• Etusivu
  • Osakas

Avustusta energiaremonttiin

Mahdollista saada jopa tuhansia euroja asuntoa kohti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.12.2019
201912_61832.jpg

Kunnianhimoinen ympäristöpolitiikka ja pyrkimys hiilineutraaliin Suomeen ajaa hallitusta kehittämään avustuksia, joilla taloyhtiöitä ja talonomistajia kannustetaan mukaan ilmastotalkoisiin. Tähän mennessä on tarjolla ollut vain kotitalousvähennystä huoneistojen omistajille remontteihin, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle. Uudistuksen jälkeen tarjolla on avustusta myös kerros- ja rivitaloyhtiöille, joille avustus on suurelta osin kaavailtu kohdistuvankin.

Kuka voi hakea?

Avustusta energiaremontteihin jaetaan vuoden 2020 alusta, mutta remontin on täytettävä tietyt kriteerit. Avustusta voivat hakea:

  • kerrostaloyhtiöt
  • rivitaloyhtiöt
  • valtion tulella rahoitetut vuokraasunnot
  • asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt
  • omakotitalojen omistajat
  • paritalojen omistajat

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen korostaa, että avustuksen tarkoituksena on kannustaa mahdollisimman moni talon omistaja ja taloyhtiö korjaamaan talonsa energiatehokkaammaksi. Tavoitteena on vähentää asumisen ilmastopäästöjä ja kerätä tietoa mahdollisista uusista ratkaisuista, joilla energiatehokkuutta saadaan lisättyä.

Huomattavaa on, että energia-avustuksen saaja ei voi hakea enää kotitalousvähennystä.

Toimenpiteet avustuksen saamiseksi

Valtioneuvoston asetusluonnoksessa mainitaan energiatehokkuutta parantavina toimenpiteinä muun muassa

  • Ikkunoiden ja ulkoovien vaihto
  • Ulkoseinän ja yläpohjan sekä joissakin tapauksissa alapohjan eristykset
  • Poistoilmalämpöpumput
  • Jäteveden lämmöntalteenotto
  • Huoneistokohtainen tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla
  • Ilma-ilmalämpöpumput
  • Ilma-vesilämpöpumput
  • Maalämpöjärjestelmät
  • Jäähdytysjärjestelmät
  • Öljylämmityksestä luopuminen, kun kokonaisratkaisulla saavutetaan tuen saamisen edellyttämä taso
  • Aurinkosuojaus lipoilla, kaihtimilla, markiiseilla, ikkunan garvolla jne.
  • Aurinkokeräimet (sähkö ja käyttöveden lämmitys)
  • Muut tässä mainitsemattomat ja myös innovatiiviset ratkaisut, joilla on merkitystä kokonaisuuteen.

Listaus on kattava, mutta käytännössä esimerkiksi öljylämmityksestä luopuminen ei välttämättä riitä avustuksen saamiselle. Rakennuksen energiatehokkuuden on kerros- ja rivitaloyhtiöissä oltava 20 prosenttia paremmalla tasolla kuin nykysäädökset edellyttävät.

Avustuksen hakeminen

Korvattaviin työkustannuksiin lasketaan suunnittelu, asennus ja järjestelmän säätö- ja tasapainotus. Avustuksen määrä on enintään 20 % korjaustyön arvonlisäverottomista kustannuksista. Kiinteistöalan vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen liittyneet saisivat mahdollisesti 200 euroa enemmän avustusta asuntoa kohti. Lisäbonus on kuitenkin sidottu hankkeen kokonaiskuluihin, jotka eivät työn osalta saa ylittää 25 % arvonlisättömiä kuluja.

Korvausta haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. ARA myös myöntää avustukset kohteisiin. Avustuksen piiriin voidaan laskea suunnittelukustannukset, jotka ovat syntyneet 1.10.2019 jälkeen ja korjauskustannukset jotka taas ovat syntyneet 1.1.2020 jälkeen. Hakemus liitteineen tulisi toimittaa ARA:lle kuitenkin ennen korjaustöiden aloittamista.

201912_61831.jpg

Hakemukseen tulee liittää rakennusalan ammattilaisen allekirjoittama suunnitelma, josta käyvät selville myös hankkeen kustannukset sekä energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet. ARAn ohjeiden mukaan energiatehokkuuden parantuminen laskettaisiin vertaamalla korjaushankkeen jälkeistä energiatehokkuutta rakennuksen rakentamisajankohdan tai viimeisimmän käyttötarkoituksen muutoksen ajankohdan mukaiseen tasoon. Energiatehokkuuden parantuminen täytyisi osoittaa energiatodistuksella.

Kritiikkiäkin löytyy

Lausuntopalveluun on tullut eräitä eriäviä mielipiteitä ja parannusehdotuksia energia-avustukseen. Monissa kommenteissa otettiin esille haettavan avustuksen vaatimat hakukriteerit ja niiden kireys. Rakennusliitto esimerkiksi huomautti, että 20 prosentin parannus energiatehokkuuteen vaatii käytännössä 35 prosentin parannusta alkuperäisestä, ennen peruskorjausta olleesta tasosta. Tästä syystä Rakennusliitto ehdottaakin vaatimustason laskemista vähintään 5 prosentilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö nostaa esille kysymyksen aurinkoenergiasta. Heidän mielestään jää epäselväksi, tarkoitetaanko "aurinkokeräimillä" aurinkosähköjärjestelmiä vai ainoastaan aurinkokeräimiä.

Johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala puolestaan kummastelee perusteita avustuksen jakamiselle. Hänen mukaansa tässä esityksessä ei kerrota selkeästi, tehdäänkö tarkastelu E-luvun tai ostoenergian perusteella. "Korjausrakentamisen asetuksessa voidaan vähimmäistason täyttyminen osoittaa ostoenergialla, E-luvulla ja U-arvojen kompensoidulla lämpöhäviöillä, eli viittaus edellä mainittuun asetukseen ei naulaa kiinni tapaa, jolla tarkastelu tehdään."

Nähtäväksi jää, tulevatko nämä epäkohdat korjatuiksi lopullisessa esityksessä.

201912_61834.jpg

Lähteet: Valtioneuvoston asetus asuinrakennusten energia-avustuksista vuosille 2020-2022, ARA, Ympäristöministeriö ja Ympäristöministeriön lausuntopalvelu.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton