• Etusivu
  • Osakas

Energiahukka taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.06.2018Päivitetty 03.06.2022
20226_78564.jpg

Saavatko kesän kukkaistutukset enemmän keskusteluaikaa taloyhtiön kevätkokouksessa kuin tuore pee-tee-ässä? Alkaako osalla osakkaista katse harhailla, kun esityslistalla edetään kunnossapitoasioihin? Syvenevätkö huolirypyt, kun hallituksen palkkaama tekninen asiantuntija selostaa tulevaisuuden remonttiaikatauluja ja -kustannuksia?

Suosittelemme tähän väliin osallistujille kupillista vahvaa kahvia ja kokouskorvapuustin. Näillä eväillä saa lisää virtaa, jonka avulla jaksaa keskittyä taloudenpidon ohella kokouksen ydinkysymyksiin. Sillä juuri nyt siellä keskustellaan ja päätetään asioista, jotka vaikuttavat yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilymiseen – ja omaan asumisviihtyvyyteen.

Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito, korjaaminen ja perusparantaminen ovat vahvoja signaaleja omistajille ja asukkaille siitä, että taloyhtiössä halutaan edistää yhteistä hyvää saman katon alla. Arjen asumisessa tämä näyttäytyy viihtyisänä, turvallisena ja terveellisenä asuinympäristönä. Osakkaiden kukkarossa se on tasapainoista omaisuuden hallintaa hyvin suunniteltuina korjausurakoina, ylläpitokuluja pienentävinä investointeina ja asumisviihtyvyyttä lisäävinä uudistuksina.

Periikö hukka taloyhtiön?

Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat yhteensä noin kolmanneksen. Perheasunnossa huoneistosähkön osuus, siis asukkaan itsensä suoraan sähköyhtiöstä ostama ja kotona kuluttama energia, on vain noin viidesosa asumisen kokonaisenergiankulutuksesta.

Valtaosa energiakustannuksista tulee mutkan kautta koko kiinteistön energiakuluina, jotka toki maksetaan asukkaiden toimesta yhtiövastikkeina tai vuokrana. Tässä isossa kuluerässä saattaa huomaamatta piileskellä energiahukka. Taloyhtiösi energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi suitsia helpoilla toimenpiteillä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä.

Ja näihin talkoisiin kannattaa värvätä jokainen asukas, sillä myös arjen valinnoilla ja tekemisillä on yllättävän suuri vaikutus kokonaisuuteen.

Energiahukan häätäminen taloyhtiöstä

Energiahukka häädetään tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomio fiksuun veden ja sähkön käyttöön. On tärkeä tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty.

Kun puitteet ovat kunnossa, on aika tarkistaa käyttötapoja ja asumistottumuksia. Yhtiön energiakokous ja asukasilta ovat loistotapa startata hukanhäätö ja samalla opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Samalla voidaan keskustella siitä, millaista apua asukkaat tarvitsevat esimerkiksi ikkunoiden tiivistykseen tai ilmanvaihtokoneen asetusten tarkastukseen.

Parhaimmillaan näitä asioita voidaan tehdä yhdessä niin, että asukkaat saavat opastusta niiltä, jotka osaavat. Jos ei osata, niin ainakin asioita voidaan pähkäillä yhdessä. Sekin vie asioita eteenpäin, jos huomataan, että ehkä tiettyihin asioihin kannattaa hankkia ammattilaisen apua.

Erinomainen ajankohta energiakokoukselle on lokakuussa viikolla 41 järjestettävä valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Energiakokouksen agendalle kannattaa lisätä tietoa ja keskustelua energiatehokkuuden ja terveellisen ja turvallisen asumisen yhteydestä.

Oikeat sisälämpötilat ja asianmukaisesti ylläpidetty ilmanvaihto ovat paras tapa saada huoneiston olosuhteet haltuun. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihdellessa lämmityksen ja ilmanvaihdon tarve muuttuvat ja osaa järjestelmistä pitäisi muistaa ajoittain säätää olosuhteiden mukaan. Nämä ovat helppoja hommia, jotka jokainen oppii tekemään.

Kotitalon kokemusasiantuntijat mukaan

Asukkaat ovat oman kotitalonsa kokemusasiantuntijoita, silmäpareja vertaansa vailla. Helppokäyttöisten ja vuorovaikutteisten viestintä- ja palautekanavien rakentaminen taloyhtiön hallinnon ja asukkaiden välille varmistaa, että keskustelu pysyy vireänä virallisten kokousten välilläkin.

Asukastyytyväisyyttä voi myös mitata kyselyjen avulla ja samalla pyytää huomioita korjaustarpeista ja kehitysehdotuksia. Keskusteluyhteyttä, hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä yhteisen katon alla kannattaa vaalia, sillä se lisää vastuunottoa yhteisistä asioista ja yhteisestä omaisuudesta.

Energiahukan häätämisestä voi tulla juuri se yhteishenkeä lisäävä hanke, joka kokoaa asukkaat yhdeksi tiimiksi kehittämään kotitaloa kaupungin parhaaksi taloyhtiöksi.

Lisätietoa energiansäästöviikosta >>

Teksti: Harri Heinaro, kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntija, Motiva

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Isännöitsijän korvausvelvollisuus?
Vuosien 2008-2010 kirjanpito tehtiin uudelleen, koska isännöitsijä ei osannut laskea velkaosuuksia. Uusi isännöitsijä teki myös 2011 kirjanpidon uudelleen. Osakas muutti pois 2011, joten hänen velkaosuutensa oli selvittämättä, mutta hän lupasi maksaa, kunhan asia selviää. Yhtiökokouksissa kysyessä asiasta, isännöitsijä sanoi, että hän on laittanut laskuja, mutta osakas ei maksa ja että pitää laittaa perintään. Entinen osakas sanoi saaneensa yhden laskun, johon pyysi erittelyä, mutta ei ole saanut mitään. Nyt isännöitsijä kertoi, että asia juontuu edellisen isännöitsijän virheistä, rahoitusvastikkeiden jälkilaskelmaa ei ole tehty lain mukaan.Voiko isännöitsijä olla korvausvelvollinen, jos on antanut aluksi väärää tietoa, eikä korvausta ole voinut hakea aiemmalta isännöitsijältä, joka on tehnyt virheen?
20213_69293.jpg
Kokoontumis­rajoitukset eivät koske enää yhtiökokouksia
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena Aluehallintovirasto (AVI) on muuttanut tulkintaansa yhtiökokousten kokoontumisrajoituksista. Rajoitukset eivät siis koske enää yhtiökokouksia ja muita vastaavia kokouksia. Terveysturvallisuus on silti huomioitava ja tartuntatilanteen huomioon ottaen on suositeltavaa, että yhtiökokoukset järjestetään etäyhteydellä.
20163_45910.jpg
Sadevesijärjestelmä vuosikymmeniksi
Sadevesijärjestelmän tehtävä on kerätä katolle satava vesi ja johtaa se pois rakennuksen läheisyydestä. Sadeveden poisto on välttämätön kiinteistön arvon säilyttämiseksi. Mikäli sadevesijärjestelmä puuttuu tai se toimii puutteellisesti, vesi valuu hallitsemattomasti räystäsrakenteisiin tai seiniä pitkin perustusten viereen. Tulvivat vesikourut, vuotavat saumat ja puutteelliset kourujen kaadot ovat sadevesijärjestelmän toimivuuteen valitettavan usein liittyvät talonomistajan murheet. Seurauksena voi olla seinien kulumisvaurioita, perustusten routimisvaurioita ja räystäs- ja seinärakenteiden kostuessa jopa homevaurioita.Pyydä asiantuntijan kartoitus sadvesijärjestelmästä!Lue lisää sadevesijärjestelmistä
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mitkä ovat isännöitsijän tehtävät?
Mitkä ovat rivitaloyhtiössä isännöitsijän tehtävät? Tuntuu kuin isännöitsijä olisi vain kokousten sihteeri ja hallituksen puheenjohtajalla olisi kaikki tehtävät ja vastuu taloyhtiössä.
20119_27876.jpg
Mitä taloyhtiöitä koskevia muutoksia tuli kesällä?
Kesä on nyt taakse jäänyttä aikaa, ja taloyhtiössä on aika jälleen kerran ryhtyä toimeen. Mitä merkittävää kesän aika tapahtui, mistä taloyhtiöissä tulisi olla tietoinen? Entä miten vuosi sitten uudistunut asunto-osakeyhtiölaki vaikutti taloyhtiöissä? Omataloyhtiö.fi tarjoaa ajankohtaisen tiedon.Kaikki taloyhtiöiden hallinnoimisesta yksissä kansissaOmataloyhtiö.fi on julkaissut Taloyhtiön vuosikirjan, joka on ensimmäinen laatuaan. Vuosikirja antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Kirja on suunniteltu toimimaan taloyhtiöiden hallituksen kattavana tiedonlähteenä, joka käsillä aina kun tietoa eniten tarvitaan. Pieni panostus taloyhtiön hallitusta helpottamaan maksaa itsensä välittömästi takaisin. Tutustu Taloyhtiön vuosikirjaan...
20236_82003.jpg
Taloyhtiön kunnossapitovelvollisuus?
Ostimme helmikuussa 2012 osakehuoneiston, jonka taloyhtiö oli remontoinut 1999 liikehuoneistosta asuinkäyttöön. Vanhat näyteikkunat on pienennetty tekemällä ikkuna-aukkoihin puurunko ja vaihtamalla pienemmät ikkunat tilalle. Taloyhtiö (18 asuntoa) teetti koko taloon ikkunaremontin 2009, tähän meidän asuntoomme ei kaikkia ikkunoita vaihdettu (vanhat olivat kuulemma hyväkuntoisia). Nyt ko. ikkunat vetävät tiivistämisestä huolimatta ja samalla on selvinnyt, että ikkunoita ympäröivä puurunko on väärin tehty.Runko on vain ikkunapokien paksuinen jolloin ulkoseinärakenteeseen vaadittavia tuuletusrakoja, eristeitä ja tuulensuojalevyjä ei mahdu. Niinpä seinistä puhaltaa pakkasilmaa sisälle. Infrapunamittarilla on mitattu seinästä alimmillaan neljän asteen lämpötiloja.Taloyhtiön hallitukselle on asiasta informoitu ensimmäisen kerran puolitoista vuotta sitten ja isännöitsijälle vuosi sitten. Vuosi sitten luvattiin katselmus ja viime syksynä lämpökuvaus. Tämän talven pakkaset tulivat ja menivät ja kuvausta ei kyselyistä huolimatta tehty.Vaikuttaa siltä, että taloyhtiötä emme saa kiinnostumaan asuntomme rakennusvirheistä. Mikä on se keino, jolla saadaan hallitus ottamaan asia hoitoonsa? Koska kyseessä on aivan selvä rakennusvirhe, olemme valmiita vaikka oikeuteen. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen vaihtoehto. Mikä olisi oikea viranomainen tai instanssi johon voisi ottaa yhteyttä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton