• Etusivu
  • Osakas

Energiahukka taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.06.2022
20226_78564.jpg

Saavatko kesän kukkaistutukset enemmän keskusteluaikaa taloyhtiön kevätkokouksessa kuin tuore pee-tee-ässä? Alkaako osalla osakkaista katse harhailla, kun esityslistalla edetään kunnossapitoasioihin? Syvenevätkö huolirypyt, kun hallituksen palkkaama tekninen asiantuntija selostaa tulevaisuuden remonttiaikatauluja ja -kustannuksia?

Suosittelemme tähän väliin osallistujille kupillista vahvaa kahvia ja kokouskorvapuustin. Näillä eväillä saa lisää virtaa, jonka avulla jaksaa keskittyä taloudenpidon ohella kokouksen ydinkysymyksiin. Sillä juuri nyt siellä keskustellaan ja päätetään asioista, jotka vaikuttavat yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilymiseen – ja omaan asumisviihtyvyyteen.

Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito, korjaaminen ja perusparantaminen ovat vahvoja signaaleja omistajille ja asukkaille siitä, että taloyhtiössä halutaan edistää yhteistä hyvää saman katon alla. Arjen asumisessa tämä näyttäytyy viihtyisänä, turvallisena ja terveellisenä asuinympäristönä. Osakkaiden kukkarossa se on tasapainoista omaisuuden hallintaa hyvin suunniteltuina korjausurakoina, ylläpitokuluja pienentävinä investointeina ja asumisviihtyvyyttä lisäävinä uudistuksina.

Periikö hukka taloyhtiön?

Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat yhteensä noin kolmanneksen. Perheasunnossa huoneistosähkön osuus, siis asukkaan itsensä suoraan sähköyhtiöstä ostama ja kotona kuluttama energia, on vain noin viidesosa asumisen kokonaisenergiankulutuksesta.

Valtaosa energiakustannuksista tulee mutkan kautta koko kiinteistön energiakuluina, jotka toki maksetaan asukkaiden toimesta yhtiövastikkeina tai vuokrana. Tässä isossa kuluerässä saattaa huomaamatta piileskellä energiahukka. Taloyhtiösi energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi suitsia helpoilla toimenpiteillä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä.

Ja näihin talkoisiin kannattaa värvätä jokainen asukas, sillä myös arjen valinnoilla ja tekemisillä on yllättävän suuri vaikutus kokonaisuuteen.

Energiahukan häätäminen taloyhtiöstä

Energiahukka häädetään tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomio fiksuun veden ja sähkön käyttöön. On tärkeä tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty.

Kun puitteet ovat kunnossa, on aika tarkistaa käyttötapoja ja asumistottumuksia. Yhtiön energiakokous ja asukasilta ovat loistotapa startata hukanhäätö ja samalla opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Samalla voidaan keskustella siitä, millaista apua asukkaat tarvitsevat esimerkiksi ikkunoiden tiivistykseen tai ilmanvaihtokoneen asetusten tarkastukseen.

Parhaimmillaan näitä asioita voidaan tehdä yhdessä niin, että asukkaat saavat opastusta niiltä, jotka osaavat. Jos ei osata, niin ainakin asioita voidaan pähkäillä yhdessä. Sekin vie asioita eteenpäin, jos huomataan, että ehkä tiettyihin asioihin kannattaa hankkia ammattilaisen apua.

Erinomainen ajankohta energiakokoukselle on lokakuussa viikolla 41 järjestettävä valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Energiakokouksen agendalle kannattaa lisätä tietoa ja keskustelua energiatehokkuuden ja terveellisen ja turvallisen asumisen yhteydestä.

Oikeat sisälämpötilat ja asianmukaisesti ylläpidetty ilmanvaihto ovat paras tapa saada huoneiston olosuhteet haltuun. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihdellessa lämmityksen ja ilmanvaihdon tarve muuttuvat ja osaa järjestelmistä pitäisi muistaa ajoittain säätää olosuhteiden mukaan. Nämä ovat helppoja hommia, jotka jokainen oppii tekemään.

Kotitalon kokemusasiantuntijat mukaan

Asukkaat ovat oman kotitalonsa kokemusasiantuntijoita, silmäpareja vertaansa vailla. Helppokäyttöisten ja vuorovaikutteisten viestintä- ja palautekanavien rakentaminen taloyhtiön hallinnon ja asukkaiden välille varmistaa, että keskustelu pysyy vireänä virallisten kokousten välilläkin.

Asukastyytyväisyyttä voi myös mitata kyselyjen avulla ja samalla pyytää huomioita korjaustarpeista ja kehitysehdotuksia. Keskusteluyhteyttä, hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä yhteisen katon alla kannattaa vaalia, sillä se lisää vastuunottoa yhteisistä asioista ja yhteisestä omaisuudesta.

Energiahukan häätämisestä voi tulla juuri se yhteishenkeä lisäävä hanke, joka kokoaa asukkaat yhdeksi tiimiksi kehittämään kotitaloa kaupungin parhaaksi taloyhtiöksi.

Lisätietoa energiansäästöviikosta >>

Teksti: Harri Heinaro, kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntija, Motiva

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80843.jpg
Valmisperustukset nopeuttavat sähkö­autojen lataus­aseman asennusta
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.
20119_27722.jpg
Icopalin kattoratkaisuun
Vesikaton katetuotteiden hankkiminen on helppoa kuin heinänteko varsinkin, kun tuotteet tulevat samalta tavarantoimittajalta.
20202_60569.jpg
Käytätkö vettä kohtuudella?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
20212_68568.jpg
Täsmä­kartoituksella varmistetaan viemärien ja salaojien kunto
Yleensä kaikki huolestuvat vasta kun ongelmia alkaa esiintyä suunnasta jos toisesta, mutta mitäpä jos varsinkin kiinteistöjen pumppaamojen kohdalla toimisimme etupainotteisesti ja säästäisimme säännöllisillä huolloilla pitkän pennin?
20163_45887.jpg
Mitä pitää huomioida taloyhtiön säilytystiloja suunniteltaessa?
Asunto pursuaa harrastusvälineitä luistimia, mailoja, suksia jne. Myös lastenvaunut pitää sijoittaa johonkin autonrenkaista puhumattakaan. Välttämättä kaikkia tavaroita ei pystytä säilyttämään omassa asunnossa. Ei ole joko tilaa tai haluja. Monikaan ei halua kuraista polkupyörää sisälle. Silloin katse siirtyy taloyhtiön säilytystiloihin. Vaihtoehtoina ovat joko irtainvarastot tai taloyhtiön yhteiset tilat. Taloyhtiön säilytystilojen suunnittelu kannattaa aloittaa muutamalla kysymyksellä. Ne helpottavat ja selkeyttävät suunnitelmia ja ratkaisevat tilojen käyttötarkoituksiin liittyviä pulmia.
20098_18344.jpg
Kotitalousvähennys kannattaa käyttää
Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona teetetystä työstä. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kodin/vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Näiden lisäksi kotitalousvähennyksen saa myös tavanomaisesta kotona suoritettavasta hoiva- tai hoitotyöstä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton