu lisäharmia muille osakkaille pölyhaitat ym. Onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin tässäkin asiassa, vai onko tämäkin ollut keskustelun aiheena..

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton