• Etusivu
  • Isännöitsijä

Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2024
201112_29044.jpg

Vuokrasopimus määrittää vuokranantajan ja vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet vuokrattuun tilaan liittyen. Tässä artikkelissa käsitellään muun muassa vuokralaisen oikeutta käyttää huoneistoa, vuokranantajan oikeutta tehdä korjauksia sekä osapuolten vastuun huoneiston kunnosta.

Oikeus vuokratun kohteen hallintaan

Vuokranantajan on luovutettava huoneisto vuokralaiselle sovittuna ajankohtana. Mikäli luovutus viivästyy sovitusta, on vuokralaisella mahdollisuus purkaa laadittu sopimus edellyttäen, että viivästyksestä on hänelle olennaista haittaa.

Vuokralaisella on oikeus käyttää huoneistoa omana sekä puolisonsa ja perheensä kanssa yhteisenä asuntona. Jollei siitä ole vuokranantajalle huomattavaa haittaa ja häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa tai puolison lähisukulaisen kanssa. Huoneiston alivuokraus on myös sallittua.

Vuokratun huoneiston luovuttaminen toisen käytettäväksi

Vuokralainen voi kuitenkin luovuttaa huoneiston enintään kahdeksi vuodeksi toisen käytettäväksi, jos vuokralainen joutuu työn, sairauden tai esim. opiskelun vuoksi muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Vuokralaisen on ilmoitettava viimeistään kuukautta ennen luovutusta asiasta kirjallisesti vuokranantajalle ja vuokranantajan vastustaessa luovutusta on 14 päivän kuluessa saatettava asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Muussa tapauksessa vuokralaisella ei ole ilman vuokranantajan lupaa oikeutta luovuttaa vuokraoikeutta toisen käytettäväksi.

Kun vuokralainen luovuttaa huoneistonsa toisen käyttöön, hän vastaa vuokranantajalle edelleen vuokrasopimuksen mukaisesti vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisestä, ellei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu.

Huoneiston kunto vuokrattaessa

Ellei muusta vuokranantajan kanssa ole sovittu, huoneisto on vuokrasuhteen alkaessa oltava sellaisessa kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, alueen huoneistokannan ja muut paikalliset olosuhteet huomioon ottaen kohtuudella voi vaatia. Mikäli huoneisto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on vuokralaisella oikeus vaatia huoneiston puutteellisuuksien korjaamista. Mikäli niitä ei korjata tai ei voida korjata, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuokralaisella on oikeus korjata puutteellisuudet, mikäli hän ei halua purkaa vuokrasopimusta ja puutteellisuus johtuu rakennuksen keskeneräisyydestä tai mikäli viranomainen on kieltänyt huoneiston käytön.

Vuokralainen ei saa tehdä muutoksia ilman lupaa

Vuokralainen ei ole oikeutettu ilman vuokranantajan lupaa suorittamaan korjaus- tai muutostöitä huoneistossa. Hänellä on kuitenkin oikeus aina ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoon kohdistuvan välittömän vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi. Vuokralaisella on myös velvollisuus viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai siinä havaitussa puutteellisuudesta.

Vuokranantajan suorittamista korjuaksista pitää ilmoittaa vähintään 14 vrk ennen työn aloittamista

Vuokranantajalla on oikeus tehdä huoneistossa välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää. Sellaiset korjaustyöt, joista ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa, voidaan suorittaa ilmoittamalla siitä 14 vrk etukäteen vuokralaiselle. Muut korjaus- ja muutostyöt tulee ilmoittaa vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista vuokralaiselle ja vuokralaisella on oikeus 14 päivän kuluessa ilmoituksessa oikeus purkaa vuokrasopimus.

Vuokralaisella on oikeus saada vuokrasta kohtuullinen alennus siltä ajalta, jolta huoneistoa ei ole voitu käyttää ja ajalta jolloin se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Vuokranantajan tarkastusoikeus

Vuokralaisen on hoidettava huoneisto huolellisesti. Hän ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, mutta on kylläkin vastuussa tahallaan, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta huoneistolle tai hänen käytettävissä oleville yhteisille tiloilla tai laitteille.

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista sekä huoneiston myyntiä tai uudelleenvuokraamista varten vuokranantajalla on oikeus päästä huoneistoon viivytyksettä sopivana aikana.

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

pariskunta istuu sohvalla tyynyt korvilla
Mitä tarkoittaa huoneiston haltuunotto?
Asunto-osakeyhtiöillä on tietyissä olosuhteissa oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa enintään kolmeksi vuodeksi. Tämä oikeus ei ole automaattinen, vaan siihen liittyy tarkat lain säädökset ja menettelytavat, joihin kuuluu muun muassa osakkeenomistajalle annettava varoitus. Tässä artikkelissa käymme läpi, millaisissa tilanteissa huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan, mitä prosessiin kuuluu ja miten osakkeenomistajat, vuokralaiset tai muut tilanhaltijat voivat reagoida tähän päätökseen. Lisäksi tarkastelemme yhtiön vastuuta huoneiston vuokraamisesta ja mahdollisista toimenpiteistä huoneiston palauttamiseksi alkuperäiselle omistajalle.
20121_29107.jpg
Vuokrasopimus määrittää vuokran suuruuden ja maksuehdot
Vuokran määräytyminen perustuu vuokranantajan ja vuokralaisen väliseen sopimukseen. Vuokran kohtuullisuus on kuitenkin keskeinen tekijä, jota tuomioistuin voi tarvittaessa arvioida. Korkein oikeus on linjannut, että vaade vuokran alentamisesta huoneiston puutteellisen kunnon vuoksi on mahdollista esittää myös vuokrasuhteen päätyttyä tietyin edellytyksin.
Nainen istuu kerrostalon portailla kannettava tietokone sylissä ja katsoo ylöspäin kuvaajaan. Taustalla ikkunasta näkyy ulos
Olet tilannut Omataloyhtiö.fi-uutiskirjeen onnistuneesti!
Saat ajankohtaista tietoa taloyhtiöiden asioista, vinkkejä ja neuvoja suoraan alan asiantuntijoilta sekä tietoa tulevista tapahtumista ja koulutuksista. Julkaisemme myös jokaisessa uutiskirjeessä juristille jätettyjä super suosittuja kysymyksiä ja vastauksia. Jokavuotisena bonuksena uutiskirjetilaajamme saavat ilmaisen lipun Rakenna & Remontoi -messujen perjantaiseen Taloyhtiöpäivään. Tule mukaan taloyhtiömaailmaan!
piirroskuva vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta
Vuokrasopimuksen purkaminen
Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu, jos vuokralainen ei maksa vuokraansa tai aiheuttaa häiriötä? Tai mitä oikeuksia sinulla on vuokralaisena, jos asuntosi ei olekaan sovitussa kunnossa? Asunnon vuokrasopimuksen purkaminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii tarkkaa lainsäädännön tuntemusta. Nyt käymme läpi, milloin ja miten vuokrasopimus voidaan purkaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen näkökulmasta. Lue lisää saadaksesi selville, mitkä ovat oikeutesi ja velvollisuutesi tässä tilanteessa.Mitä yksityiskohtia vuokrasopimuksen purkamiseen liittyy?
rivi kerrostaloja Porissa
Vuokrat nousivat maltillisesti – alueelliset erot korostuvat
Suomen vuokranantajien tiedote 16.1.2025.Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 1,4 % edellisvuodesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien vuosimuutos oli 0,4 %, kun taas muualla Suomessa kasvu oli selvästi nopeampaa, 1,8 %. Alue- ja asuntotyyppikohtaiset erot ovat suuria: esimerkiksi Vantaalla yksiöiden vuokrat laskivat ylitarjonnan vuoksi, ja Porissa ja Joensuussa vuokrat laskivat myös suuremmissa asunnoissa. Sen sijaan vuokrien nousu oli voimakkainta Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Oulussa.
isä ja poika istuttavat pihalle puuta
Mitä taloyhtiön pihalle saikaan rakentaa tai istuttaa?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton