• Etusivu
  • Osakas

Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.

Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.

Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.

Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.

Asunto-osakeyhtiölain uudistushanke

Oikeusministeriö vuonna 2003 käynnistetty hankkeen asunto-osakeyhtiölain uudistamiseksi on tullut päätökseen. Osaltaan tämä liittyy osakeyhtiölain kokonaisuudistukseen, joka tuli voimaan pitkällisen lainvalmistelun jälkeen 1.9.2006.

Uuden lain keskeisiä muutoksia on ollut täsmentää osakkeenomistajan ja taloyhtiön välistä kunnossapitovastuuta, josta vanhassa laissa on säännös 78 §:ssä ja uudessa laissa sen luvussa. Voimaanpanolain 3 §:ssä on erityissäännös siitä, että yhtiö vastaa sellaisista hanoista, joita koskeva kunnossapitovaatimus on tehty ennen uuden lain voimaantuloa 1.7.2010.

Muita uudistuksia asunto-osakeyhtiölaissa on mm. hissi-investointien kustannusten jakautuminen sekä esim. laajakaista verkkoonliittyymiseen liittyvä päätöksenteko.

Lue lisää laki uudistuksista...

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
201911_61221.jpg
Kenestä taloyhtiön turvallisuuspäällikkö?
Taloyhtiön hallitus voi nimetä työnsä tueksi taloyhtiöön turvallisuuspäällikön tai -tiimin. Turvallisuustiimiin voi kuulua hallituksen jäseniä, asukkaita ja toiminnanharjoittajia. Turvallisuuspäälliköksi tai -tiimiin ryhtyminen on täysin vapaaehtoista, mutta mukana saisi mielellään olla aidosti turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, turvallisuudesta vastaa taloyhtiön hallitus.
20228_79171.jpg
Tiedätkö miten taloyhtiö toimii?
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Asunto-osakeyhtiölain mukaan asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa rakennusta, joiden yhteenlasketusta huoneistopinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.Tavallisten osakeyhtiöiden tapaan ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous. Varsinaisessa yhtiökokouksessa käsitellään lain määräämät asiat, kuten tilinpäätökset, talousarviot, hallituksen ja tilintarkastajien valinnat sekä vastuuvapauksien myöntäminen. Lisäksi yhtiökokouksissa tehdään muut mittaviksi luokiteltavat taloyhtiötä koskevat päätökset.
20112_24388.jpg
Suunnitelmallinen kiinteistöomaisuuden hallinta
Kiinteistöomaisuuden hallinta on ennen kaikkea järjestelmällistä ja suunnitelmallista ylläpito- sekä korjaustoimenpiteiden suorittamista. Kaikki kiinteistöt ovat yksilöitä, mutta tiettyjä säännönmukaisuuksia esiintyy ja niihin on hyvä varautua.
juristin nuija ja puinen kysymysmerkki pöydällä. taustalla kerrostalo
Esteellisyys valtakirjaa käytettäessä?
Hallituksen jäsen tai hänen valtuutettunsa ei voi äänestää tili- ja vastuuvapautta myönnettäessä. (Asunto-osakeyhtiölaki 6 luku 15 §).1.) Osakas tai osakkaat (ei hallituksen jäseniä) ovat valtuuttaneet hallituksen jäsenen edustamaan itseään valtakirjalla yhtiökokouksessa.Voiko hallituksen jäsen valtakirjan valtuuttamana äänestää vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä valtakirjan osakkeilla?2.) Hallituksen jäsen on valtuuttanut osakkaan (ei hallituksen jäsen) edustamaan itseään yhtiökokouksessa.Voiko valtuutettu äänestää omilla osakkeillaan vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton