• Etusivu
  • Osakas

Energiahukka taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.06.2018Päivitetty 03.06.2022
20226_78564.jpg

Saavatko kesän kukkaistutukset enemmän keskusteluaikaa taloyhtiön kevätkokouksessa kuin tuore pee-tee-ässä? Alkaako osalla osakkaista katse harhailla, kun esityslistalla edetään kunnossapitoasioihin? Syvenevätkö huolirypyt, kun hallituksen palkkaama tekninen asiantuntija selostaa tulevaisuuden remonttiaikatauluja ja -kustannuksia?

Suosittelemme tähän väliin osallistujille kupillista vahvaa kahvia ja kokouskorvapuustin. Näillä eväillä saa lisää virtaa, jonka avulla jaksaa keskittyä taloudenpidon ohella kokouksen ydinkysymyksiin. Sillä juuri nyt siellä keskustellaan ja päätetään asioista, jotka vaikuttavat yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilymiseen – ja omaan asumisviihtyvyyteen.

Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito, korjaaminen ja perusparantaminen ovat vahvoja signaaleja omistajille ja asukkaille siitä, että taloyhtiössä halutaan edistää yhteistä hyvää saman katon alla. Arjen asumisessa tämä näyttäytyy viihtyisänä, turvallisena ja terveellisenä asuinympäristönä. Osakkaiden kukkarossa se on tasapainoista omaisuuden hallintaa hyvin suunniteltuina korjausurakoina, ylläpitokuluja pienentävinä investointeina ja asumisviihtyvyyttä lisäävinä uudistuksina.

Periikö hukka taloyhtiön?

Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat yhteensä noin kolmanneksen. Perheasunnossa huoneistosähkön osuus, siis asukkaan itsensä suoraan sähköyhtiöstä ostama ja kotona kuluttama energia, on vain noin viidesosa asumisen kokonaisenergiankulutuksesta.

Valtaosa energiakustannuksista tulee mutkan kautta koko kiinteistön energiakuluina, jotka toki maksetaan asukkaiden toimesta yhtiövastikkeina tai vuokrana. Tässä isossa kuluerässä saattaa huomaamatta piileskellä energiahukka. Taloyhtiösi energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi suitsia helpoilla toimenpiteillä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä.

Ja näihin talkoisiin kannattaa värvätä jokainen asukas, sillä myös arjen valinnoilla ja tekemisillä on yllättävän suuri vaikutus kokonaisuuteen.

Energiahukan häätäminen taloyhtiöstä

Energiahukka häädetään tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomio fiksuun veden ja sähkön käyttöön. On tärkeä tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty.

Kun puitteet ovat kunnossa, on aika tarkistaa käyttötapoja ja asumistottumuksia. Yhtiön energiakokous ja asukasilta ovat loistotapa startata hukanhäätö ja samalla opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Samalla voidaan keskustella siitä, millaista apua asukkaat tarvitsevat esimerkiksi ikkunoiden tiivistykseen tai ilmanvaihtokoneen asetusten tarkastukseen.

Parhaimmillaan näitä asioita voidaan tehdä yhdessä niin, että asukkaat saavat opastusta niiltä, jotka osaavat. Jos ei osata, niin ainakin asioita voidaan pähkäillä yhdessä. Sekin vie asioita eteenpäin, jos huomataan, että ehkä tiettyihin asioihin kannattaa hankkia ammattilaisen apua.

Erinomainen ajankohta energiakokoukselle on lokakuussa viikolla 41 järjestettävä valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Energiakokouksen agendalle kannattaa lisätä tietoa ja keskustelua energiatehokkuuden ja terveellisen ja turvallisen asumisen yhteydestä.

Oikeat sisälämpötilat ja asianmukaisesti ylläpidetty ilmanvaihto ovat paras tapa saada huoneiston olosuhteet haltuun. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihdellessa lämmityksen ja ilmanvaihdon tarve muuttuvat ja osaa järjestelmistä pitäisi muistaa ajoittain säätää olosuhteiden mukaan. Nämä ovat helppoja hommia, jotka jokainen oppii tekemään.

Kotitalon kokemusasiantuntijat mukaan

Asukkaat ovat oman kotitalonsa kokemusasiantuntijoita, silmäpareja vertaansa vailla. Helppokäyttöisten ja vuorovaikutteisten viestintä- ja palautekanavien rakentaminen taloyhtiön hallinnon ja asukkaiden välille varmistaa, että keskustelu pysyy vireänä virallisten kokousten välilläkin.

Asukastyytyväisyyttä voi myös mitata kyselyjen avulla ja samalla pyytää huomioita korjaustarpeista ja kehitysehdotuksia. Keskusteluyhteyttä, hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä yhteisen katon alla kannattaa vaalia, sillä se lisää vastuunottoa yhteisistä asioista ja yhteisestä omaisuudesta.

Energiahukan häätämisestä voi tulla juuri se yhteishenkeä lisäävä hanke, joka kokoaa asukkaat yhdeksi tiimiksi kehittämään kotitaloa kaupungin parhaaksi taloyhtiöksi.

Lisätietoa energiansäästöviikosta >>

Teksti: Harri Heinaro, kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntija, Motiva

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Isännöitsijän vaihtaminen?
Yhtiökokous uusi hallituksen osittain ja uudesta jäsenestä tuli puheenjohtaja. Koska hänen sisarensa toimii toisessa isännöintifirmassa isännöitsijänä, isännöinti vaihtui heti sinne.Olen ollut liki kolme vuotta taloyhtiön isännöitsijänä ja enemmistö haluaisi pitää minut isännöitsijänä. Voiko yhtiökokous kumota hallituksen päätöksen isännöitsijän vaihdosta?Tyytymättömyyttä hallituksessa herätti taloyhtiön huono taloustilanne, mistä olen tiedottanut hallitukselle ja ylimääräisiä vastikkeita on kerätty.
20236_82145.jpg
Lattialaatat ovat haljenneet - kuka vastaa, kuka korjaa?
Äitini asunnosta on haljennut saunan ja kylpyhuoneen oven alapuolelta neljä lattialaattaa, eikös tämä kuulu taloyhtiön kunnossapitovastuuseen, kun äitini ei ole aiheuttanut laattojen halkeamista? Laatat on alkuperäiset ja rakennus on valmistunut 2000 vuoden alussa.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20232_80763.jpg
Onko osakkeen­omistajalla tiedonsaantioikeus naapurin remontista?
Kysyin yhtiökokouksessa erittelyä yksittäisen osakkaan huoneistossa teetettyyn lattiaremonttiin. Kustannus oli kokonaisuudessaan kirjattu taloyhtiön menoihin. Isännöitsijälle ja hallitukselle annettiin tieto etukäteen, että tästä kuluerästä tullaan esittämään kysymyksiä. Summa oli huomattava ja remontin kesto kaikkiaan n. vuoden.Vastauksia ei ollut antaa. Mitään tietoa ei ole tähän mennessä kysyjälle eikä muillekaan osakkaille tullut. Mitä tässä voi tehdä? Hallituksen jäsenet eivät vastaa viesteihin eivätkä suostu puhumaan mitään edes tavatessa. Pöytäkirjan laatija (isännöitsijä) oli jättänyt koko asian pois pöytäkirjasta. "Ettei yhtiö näytä riitaisalta eikä vaikeuta asunnon myyntiä." (suora lainaus s-postiviestistä). Kuuluuko kulu ylipäätään muille osakkaille?
20145_39216.jpg
Uusilla venttiileillä lämmönhukka kuriin
Jos asunto-osakeyhtiön ilmanvaihtona on painovoimainen ilmanvaihto käsisäätöisillä venttiileillä, vaihto energiatehokkaampiin lämpötilan mukaan säätyviin venttiileihin on paikallaan.Käsikäyttöiset venttiilit pitäisi muistaa talven jälkeen kääntää kesäasentoon ja kesän jälkeen talviasentoon. Aika usein tämä kuitenkin unohtuu. Kun venttiilit ovat kesäasennossa läpi vuoden, kylminä vuodenaikoina ne päästävät lämpöä hukkaan. Talviasennossa taas kesällä ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla.Venttiilien säätyessä ulkolämpötilan mukaan ei venttiilejä tarvitse käännellä.Jätä yhteydenottopyyntö uusista venttiileistä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton